#jebentnietalleen is het thema van The Passion 2019. Zelfs al sta je midden in het leven – met werk, kinderen en veel sociale contacten, toch kun je erachter komen dat je diepe eenzaamheid kent. Eenzaamheid hoort bij dit leven en was er altijd al, kijk maar eens hoe een paar hoofdrolspelers in het paasverhaal ermee worstelen. Misschien herken je wel iets van hun eenzaamheid.
Wat zijn de twee gevaarlijkste momenten in een huwelijk? Het eerste is als er een kind komt. Stellen met een baby maken acht keer zo vaak ruzie als stellen zonder. Het andere moment is het verlies van een kind. Rouw maakt eenzaam. Het is zo’n intense emotie dat je die nauwelijks kunt uitleggen en vrijwel alles wat je naasten dan doen of zeggen, voelt als een soort belediging van jouw eigen pijn. Dan kun je al snel in een eenzame spiraal komen, waarin je je steeds meer opsluit en anderen wegduwt. Zij rouwen op hun eigen manier en dat ervaar je als onecht, onhandig, onwaardig, wat dan ook.
Maria wist al vroeg dat ze haar kind zou verliezen. “Er zal een zwaard door je hart gaan,” werd er over haar geprofeteerd. Je hart zal breken om Jezus. Als Hij twaalf jaar is en ze Hem een paar dagen missen na het Pesachfeest, voel je haar wanhoop. Later, als ze zelf waarschijnlijk al weduwe is geworden, probeert ze ook regelmatig Jezus weer veilig thuis te krijgen. ‘Stop nou, jongen,’ lijkt ze te zeggen. ‘Voer de spanning niet zo hoog op. Ik kan je niet missen…’
Zelfs als Hij aan het kruis hangt, is Jezus met haar begaan. Hij stelt een ‘vervangzoon’ aan: Hij vraagt aan Maria en Johannes om bij elkaar te gaan wonen om als familie voor elkaar te zorgen. Dat is inderdaad een gezonde manier om de pijn van verlies te verlichten: bestaande relaties verdiepen en voorzichtig nieuwe banden aangaan.
Je overtuigingen en zelfs je relatie met God kunnen ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt. In het Oude Testament lees je over Abraham die de opdracht krijgt zijn zoon Isaak te offeren – wat gelukkig een test blijkt te zijn en niet echt hoeft. Maar zelfs al had hij dat meteen doorgehad – hoe leg je zoiets uit? Aan zijn vrouw Sara niet, aan zijn knechten niet, en al helemaal niet aan Isaak zelf…
Jezus trekt zich vaak terug en bidt dan alleen, meestal ’s nachts in de heuvels. Opvallend, omdat je in die cultuur meestal hardop en in gezelschap bidt, staand met geheven armen. Maar er is zoveel wat Jezus niet kan uitleggen. In de eerste jaren vraagt Hij dringend aan wie Hij geneest, dat niet verder te vertellen. Ze moeten nog geheimhouden wie Hij werkelijk is. En als dat eenmaal uitlekt, is het meteen bonje. Een Messias zoals Jezus is, dat verwacht niemand. Uiteindelijk is Hij in Getsemane ontzettend alleen, als zelfs zijn beste vrienden in slaap vallen en Hem niet steunen.
De ervaringen die je met God hebt, mystieke momenten misschien zelfs, daarvoor is het lastig woorden te vinden. Je komt meestal niet verder dan beelden. Het is daarom lastig je in te leven in wat een ander bij God ervaart, wat heel anders kan zijn – of misschien wel precies hetzelfde, maar diegene gebruikt alleen heel andere woorden. Toch is het belangrijk te blijven zoeken naar contact. Jezus bleef aandringen bij zijn vrienden. Het is uiteindelijk dezelfde God die we delen. Het vertellen van je ervaringen met God, je worstelingen en de leegte die daarbij kunnen horen, bemoedigt.
Dit is een deel van een artikel uit Eva. Verder in het artikel: De eenzaamheid van schuld bij Petrus, van macht bij Pilatus en van woede bij Judas. Meer lezen van Eva? Bestel een proefexemplaar!
Tekst: Reinier Sonneveld
Beeld: Jacqueline de Haas
Het paasverhaal kent veel dimensies van eenzaamheid. Het verdriet van Maria die haar kind verliest, Jezus die verraden wordt door één van zijn vrienden en Petrus die Hem ontkent. Met #jebentnietalleen legt The Passion dit jaar de nadruk op aandacht voor elkaar. Dit sluit aan bij de aandacht in onze samenleving voor eenzaamheid en de talloze initiatieven om mensen bij elkaar te brengen.
The Passion, donderdag 18 april (Witte Donderdag), 20.30 uur live op NPO 1 en Radio 2. Volg The Passion op Facebook, Instagram, Twitter en Youtube.
Over The Passion wordt nagepraat. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Kijk The Passion dit jaar eens niet alleen of binnen je christelijke kringetje, maar met een dierbare vriend, een buurvrouw of collega die niet gelovig is. Een prachtige kans om samen een fijne avond te hebben, maar ook om door te praten over waarom Pasen voor jou zo belangrijk is. Je kunt aan dit samenzijn zelfs een vervolg geven: in de periode na The Passion vinden overal in het land ‘Alpha-start-events’ plaats. Dit is een avond waarop mensen kunnen onderzoeken of een Alpha-cursus iets voor hen zou kunnen zijn. Misschien ook wel bij jou in de buurt! Kijk op alpha-cursus.nl voor meer informatie.
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht
Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!
Voornaam
Tussenvoegsel(s)
Achternaam
E-mailadres *
thea diepstra
16-04-2019
Of Al's ik verdriet heb
thea diepstra
16-04-2019
Al's ik savonds alleen ben en TV kijk of op me mobil zit of tablet heb geen echte goeie vrienden waar ik op kan terug gevallen. Voel me dus erg eenszaam