‘Stel dat we ons echt evolutionair zouden gedragen’

Zin in online debat? Kijk naar deze nieuwe serie over geloof en wetenschap

Lees verder

Tegen beter weten? in is een nieuwe online serie van Lazarus

Bestaat God? Zijn onze religieuze ervaringen wel echt? Is de vrije wil een illusie? Hoe zit het met goed en kwaad? Het zijn onze grootste vragen. Tien wetenschappers geven hier antwoord op in Tegen beter weten? in, een nieuwe serie van Lazarus over geloof en wetenschap.

Gerenommeerde gelovige en niet-gelovige wetenschappers en filosofen gaan in op spraakmakende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat godservaringen illusies zijn, de vrije wil niet bestaat en dat de wetenschap God zal vervangen.

Er zijn namelijk kanttekeningen te plaatsen bij de onderzoeken. De wetenschap heeft grenzen en er ontstaan problemen als we de wetenschap ons hele leven laten bepalen. ‘Als aangetoond zou zijn dat we geen vrije wil hadden, dan zou ons leven erg veranderen. In opzichten die voor ons eigenlijk heel belangrijk zijn: houden we elkaar dan nog verantwoordelijk voor de dingen die we doen?’, werpt filosoof Rik Peels op.

Ook natuurkundige Ard Louis ziet ethische problemen: ‘Het gevaar is dat wanneer we gaan denken: ‘evolutie veroorzaakt deze gevoelens en daarom zijn ze ook juist’, we ons op heel ongezonde manieren gaan gedragen. De evolutie zorgt er bijvoorbeeld voor dat wij affectie hebben voor mensen met hetzelfde genetische materiaal als wij, maar haatgevoelens voor mensen die genetisch anders zijn.’

Lazarus is een EO-merk dat inspiratie biedt aan mensen die vragen durven stellen, worstelen, maar ook houden van het christelijk geloof

Ethische problemen
Een aantal van de wetenschappers in de serie zijn natuurkundige Ard Louis – die onlangs nog te zien was in The Story of God met Morgan Freeman, filosoof René van Woudenberg – winnaar NRC-essayprijs en directeur Abraham Kuyper Centre, en neurowetenschapper Michiel van Elk – bekend van de Godhelm.

Aan de slag met online verwerkingsmateriaal
De vier korte afleveringen van tien minuten van Tegen Beter weten? in zijn vanaf half april online te zien op de website Lazarus.nl. Ook komen er bij elke aflevering artikelen en verwerkingsmateriaal online waardoor het mogelijk is om erover door te praten in bijvoorbeeld je kerk of vriendenkring. Tijdens het Graceland Festival in augustus 2019 presenteert Lazarus ook een speciaal Tegen beter weten in -wetenschapsdebat met Emanuel Rutten, Rik Peels en Michiel van Elk.

Bekijk de vernieuwde Lazarus website en abonneer je op de nieuwsbrief!

Bekijk Lazarus.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Gerelateerde artikelen

EVA

Geloof jij in wonderen? Misschien is het wel gewoon je intuïtie, toch?

THE PASSION

Voel jij je wel eens eenzaam? Ook Jezus, Maria en Petrus weten hoe dat voelt.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video