#jebentnietalleen is het thema van The Passion 2019. Zelfs al sta je midden in het leven – met werk, kinderen en veel sociale contacten, toch kun je erachter komen dat je diepe eenzaamheid kent. Eenzaamheid hoort bij dit leven en was er altijd al, kijk maar eens hoe een paar hoofdrolspelers in het paasverhaal ermee worstelen. Misschien herken je wel iets van hun eenzaamheid.


Wat zijn de twee gevaarlijkste momenten in een huwelijk? Het eerste is als er een kind komt. Stellen met een baby maken acht keer zo vaak ruzie als stellen zonder. Het andere moment is het verlies van een kind. Rouw maakt eenzaam. Het is zo’n intense emotie dat je die nauwelijks kunt uitleggen en vrijwel alles wat je naasten dan doen of zeggen, voelt als een soort belediging van jouw eigen pijn. Dan kun je al snel in een eenzame spiraal komen, waarin je je steeds meer opsluit en anderen wegduwt. Zij rouwen op hun eigen manier en dat ervaar je als onecht, onhandig, onwaardig, wat dan ook.

Maria wist al vroeg dat ze haar kind zou verliezen. “Er zal een zwaard door je hart gaan,” werd er over haar geprofeteerd. Je hart zal breken om Jezus. Als Hij twaalf jaar is en ze Hem een paar dagen missen na het Pesachfeest, voel je haar wanhoop. Later, als ze zelf waarschijnlijk al weduwe is geworden, probeert ze ook regelmatig Jezus weer veilig thuis te krijgen. ‘Stop nou, jongen,’ lijkt ze te zeggen. ‘Voer de spanning niet zo hoog op. Ik kan je niet missen…’

Zelfs als Hij aan het kruis hangt, is Jezus met haar begaan. Hij stelt een ‘vervangzoon’ aan: Hij vraagt aan Maria en Johannes om bij elkaar te gaan wonen om als familie voor elkaar te zorgen. Dat is inderdaad een gezonde manier om de pijn van verlies te verlichten: bestaande relaties verdiepen en voorzichtig nieuwe banden aangaan.


Je overtuigingen en zelfs je relatie met God kunnen ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt. In het Oude Testament lees je over Abraham die de opdracht krijgt zijn zoon Isaak te offeren – wat gelukkig een test blijkt te zijn en niet echt hoeft. Maar zelfs al had hij dat meteen doorgehad – hoe leg je zoiets uit? Aan zijn vrouw Sara niet, aan zijn knechten niet, en al helemaal niet aan Isaak zelf…

Jezus trekt zich vaak terug en bidt dan alleen, meestal ’s nachts in de heuvels. Opvallend, omdat je in die cultuur meestal hardop en in gezelschap bidt, staand met geheven armen. Maar er is zoveel wat Jezus niet kan uitleggen. In de eerste jaren vraagt Hij dringend aan wie Hij geneest, dat niet verder te vertellen. Ze moeten nog geheimhouden wie Hij werkelijk is. En als dat eenmaal uitlekt, is het meteen bonje. Een Messias zoals Jezus is, dat verwacht niemand. Uiteindelijk is Hij in Getsemane ontzettend alleen, als zelfs zijn beste vrienden in slaap vallen en Hem niet steunen.

De ervaringen die je met God hebt, mystieke momenten misschien zelfs, daarvoor is het lastig woorden te vinden. Je komt meestal niet verder dan beelden. Het is daarom lastig je in te leven in wat een ander bij God ervaart, wat heel anders kan zijn – of misschien wel precies hetzelfde, maar diegene gebruikt alleen heel andere woorden. Toch is het belangrijk te blijven zoeken naar contact. Jezus bleef aandringen bij zijn vrienden. Het is uiteindelijk dezelfde God die we delen. Het vertellen van je ervaringen met God, je worstelingen en de leegte die daarbij kunnen horen, bemoedigt.


Dit is een deel van een artikel uit Eva. Verder in het artikel: De eenzaamheid van schuld bij Petrus, van macht bij Pilatus en van woede bij Judas. Meer lezen van Eva? Bestel een proefexemplaar!

Tekst: Reinier Sonneveld
Beeld: Jacqueline de Haas


Het paasverhaal kent veel dimensies van eenzaamheid. Het verdriet van Maria die haar kind verliest, Jezus die verraden wordt door één van zijn vrienden en Petrus die Hem ontkent. Met #jebentnietalleen legt The Passion dit jaar de nadruk op aandacht voor elkaar. Dit sluit aan bij de aandacht in onze samenleving voor eenzaamheid en de talloze initiatieven om mensen bij elkaar te brengen.

The Passion, donderdag 18 april (Witte Donderdag), 20.30 uur live op NPO 1 en Radio 2. Volg The Passion op Facebook, Instagram, Twitter en Youtube.


Over The Passion wordt nagepraat. Waarom zou je daar geen gebruik van maken? Kijk The Passion dit jaar eens niet alleen of binnen je christelijke kringetje, maar met een dierbare vriend, een buurvrouw of collega die niet gelovig is. Een prachtige kans om samen een fijne avond te hebben, maar ook om door te praten over waarom Pasen voor jou zo belangrijk is. Je kunt aan dit samenzijn zelfs een vervolg geven: in de periode na The Passion vinden overal in het land ‘Alpha-start-events’ plaats. Dit is een avond waarop mensen kunnen onderzoeken of een Alpha-cursus iets voor hen zou kunnen zijn. Misschien ook wel bij jou in de buurt! Kijk op alpha-cursus.nl voor meer informatie.

EVA

Geloof jij in wonderen? Misschien is het wel gewoon je intuïtie, toch?

MATTHÄUS PASSION

Altijd al ‘s mee willen zingen met de Matthäus Passion? Grijp nu je kans!

Reacties

Thank you for your comment.

Most recent Most popular
 • Helene Markus

  21-04-2019

  Alleen is als je geboren bent in een gezin waar je niet gewenst bent als je vragen stelt over je verleden Ik heb hulp gezocht Maar juist DAT heeft mijn verdere leven verpest Ik kan het niet uitleggen maar ik besef me nu , dat je beter geen hulp kunt zoeken want juist daardoor kan iedereen die dat wil , jou de schuld geven van alles.... Er komt psychisch gestoord , het etiket word gezet... En ik probeer verder te leven..... Niet bitter worden als je geblokkeerd word als je vragen stelt Geen antwoorden verwachten... Ik vier Pasen, eerlijkheid , nee belangrijker in deze wereld is schijnheiligheid!

  REAGEER + LIKE
 • DoortjeDartel

  18-04-2019

  Gelukkig voel ik me zelden meer eenzaam...maar toen ik 12 jaar was is mijn vader plotseling overleden..niet meteen daarna, maar een aantal jaar later voelde ik pas het grote gemis van die lieve, stille maar altijd aanwezige vader, die zo geduldig was en zo onbaatzuchtig t.o.v. ons kinderen en mijn moeder...avonden moest ik dan huilen, terwijl ik in het donker naar muziek luisterde...en daarna was mijn hart weer voor een tijdje wat verlicht...maar in het verdriet schreeuwde ik het uit van eenzaamheid...

  REAGEER + LIKE
 • Ada

  17-04-2019

  Ja ook ik voel mij vaak eenzaam.Ook weduwe 11 jaar.Maar zoveel tijden alleen.Ik ben dankbaar voor de relatie die ik met God heb.Er zijn teveel dingen waar je niet meer over praten kan.

  REAGEER + LIKE
 • Magda

  19-04-2019

  Helemaal waar!! Het wend nooit volgens mij!! Ik ben al 12jaar alleen!! Het is of het steeds erger wordt het gemis en alleen zijn!!

  + LIKE
 • Evangelische Omroep

  23-04-2019

  Het is inderdaad een groot gemis, kun je niet wegpoetsen - alleen maar 'mee leren omgaan' zo goe den kwaad als dat gaat. Je bent als mens bedoelt om relatie te hebben. Gelukkig zijn er meerdere relatie-vormen mogelijk waarin je nabijheid, erkenning en intimiteit kunt ervaren. Zoals vriendschap, familie, of een onverwachte ontmoeting zelfs! Maar het verlangen naar éeén speciaal iemand is en blijft heel legitiem.

  + LIKE
 • Rianne van der Poel

  17-04-2019

  Zo ineens dat de tranen uit me ogen vloeien om dat ik mijn maatje en vader van mijn kinderen mis, veels te jong is overleden,daarom voel me soms erg verdrietig om dat er dan niemand is op dat moment,verder pak ik de draad van het leven weer op en blijf op positieve manier Door gaan liefs van mij

  REAGEER + LIKE
 • thea diepstra

  16-04-2019

  Of Al's ik verdriet heb

  REAGEER + LIKE
 • thea diepstra

  16-04-2019

  Al's ik savonds alleen ben en TV kijk of op me mobil zit of tablet heb geen echte goeie vrienden waar ik op kan terug gevallen. Voel me dus erg eenszaam

  REAGEER + LIKE
 • René

  20-04-2019

  Ga je wel eens naar een club of een vereniging?

  + LIKE
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video