Iedere zaterdag
om 20.25 uur op NPO 2.

Blauw Bloed viert feest: al 15 jaar succes met royaltynieuws

Al 15 jaar is Blauw Bloed hét royaltyprogramma van de Publieke Omroep. De vorstenhuizen van Europa, de Oranjes, de staatsbezoeken, bijzondere koninklijke sieraden en royaltymode; in Blauw Bloed komt het allemaal langs. Wekelijks nieuws met achtergronden op koninklijk gebied. En online redacteur Tirza van der Graaf geeft wekelijks een update over wat opvalt op social media wat betreft koninklijk nieuws. De presentatie is in handen van royaltyverslaggever Jeroen Snel.

Beeld: ANP

Blauw Bloed tijdens Koningsdag 2019

Tijdens Koningsdag zendt Blauw Bloed uit vanaf het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort, één van de plekken die de koninklijke familie zal bezoeken. “Het wordt een feestelijke uitzending waarin we op verschillende manieren zullen terugblikken”, zegt presentator Jeroen Snel. “Zo analyseert stijlmeester Bodo Breg de outfits van de royals en laten we mensen aan het woord die op een of andere manier een rol hebben vervuld op Koningsdag. Daarnaast vertellen bezoekers die overdag aan de route hebben gestaan over hun ontmoetingen met leden van de koninklijke familie. En zoals altijd brengen we het laatste koninklijke nieuws. Kortom, een uitzending om naar uit te kijken!”
Zaterdag 27 april 20.25 uur NPO 2 (Blauw Bloed zendt elke zaterdag uit)
Volg Blauw Bloed ook op Facebook, Instagram, Twitter en Youtube.

Volg ons!

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief een ontvang wekelijks het laatste royaltynieuws.

Aanmelden

Beeld: ANP

Personalia Thirza
25 jaar
Journalist
Studeerde Nederlands en journalistiek en media in Amsterdam
Schrijft over royalty voor onder meer het Nederlands Dagblad en Vorsten
Werkte tot december 2018 als redacteur bij Visie
Is vanaf januari 2019 redacteur bij Blauw Bloed

Tirza is nieuwe royaltywatcher in Blauw Bloed

Als kind ging royaltywatcher Tirza van der Graaf volledig op in de fantasiewereld van haar zelfgeschreven verhalen. Ergens heeft dit iets weg van wat ze nu doet, want ook over het leven van royals blijft veel te fantaseren. In Blauw Bloed deelt Tirza voortaan iedere zaterdag koninklijke socialmedia-nieuwtjes.

1. Is werken voor Blauw Bloed een droom die uitkomt?
“Absoluut! Toen ik klein was, keek ik alle koninklijke evenementen op televisie en las ik het blad Vorsten. Voor het huwelijk van de Britse prins William en zijn vrouw Kate bleef ik zelfs thuis van school, zo graag wilde ik alles zien. Alle kranten van de dag erna heb ik bewaard. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, en daarom is het extra leuk dat ik daar nu mijn baan van kan maken.”

2. Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“Een moeilijke keuze, maar dan ga ik toch voor de kroning van de Britse koningin Elizabeth. Het was voor het eerst dat zo’n groot evenement live op televisie te volgen was. Ik had het erg bijzonder gevonden dit ritueel mee te maken in de Westminster Abbey.”

3. Wat wilde je als kind worden?
“Eerst juf, daarna kinderboekenschrijfster. Ik hield er enorm van verhaaltjes te schrijven, daar stond ik zelfs vroeg voor op.”

4. Waar staat de mooiste kerk?
“Ik houd van kerken in de stijl van de Amsterdamse School, zoals de Jeruzalemkerk in Amsterdam. Maar oudere kerken vind ik ook prachtig. Ik denk dan aan de Sint-Janskerk in Gouda, met de gebrandschilderde glazen.”

5. Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Laten we hopen dat het nooit nodig is, maar ik zou dan toch mijn trouwalbum en filmmateriaal van die dag proberen mee te pakken. Ik zou het erg jammer vinden als ik die nooit meer zou kunnen bekijken.”

6. Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Als mensen vragen waar mijn naam vandaan komt, vertel ik dat verhaal graag. In Numeri wordt het verhaal van Tirza beschreven. Deze vrouw had een aantal zussen, en toen hun vader overleed, kregen zij geen erfenis omdat ze geen mannen waren. Daar waren ze het niet mee eens, en ze vroegen Mozes om de nalatenschap van hun vader, om zo de familienaam te behouden. Dat lukte!”

7. Hoe besteed je een vrije avond het liefst?
“Als ik een lange dag heb gewerkt, vind ik het heerlijk om lekker een Netflix-serie aan te zetten. Ik ben dol op kostuumdrama’s en Scandinavische krimi’s. Daarna probeer ik even lekker te lezen.”

Tekst: Bart van Delen  |   Beeld: Willem Jan de Bruin

Gerelateerde artikelen

MATTHÄUS PASSION

Altijd al ‘s mee willen zingen met de Matthäus Passion? Grijp nu je kans!

VISIE

Wil je tiener niet mee naar de kerk? Lees hier hoe je dat wel gaat lukken.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video