Happy Halloween?

Woensdag 31 oktober is het weer Halloween. Langzaam wordt het Amerikaanse feest ook steeds populairder in Nederland. De winkels liggen vol met pompoenen en allerhande versieringen. Maar wat is Halloween eigenlijk?

Lees meer

De oorsprong gaat verder terug…

De naam Halloween komt van All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen op 1 november. Dit is een feestdag van de Rooms-katholieken. Maar de oorsprong gaat verder terug…

Geesten op visite

31 oktober is op de Keltische kalender oudejaarsavond. Ze vierden dan de opbrengst van de oogst. Op zich is dat niet zo heel schokkend, maar er is meer. De Kelten geloofden dat op deze dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen en probeerden om een levend lichaam in bezit te nemen. Geesten gingen op visite bij vrienden of familie, maar vielen ook mensen die ze niet mochten lastig. In Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. Ze legden dan eten neer voor hun deur, want geesten werden aangetrokken door voedsel. Om boze geesten te weren, droegen de Kelten maskers.

Christelijk tintje

Lang geleden kwam er ook een christelijk tintje aan het feest. Christenen gingen langs de deuren om krentenbrood te vragen en voor elk brood baden ze dan om bevrijding van overledenen uit het vagevuur. In de Verenigde Staten kwam het feest in de tweede helft van de 19e eeuw in opmars. Het is de goede gewoonte voor Amerikanen om dan met een pompoenlantaarn langs de deuren te gaan om snoep te vragen. Trick or treat. Ze zijn dan ook verkleed om de bewoners een beetje bang te maken. In Nederland kennen we ook deze vorm. Sommige scholen vieren Halloween en Walibi World kent de Halloween Fright Nights.

“Ik wil de jeugd niet blootstellen aan de kwalijke invloed van dood en horror.”
.

Theo Meijboom, fractievoorzitter SGP Werkendam

“Angstgevoelens moet je zuiver houden en niet gebruiken voor een kick.”
.

Willem Frank de Woestijne, voorganger

Halloween, mag je dat als christen vieren?

In christelijke dorpen als Bunschoten en Werkendam is een paar jaar geleden een heftige discussie geweest over Halloween. In het Brabantse Werkendam is een spooktocht voor kinderen niet doorgegaan wegens bezwaar vanuit de SGP. De partij wil de kinderen niet confronteren met ‘gewaden van duivelen, levende doden en dergelijke zeer verwerpelijke uitingen’.

Geesten bestaan echt

Ook voorganger Willem Frank de Woestijne schreef enige tijd terug op de site van de HGJB over de heidense oorsprong van Halloween: “‘Lekker griezelen’ – met spinnenwebben, skeletten, enge pompoengezichten, afgehakte neplichaamsdelen, bezemstelen, heksen, spoken, vampiers, weerwolven, buitenaardse griezels en zombies. Wat een feest! En dan de geesten. Je kon ze met veel vuur en licht proberen te verjagen. Daarom deed men vuur in een uitgeholde pompoen: licht vanuit een eng gezicht.

Wat je óók kon doen, is jezelf vermommen als geest, zodat ze niet door zouden hebben dat jij leefde. Vandaar al die vermommingen als heks of geraamte. Kortom, Halloween is een heidens feest met een christelijke (Rooms-katholieke) naam. Geesten bestaan echt en je kunt ze niet beet nemen”, stelt Willem Frank de Woestijne. “Wij moeten ons niet bezig houden met nare, kwade dingen of de dood. De Bijbel zegt heel duidelijk dat je ze altijd moet weerstaan. Je kunt ze niet foppen, je kunt niet met ze onderhandelen, je vermomt je niet als één van hen.”

Kans voor evangelisatie

Er zijn ook christenen die het duistere feest zien als een kans om kinderen te bereiken. Dominee Henk Vreekamp zegt dat een christen die Halloween afwijst, ook geen kerst moet vieren. Kerst is van oorsprong een heidens feest dat een christelijke invulling heeft gekregen. Vreekamp: “Christenen kunnen Halloween aangrijpen om het evangelie te communiceren, bijvoorbeeld wanneer kinderen aan de deur komen om snoep op te halen. Kinderen wil ik niet afwijzen.” Een Bijbelse boodschap, omdat Jezus in Lukas 18 ook aandacht geeft aan de kinderen.

Reacties van christenen op Halloween

“Ik vier het niet maar van de pompoenen maak ik heerlijke soep!”

Lubbien

“Denk je dat Jezus dit feest verkleed als heks of spook of monster mee zou vieren?”

Gijs

“Als het nou alleen om snoep en kostuums zou gaan, maar het wordt nu wel heel erg duister gevierd. Doodskoppen, demonen en monsters, het is heel duivels.”

Inge

“Ik zou zeggen; ga verkleed als lamp en zeg dat je het licht in de duisternis brengt ;)”

Maaike

“De vraag is wel wat je ermee uitlokt of toelaat als je eraan meedoet. Zelfs als het gewoon blijft bij wat griezelen en om snoepjes gaan vragen… Je zet er onbewust wel een deur mee open voor de satan. Moeten we onze kinderen niet beschermen tegen duisternis en opvoeden in het licht?”

Anoniem

“Ik zou het sowieso een keer mee willen maken. Daarna zou ik pas kunnen weten wat ik er van vind.”

Lean

Mam, ik wil met Halloween óók verkleed langs de deur

De meeste mensen krijgen er aan de deur mee te maken als kinderen uit de buurt, vaak verkleed als eng spook of vampier, om snoep bedelen. Veel christelijke ouders komen voor een dilemma te staan als hun – vaak jonge – kinderen vragen of ze samen met hun vriendjes en vriendinnetjes óók langs de deur morgen om snoep op te halen. Helemáál als het de bedoeling is om te helpen een paar ogen uit een oud laken te knippen en een bezemsteel uit te lenen.

vleermuisWat doe je dan, als je weet van de heidense oorsprong van Halloween en je wilt dat je kinderen zich verre houden van alles wat te maken heeft met de gevaarlijke wereld van geesten? Een paar overwegingen om in gedachte te houden als je kind ook bij jullie met de vraag komt: Pap, mam, mag ik meedoen met Halloween?

Wen er maar aan

Ten eerste: neem jezelf als ouders voor om eerst goed na te denken voordat je je kinderen antwoord geeft. Het is waar, Nederland is in rap tempo geseculariseerd en de overgrote meerderheid van de bevolking denkt anders over deze dingen.

Wen er maar aan. Steeds meer winkels, ook in je eigen dorp, gaan op zondag open. De populariteit van Halloween zal nog wel even voortduren. En zo niet, dan komt er wel weer iets anders. Natuurlijk wil je je kinderen beschermen tegen datgene waarvan je denkt dat het schadelijk voor ze is.

Maar is één van de belangrijkste opvoedtaken niet om je kinderen te helpen zélf te leren nadenken? Geef daarin dan het goede voorbeeld. Een eenvoudig ‘absoluut niet’ of ‘mij best’ zal daarom niet voldoende zijn. Denk eerst na over wat je er zélf eigenlijk van vindt. Deel dat met je kinderen, hoe jong ze ook zijn, en help ze daarmee te leren nadenken over de dingen die op ze afkomen.

Deel uit overtuiging, zonder angst

Ten tweede: angst is vaak een slechte raadgever. Wat zou Angela Merkel over deze kwestie zeggen? Toen iemand haar aansprak vanuit haar angst voor de komst van zoveel moslimvluchtelingen, antwoordde ze dat we als christenen zelfbewuster en moediger zouden moeten zijn en ook wat meer bijbelvast.

‘Nederland is in rap tempo geseculariseerd’

Wilfred van Rijn

‘Wat ons betreft met een heel onschuldige invulling’

Wilfred van Rijn

Geldt dat ook niet voor de manier waarop we tegen een feest als Halloween aankijken? Waar zouden we als christenen bang voor moeten zijn? Paulus at toch ook met een gerust hart vlees dat aan de afgoden gewijd was? Dat was alleen omdat hij ervan verzekerd was dat er niet één afgod echt bestaat en dat er maar één God is (1 Korintiërs 8:4). Dus als je met je kind praat over Halloween, deel dan vanuit overtuiging en dat zonder angst.

Tenslotte, een mogelijke oplossing? Wij vonden het uiteindelijk goed dat onze dochter samen met haar vriendinnetjes langs de deuren ging om snoepjes op te halen, maar dan feestelijk verkleed en niet als eng spook. Wat ons betreft met een heel onschuldige invulling dus. Net zoals we samen Kerst vieren dat oorspronkelijk ook een heidens feest was.

Door Wilfred van Rijn
Wilfred van Rijn (43) is voorganger, getrouwd en vader van 3 kinderen.

Reacties van christenen op Halloween

“Is angst hebben zo leuk dan? Persoonlijk ben ik liever blij, vrolijk en onbezorgd.”

Femke

“Het uithollen van een pompoen, er wat gaatjes in snijden, en er een kaarsje in zetten. Het is gewoon voor de gezelligheid.”

Kobus

“Naar mijn weten is Halloween altijd iets geweest waarin mensen (en in mijn belevenis vooral kinderen) verkleed langs de huizen gaan om snoep te vragen. Zolang het daar bij blijft is er toch niets ergs mee?”

Sander

“Wie gaat er nou als christen Halloween vieren? Het is heidens en er worden allerlei duivelse dingen bij betrokken. Je moet Halloween niet onderschatten, als je denkt dat er niets mis mee is.”

Anoniem

“In Amerika wordt het inderdaad als leuk feest gevierd met leuke verkleedkleding voor kinderen et cetera. Ik denk als je het zo onschuldig houdt dat er dan helemaal niets mis mee is.”

Henriëtte

“Natuurlijk moet je de kinderen die aan je deur komen niet weigeren, maar moet je je eigen kinderen er aan mee laten doen? Ik vind het toch iets heel anders dan Kerst, omdat hier nog veel meer het occulte wordt gezocht…”

Klaas Jan

Als christen kun je prima meedoen aan Halloween!

Geef je mening

Bedankt voor je reactie

Oneens

"Niet aan mee doen! Ik heb een beter plan: maak van het Sint Maarten-feest op 11 november een landelijke feest! Op die dag lopen kinderen 's avonds zingend langs de deuren. Nadat ze een liedje gezongen"

Door: Arianne

Oneens

"Er is genoeg lol in Nederland voor iedereen.Leuk griezelen met demonen moet geen kans krijgen."

Door: P.N. Aberts

Oneens

"Halleween heeft te maken met hekserij, een feest van de tegenstander. Christenen dienen zich daar verre van te houden. Ik weet waarover ik spreek. Heb dit "feest" diverse malen meegemaakt."

Door: Susan

Oneens

"Wat een lol om voor kinderen dit feest te bedenken. Er is niets leuks of vrolijks aan, puur angst zaaien. Bang makerij. Geen aandacht aan besteden. Is het duivels? St. Maarten is een leuk kinderfeest "

Door: Annet de Jong

Eens

"Halloween is tamelijk onschuldig. Zeker als je het vergelijkt met het vermoorden van alle eerstgeborenen van Egypte, het uitroeien van al het leven op de grond middels een zondvloed of het eeuwig folt"

Door: Marcel

Oneens

"Er zullen best meer of mindere lugubere of onschuldige vormen van Halloween zijn, maar als je ziet waar dit feest zijn oorsprong heeft en dat het dat het van oorsprong ten doel heeft demonen te vejage"

Door: G.Burmeister

Eens

"In Beverwijk wordt Sint Maarten en Halloween al als één feest gevierd. Nieuw dilemma?"

Door: Kees

Eens

"Griezelen mag, maar met mate ; )"

Door: Simone

Eens

"Of je het nu wel of niet leuk verpakt, je zet de deur open voor geesten waar je niet voor open zou moeten willen staan als christen. Er zijn genoeg andere leuke dingen te doen, waarom het dan daar zoe"

Door: B.Dijksma

Oneens

"In de bijbel staat heel duidelijk beschreven dat we hebben te strijden tegen 'boze geesten' (zie bijv. Efeze 6:12).Waarom zouden we het 'boze' wat uitgebeeld wordt bij Halloween dan opzoeken?Enuh.."

Door: Willem den Hoed

Oneens

"Sinterklaas is ook een leugen. Kerstmis heeft niks meer met de geboorte van Jezus te maken. Twee bedeltochten binnen twee weken (Halloween en St Maarten) lijken me ook niet zo'n goed idee."

Door: Feico Nater

Oneens

" "

Door:

Oneens

"De Bijbel is duidelijk genoeg. Het zet deuren open voor demonen. En satan begint al vroeg. De handel springt er uiteraard op in, en kinderen zien het in de winkels, dus ze willen meedoen.Overigens is"

Door: Rudolf

Oneens

"De Bijbel (G'ds woord) waarschuwd niet voor niets om ons er verre van te houden , weten wij het dan beter??"

Door: H.Freke

Oneens

"Wat is het nut?? Wat maakt Halloween zo aantrekkelijk? St. Maarten kan ik voor kinderen nog leuk vinden en juist zoiets sterft uit, terwijl dat vanaf de middeleeuwen wordt gevierd. De mysterieuze aant"

Door: Ernst van Olffen, Oldenzaal

Eens

"Waneer gaan wij , die geloven in Onze Messias Jezus Christus op deze manier ook kerst ontleden, bekijken en aanpassen? !Gevoeliger maar veel belangrijker! "

Door: Nathalie vd L.

Oneens

"WWJD"

Door: Alexander Nas

Oneens

"Halloween vreselijk ,laat sint maarten maar gevierd worden . Beter.Halloween mag in amerika blijven."

Door: Lilian

Oneens

"In onze wijk wordt ieder jaar Halloween georganiseerd voor kinderen tot 12 jaar. De (volwassen) organisatoren en de deelnemende huizen zijn zo angstaanjagend mogelijk aangekleed, vaak ook nog met schr"

Door: Ada

Oneens

"Ik mis de praktische kant. Wat doe je als er kinderen aan de deur komen? Ik wil ze zeker niet zomaar wegsturen. Er hier ligt een kaartje klaar met een dropsleutel. Drop this party. Grapjes maken met g"

Door: Annemarieke

Oneens

"Je moet dit niet eens willen,christen of niet, invloeden van deze omvang uit Amerika zijn walgelijk.Ga lekker met st Maarten langs deur om snoep op te halen, mag je ook nog zingen."

Door: Liz

Oneens

"Het idee van verkleed gaan en met een lantaarntje langs de deur gaan om snoep te halen is wel heel leuk! Jammer dat ze er dan weer allemaal geesten bij betrekken. Ik hoop dat er een andere variant kom"

Door: Anoniem

Eens

"Meedoen! Maar wel "geheel anders". Ga dus geen gezichtjes op pompoenen snijden, maar maak een mooie christelijke spreuk op een dik blad, snijd de letters uit en plak dit blad op een grote schoenendoos"

Door: Maike

Oneens

"Gij geheel anders, gij hebt Christus leren kennen!"

Door: Ria

Eens

"Je kunt als je goed communiceert met je kind , het kind mee laten feesten als het om gezelligheid gaat met vrienden. En wie vond het als kind nu niet leuk om een beetje te griezelen. Zelf zat ik voor "

Door: P. Driessen

Oneens

"Mijn kinderen vinden het volkomen logisch dat we daar niet aan mee doen."

Door: Wien

Oneens

"Persoonlijk denk ik dat je als volgeling van Jezus de duivel geen grond moet gaan geven door mee te doen aan een zeer duister feest en daardoor deuren naar hem te openen. Het is veel beter je bezig te"

Door: Annet

Oneens

"Het is een duivelsfeest,daar moeten wij als chistenen ons verre van houden.We moeten onze kinderen,inprenten wat Gods Woord er over zegt"

Door: Joh van Ree

Oneens

"Het Licht van de wereld gaat niet samen met de duisternis"

Door: W veldkamp

Eens

"ik denk dat we het 'duidelse' of 'demonische' karakter van het Halloween-gebeuren niet moeten overdrijven. Ik zou mijn kinderen in gesprek proberen weg te houden van horror en occultisme. Horror omdat"

Door: Harry

Eens

"het is maar een feest om te griezelen. Een keer griezelen mag toch wel"

Door: Orlando

Oneens

"ik raad iedereen aan in oprecht gebed tot onze Schepper en hemelse Vader Hem te vragen of Hij op dit "feest "aanwezig zou willen zijn ????lees je bijbel en lees hoe Hij denkt over verborgen, duister"

Door: gerrie

Eens

"Voor we van gedachten wisselen over Halloween:Welke christenen vieren het Sint Nicolaasfeest?Met of zonder (zwarte) Piet? Oorsprong sinterklaasfeest ligt in voor-christelijke vruchtbaarheidsfeeste"

Door: Cees

Oneens

"Ik vind Halloween een verkeerd beeld geven. Het is heidens. Het geeft verkeerde invloeden."

Door: Emil

Oneens

"Ik denk dat het goed is om God als uitgangspunt te nemen! Hij is er duidelijk over door te zeggen dat we ons niet met geesten in moeten laten! Het is levensgevaarlijk, neem ze serieus en huiver ervoor"

Door: Tineke Lucasse

Oneens

"Laat je niet verleiden om mee te doen, je kan de gevolgen niet overzien."

Door: Marga de Groot

Oneens

"Het antwoord van Rudolf over de RK traditie van het opheffen van de monstrans heeft he-le-maal niets te maken met het vereren van een zonnegod. Het zou fijn zijn als je niet zulke onzin zou verspreide"

Door: Liesbeth

Oneens

"Het is niet zo onschuldig zo als sommige christenen nog steeds denken. De dag tijd stip denk aan middernacht daar heb ik zelf een ervaring mee waardoor ik weet het is er wel, demonisch en daar hoef "

Door: Anoniem

Eens

"Halloween is het verjagen van demonen en boze geesten? Wat zou Jezus doen? Domme vraag! Hij heeft dat heel vaak gedaan. Zijn leerlingen ook, trouwens. En boze geesten beetnemen? Ook dat deed Jezus. Zi"

Door: Erik Terwan

Oneens

"Hier niet aan mee doen, Zeer duister en Jezus zegt dat we ons daar niet mee in moeten laten.Misschien zouden ons meer bezig moeten houden met de joodse voor en najaars feesten. en niet zo met hallowe"

Door: Bianca

Oneens

"ik zou mijn kinderen hier niet aan bloot stelen om dat ik dit voor kleine kinderen geen feest vind om dat zij goed en slecht niet kunnen onderscheiden en het ook steeds enger word de pakken steeds gr"

Door: H L

Oneens

"Laten we het St. Maarten feest, dat toen ik kind was, in Haarlem en omstreken gevierd werd, in meer plaatsen gaan vieren!Geef de satan zo weinig mogelijk aandacht, zou ik zeggen. Ik sluit me aan bij "

Door: Mevr. C. de Koning

Oneens

"Een goede discussie over wat als christen te doen of te laten is altijd de moeite waard. Maar besef dat christen zijn ook betekent, zelf verantwoording (kunnen) afleggen over je keuzes. En ouders moet"

Door: Piet

Oneens

"Het is hoe je er zelf mee omgaat, we vieren toch ook massaal kerstfeest, de oorsprong daarvan is ook niet bepaald Christelijk."

Door: Henk

Oneens

"Wij vieren Sint Maarten, feest van het delen. En op Halloween mijn verjaardag, hebben we toch feest!"

Door: Mirjam

Oneens

"Niet aan meedoen!"

Door: C.Meilink.

Oneens

"Ik kende Sint Maarten niet toen ik hier kwamen wonen. Best wel vreemd als er kinderen voor je deur staan en je hebt niks in huis. Echter dat is verder onschuldig en met een goede achtergrond. Een verg"

Door: BART

Oneens

"Leuk hè, als demoon verkleed gaan, als een gevallen engel, een tegenstander van God... En het wordt steeds gekker in dit land. Op Walibi willen ze tijdens de fright night zelfs een SM paviljoen opene"

Door: Paul

Oneens

"Ik vind het een slechte ruil; zwarte piet weg en spoken er voor terug. Misschien dat we alle christelijke kinderen als engeltjes langs de deuren moeten sturen. Elfjes en engeltjes, dat lijkt me wel wa"

Door: Andre

Oneens

"het wordt steeds gekker wat onze kinderenmeekrijgen houd kinderen blij met alle goede dingen!"

Door: janny

Oneens

"Griezelen is soms een beetje leuk.Ik heb meerdere jaren een halloherfstavond georganiseerd voor kinderen ( en hun vriendjes) uit onze gemeente .Een gezellig avondje in een tuinhuisje met een herfst"

Door: Yovanda

Oneens

"Ik mis oprecht de reden waarom ik als christen hier niet aan mee kan doen. Waarom is griezelen leuk? Tja voor de ene wel de andere niet, daarom gaat niet iedereen in een achtbaan of spookhuis. Persoon"

Door: Cato

Oneens

"Als christen vindt ik het verwerpelijk om er aan mee te doen, de bijbel leert ons genoeg daarover, wij moeten ons niet inlaten met geesten,spoken en al wat van de tegenstander van God komt want zo ope"

Door: Johan

Oneens

"Weet niet of het typisch christelijk is, maar onze insteek is dat met halloween de dood gevierd wordt, en wij vieren liever het leven..."

Door: Joke

Oneens

"Duivels "feest"!!!"

Door: LR

Oneens

"Als Christen geloof ik in liefde en verlossing en niet in angst en horror"

Door: Gerben Vreugdenhil

Oneens

"ik kan een ander niet verbieden, maar ik zelf maak maar een ander feestje van.zoals de verjaardag van me moeder vieren bijvoorbeel 😉"

Door: emanuel

Oneens

"In Canada gaan sommige christenen langs de deuren op Halloween, wel verkleed als iets leuks, en dan vragen ze een blik eten voor de voedselbank! Ik vond dat een geweldig idee!! "

Door: Marjolijn

Oneens

"Wat een flut artikel zeg. God zegt duidelijk in Zijn Woord hoe hij geeerd wil worden en met welke feesten. Hij zegt duidelijk dat we ons niet in moeten laten met heidense praktijken.En praktisch gezi"

Door: Alexandra

Oneens

"Ik denk dat je als christen absoluut niet moet meedoen met Halloween, omdat het een erg duister "feestje" is. God roept ons op om niet gelijkvormig aan de wereld te zijn. Wel in de wereld te zijn, maa"

Door: Margareth

Oneens

"Houd je er ver van"

Door: Irene

Oneens

"is geen christelijk feest, dus weg ermee"

Door: cm van der klis

Oneens

" "

Door: Henk

Eens

"Serieus? Dit is waar we ons nu dan weer druk om maken? Als we dan nu allemaal afspreken dezelfde energie te steken in vluchtelingenzorg zijn we er denk ik wel."

Door: Erwijn

Oneens

"Geen halloween,! Griezels (kwade geesten) vinden het wel leuk als je hun nadoet.Wij hebben een ander voorbeeld om door te geven.Er zijn al genoeg griezels in deze wereld waar mensen onder lijden, "

Door: Evert

Eens

"laten we ons allemaal greed maken voor de komst van Onze Hemelse Vader .Als Hij terug komt zal her voor eeuwig FEEST zijn."

Door: c.meulendijk

Oneens

"Heksen etc. horen tot de "zwarte magie".Christenen leven bij hetlicht van het WOORD."

Door: JRebergen

Eens

"Zoals bij alle keuzen moet het wel of niet deelnemen aan halloween voor iedereen een vrije en weloverwogen keuze zijn. En niet een door de commercie en media opgedrongen verplichting. Als je door de "

Door: Ruud F. van Leeuwe

Eens

"Wat is er mis met heidense feesten? Aan ieder feest zit wel ergens een heidens randje. Alle oude overgeleverde feesten en riten zijn later gepikt en omgevormd. Ik stoor me aan het verketteren aan alle"

Door: gus

Oneens

"Kerstmis op 25 December, Een kerstboom , Eieren met pasen en een haas. Onze feesten zijn niet meer gelijk aan die van de eerste christenen... of te wel die christenen die Jezus zelf met eigen ogen g"

Door: Armand

Oneens

"Als Christen kun je niet meedoen aan dit occulte feest.Paulus zei niet dat je aan feesten mee kon doen, hij schreef dat je het vlees in de winkel mag kopen en eten, je bidt toch een zegen over je ete"

Door: Harry

Oneens

"dit is geen feest voor kinderen blijf maar bij sint Maarte en snoep krijgen ze overal wel bij opa en oma ooms en tantes met sinter klaas de kest man passen enz,bij ons geen Halloween thuis we zijn "

Door: Henk en Marieke

Eens

"Je kunt prima meedoen met halloween mits je de leeftijd hebt bereikt om voor jezelf te denken en te kunnen relativeren. Ook moet je enige affiniteit met het horrorgenre hebben, anders zou het nergens "

Door: Michiel

Eens

"Ouders die kinderen hebben en zijn christenen is het misschien raadzaam om meer tijd van dit onderwerp in stille meditatie en gebed te nemen naar De Here toe, en ook bij kerkbijeenkomsten om samen voo"

Door: Timothy Edward Derham Blackburn

Oneens

"op het moment dat je mee doet dwaal je eigenlijk af ,want je gedachten zijn op dat moment niet op god , de heilige geest en de mensenzoon gericht."

Door: anoniem

Oneens

"Als een christen , ik doe niet mee met aanbieden naar de duisternis en vieren geen feest van de duivel !"

Door: S.k.Ho

Eens

"Jongens wat een onzin! Naar mijn mening gaat het erom hoe jij een feest als halloween beleefd. Ik vind halloween geweldig en ja ik ben christen. Maar ik vier het vanuit mijn eigen belevenis. Ik ga gee"

Door: Nienke

Oneens

"Onze God gebied ons meer dan 50 maal in het woord om geen angst te hebben: Vrees niet! zegt Hij. Los daarvan weten we dat de oorsprong van Halloween ligt in Duisternis . Als je weet dat de basis van "

Door: Judith

Eens

"Maar ga dan als een Engel,en verdeel dan wat je hebt gekregen aan de kinderen van vluchtelingen."

Door: Kees

Oneens

"Wij doen er niet aan mee als gezin. Halloween is een van oorsprong heidens feest, ook al lijkt het nog zo onschuldig. Het is belangrijk dat we als christenen keuzes maken, dat betekent voor ons dat we"

Door: W. Adema

Oneens

"Je kunt toch Kerst niet met Haloween vergelijken. Tegen de kerstboom zijn is nog wat anders, maar Kerst als zodanig kan geen nadelig iets zijn voor wie dan ook, maar de angsten rond haloween zijn vele"

Door: Petra

Eens

"Ik denk dat het prima kan, een beetje griezelen is niet erg. Die kinderen zijn gewoon bezig met verkleden en echt niet met echte enge dingen, ze zijn niet ineens in voor een moordpartij ofzo, en zeke"

Door: Karin

Oneens

"Halloween is een feest van de duivel,Daar willen we zeker toch niet aan meedoen?houd je ver van het 'kwaad' staat er in de bijbel!"

Door: Gerj

Oneens

"Laten we ons bezig gaan houden en voorbereiden op de komst van Jezus Christus.We hebben Sint Maarten voor de kinderen dat lijkt me wel genoeg."

Door: J. Bellinga

Oneens

"Als christen meedoen aan dit "feest" ???. Dat gaat ons begrip ver te boven !Absoluut ONEENS !!! Houdt u (?), maar vooral uw kinderen (!!!) weg van dit gebeuren !"

Door: Dhr. en Mevr. Groenewoud

Oneens

"Ik denk dat bijna elk mens (christen of niet) bewust is dat "griezelen" met de duisternis (Halloween), anders is dan "samenkomen" in een feest van licht (Kerst). De reden waarom mensen twijfelen om we"

Door: JIM

Oneens

"Halloween is eigenlijk een tegenhanger van ons Christelijk geloof. Het is een angstfeest met geesten die niet van God zijn. Terwijl God ons juist bevrijdt heeft voor de angst vd dood door Jezus bloed"

Door: ineke lups

Oneens

"Gelukkig wonen wij in een regio die op 11 november Sint Maarten viert. Ik snap ook niet dat mensen een 'feest' dat alleen maar over angst gaat willen vieren. "

Door: Elizabeth

Oneens

"Zegt de Bijbel niet dat toverij zonde is en in elk geval geen vrucht van de Geest van God? Waarom zou je dan meedoen aan een feest dat daar lachend naar kijkt?Jezus overwon de geesten, de discipelen "

Door: Gerdo Elzinga

Eens

"Dat ligt eraan: als kostuums kwade dingen vertegenwoordigen (duivels , heksen e.d.) dan is het natuurlijk niet goed eraan mee te doen, ook voor niet-christenen. Maar als kinderen verkleed gaan als (re"

Door: Peter

Oneens

"Laat je kinderen maar Sint Maarten vieren,dat is ook met een lichtje maar dan in een onschuldig lantaarntje [zelf gemaakt ?] ,krijg je ook snoepjes.Griezelen hoeft niet slaapt wel zo rustig voor z"

Door: Astrid van Riessen-Wever

Oneens

"Ik hou niet zo van het 'verheerlijken' van angstige dingen. Het idee van zombies, levende doden of mensen die 'dood' zijn gemaakt door een virus (a la Walking Dead), is een omkering van wat het evange"

Door: Juda

Eens

"Persoonlijk zie ik het probleem niet. Feesten zijn feesten, heidens of niet. Zelfs als de tijden niet kloppen zoals met de geboorte van Christus, geeft de timing van kerst ons de gelegenheid om stil t"

Door: Tina

Oneens

"Hoe kun jij als christen mee doen met Halloween? De geestelijke wereld is een hele reële wereld! Ik geloof dat als jij de deur in je leven open zet voor demonen, dat dit niet zonder concequenties za"

Door: Janneke

Oneens

"Jezus zelf zei keer op keer: wees niet bang!Paulus: de Liefde (van God) verdrijft de angst.De angst in de wereld is groot; de enige remedie is vertrouwen op de oneindige Liefde en Genade van onze go"

Door: Ton

Eens

"Ik denk dat Halloween eigenlijk wil zeggen dat je niet bang voor de dood moet zijn. Als ik me verkleed als spook, dan wil dat zeggen dat dit iets is dat ik zelf heb gemaakt, het spook is dus niet echt"

Door: Esther

Oneens

"Als christen vind ik dat je de liefde van God moet vertellen en kinderen niet bang maken met geesten des te meer omdat in deze tijd juist jongeren aan het experimenteren zijn met geesten oproepenze w"

Door: Woutera van Luttikhuizen

Oneens

"Halloween is een heidens feest, afgodendienst. Dus niet aan mee doen!"

Door: Henriëtte Smit

Oneens

"Zo heb even veel reacties gelezen en denk dan. Ook grootnieuwsradio.nl heeft al eens dit als stelling gehad, waar ik ook op gereageerd heb toen.Ik kan op verschillende manier nu gaan reageren, en s"

Door: Arnold Norder

Oneens

"We moeten ons verre houden met alles wat occult is. Daarin kun je je kinderen ook leren om keuzes te maken in het leven en uitleggen waarom je met het ene wel mee doet en met het andere niet. Maar wel"

Door: Bea

Oneens

"Door kinderen aan dit (feest) mee te laten doen kan er een gevoel van leuk en gezelligheid ontstaan waarmee de vijand probeert onze kinderen te verleiden.Als je meedoet krijg je wat lekkers.Wanneer "

Door: arie

Oneens

"Gij kunt niet de beker des Heren drinken èn de beker der boze geesten, gij kunt niet aan de tafel des Heren deel hebben èn aan de tafel der boze geesten. Of willen wij de Here tot naijver wekken? Zi"

Door: Jan

Oneens

"Als christen hoor je daar niet aan mee te doen"

Door: C.M.R.van der Spaan

Eens

"Mafkezen zijn jullie allemaal lekker vieren "

Door: Popeye

Oneens

"Het lijkt onschuldig, maar het is een levensgevaarlijk geflirt met alles wat van de Tegenstander van God is.Daarbij is het een rare Amerikaanse gewoonte en dergelijke zaken moet je direct bij het gr"

Door: Fred de Vries

Oneens

"Kerstmis heeft dezelfde wortels als Halloween. Laten we daar voortaan ook een geluid tegen horen:Kerstmis is ontstaan uit een traditie waarin de zonnegod werd aanbeden. Vanaf voorchristelijke tijden"

Door: Ronnie

Eens

"het christendom heeft de laatste eeuwen zoveel leed en miljoenen doden op het geweten , dat het tijd wordt dat de secularisatie nu eens echt doorzet!"

Door: Dries van der Vegt

Oneens

"Hier in Nieuwerkerk wordt Halloween georganiseerd door de VEDJ (voor en door Jongeren) een organisatie die zich voor een groot deel bezighoudt met het occultisme (contacteren van dode mensen, waarzegg"

Door: Eric

Eens

"chill out and relax.wat een reacties en wat een meningen.nou succes er mee!"

Door: peter

Oneens

"Het is een duivels feest maakt nie uit wat mensen erover denken met dit soort dingen maak je deuren open die alleen God weer kan sluiten vier dit niet."

Door: Jairson Fonseca

Oneens

"Ik ben ht er eigenlijk niet mee eens, maar ik denk dat de Heer de onschuld van de mens vooral van kinderen zeker op zich neemt, wat reeds trouwens al is gebeurd, maar ja ik vind ht best moeilijk, mij"

Door: Marielle

Eens

"Als christen kun je verkleed gaan als engel. Ga ik ook doen tijdens de Haloweenfuif bij ons op school. Op deze manier kun je ook getuigen."

Door: Ronald

Oneens

"Ik moet altijd denken aan een uitspraak van een vriend, zou je Jezus mee willen nemen naar dit feest! Ik niet, want je kan niet zuiver blijven voor God in dit feest. Jezus word helemaal niet blij op"

Door: joni

Oneens

"Het feest is een uitnodiging van de duivel. .....als ouders hoor je de kinderen te beschermen voor boze invloeden. Kinderen kunnen dit niet zelf en als christen kun je beter weten. Lees de bijbel, "

Door: Marie

Oneens

"Als kind van God en volger van Jezus Christus ben je niet van de wereld. We leven in de wereld maar zijn anders. Wanneer je Jezus volgt zal je anders zijn Door de keuzes die je maakt. Zouden we ons n"

Door: Evelyn

Oneens

"Het is en blijft een heidens feest wij moeten ons daar ver van houden.Meedoen met een christelijk tintje?...grote onzin!!!"

Door: Mieke

Oneens

"Nee de Bijbel is er heel duidelijk over. We meten ons ver van dit soort dingen houden. Gelukkig komen bij ons geen kinderen aan de deur. Maar anders zou ik ze iets geven met een kaartje met tekst dat"

Door: Toos

Oneens

"Jezus dreef demonen uit, Hij verjoeg ze met Goddelijke kracht. Hij alleen heeft dat gezag! Wanneer wij zelf d.m.v. vermommingen of trucjes proberen de geesten te verjagen, laten we ons juist met hen i"

Door: Ruben

Oneens

"Hier op t dorp is vorige week een ,,lichtjesfeest" geweest...Heel leuk ...veel huizen met kaarsen of verlichting en veel mensen die de tocht meeliepen met lampionnen edGezellig....."

Door: Anneke

Oneens

"Ik vind het verkeerd om kinderen bewust angst aan te jagen en ze bewust bloot te stellen aan de wereld van geesten etc. Dus nee, mijn dochter doet niet mee met de plaatselijke spooktocht. Gelukkig ga"

Door: Esther

Eens

"Mijn dochter vind het geweldig, kijkt er altijd naar uit. Ze gaat niet als geest of spook verkleed, maar wil er zelf ern beetje uit zien als spinnenmeisje. Verkleed dus in jurk en versierd met spinnen"

Door: BLN

Oneens

"'Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet.' 1 Tes 5:21-22Maar... Hier liggen wel zakjes snoep klaar, voor de kinderen die vanavond aanbellen Mét l"

Door: Verwey

Oneens

"Het nu al griezelen en knuffelbaar maken van enge griezels kan een deur openen om makkelijker te denken dat de demonen en handlangers van satan ookniet gevaarlijk zijn. ik vier het niet. Heb in afgelo"

Door: Wilma Doldersum

Eens

"Beetje hypocriet om wel Kerst te vieren zoals op dit moment gebeurd, met pasen eieren te laten zoeken maar hier niet aan mee te doen. Ik zie het als een onschuldig feest en leert de kinderen dat het a"

Door: Anoniem

Oneens

"Laten we voorzichtig zijn met deze dingen."

Door: Ada Schippers.

Oneens

"het is een duivels feest, vreselijk gewoon en occult."

Door: anoniem

Oneens

"Halloween is weer een walchelijk slimme zet van satan. Als christen kun je er beter niet aan meedoen. "

Door: AM

Eens

"ik vind het onschuldig. gewoon leuk verkleden en langs de deuren gaan. griezelen is heus niet meteen occult. staat nergens in de bijbel dat griezelen niet mag. het is voor mij een heel verschil of je "

Door: Tamara

Eens

"Zolang het blijft bij schattige kinderkostuums en de vraag naar snoep wel. Als je je gaat verkleden als een demoon ga je te ver naar mijn mening."

Door: Anoniem

Eens

"De duisternis, waar velen hier zo'n moeite mee hebben, is niets anders dan de schaduw van God. Zonder duisternis kun je het licht niet zien."

Door: ernst

Oneens

"."

Door: .

Oneens

"Heel makkelijk :Wat zou Jezus hierover zeggen of doen?Lees de bijbel maar na of vraag De Heilige Geest zelf..Hij die in jou woont ...Dan komen we allemaal op 1 antwoord uit..absoluut niet aan me"

Door: Johan

Oneens

"Het verheerlijken van geesten, demonen en hun menselijke helpers staat me erg tegen. Ze veroorzaken genoeg ellende. "

Door: Marcel

Oneens

"Je moet de duiver niet verwelkom juist uitstoten.Ik geloop in leven na de dood in de hemel niet op de op de àard.wat is weg/dood is wel moet niet terug halen.God zelf weet wat hij hiermee moet doen."

Door: e

Oneens

""I shall set no wicked thing before my eyes.""

Door: Jeffrey

Oneens

"Halloween is voor een hele categorie (met name jonge meisjes) de representatie van totale angst en onderdrukking. Halloween is een van de twee belangrijkste momenten in het jaar binnen de satanskerk. "

Door: Rudolph

Eens

"Van een onschuldig verkleedpartijtje, wordt niemand iets minder van. Op de kermis staat ook een spookhuis. Kermis, Halloween, alles heeft roots in het christendom. Je moet het niet zo puriteins zien."

Door: Jos

Oneens

"Wij hebben al Sint Maarten dat heeft nog een positieve kant ,Halloween gaat te ver laten ze dat maar in Amerika houden ."

Door: F .blok

Eens

"Op deze avond van het jaar gaat iedereen de straat op. En wij doen onze deur dan dicht?Je kunt dan beter ook de straat op gaan en een"licht " zijn."

Door: Felix

Eens

"ik ben het eenswant het is niet zo ergen veel vrienden van me vieren en ik wil mee vieren."

Door: Mozes John

Oneens

"Het kan niet dat we daar als christen aan mee doen. Wees radicaal en duidelijk hierin. Ook de Heere zelf was duidelijk in goed of fout en een beetje fout is fout. Wij zijn er zo enorm goed in om alles"

Door: Weerheim

Eens

"Hoewel ik er zelf niks (meer) aan doe, ben ik van mening dat dit feest op deze manier als kinderfeest goed is. Zo leer je kinderen het verschil zien tussen kwaad uiterlijk en kwaad innerlijk (immers, "

Door: Peter

Oneens

"Een van de gelezen reacties was dat kerstmis ook van oorsprong een heidens feest was. Ja, dat klopt, maar kerstmis van nu is gelukkig omgebogen tot een feest van licht en dat LICHT is Jezus Christus"

Door: Sara Maria

Oneens

"Absoluut niet! En het is ook echt niet te vergelijken met Kerst. Wij vieren de geboorte van de Here Jezus, halloween is van oorsprong satanisch, de geboorte van de Here Jezus niet."

Door: Denise

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video