.
Geloof jij in wonderen? Mensen die na gebed weer horen, zien, lichamelijk genezen? Dingen beleven die je niet kunt begrijpen? Mariëtte Woudenberg kijkt met verwondering naar wat God soms doet, maar kan ook haar twijfels hebben: ’…laat ik eerlijk zijn, ik vind het onderwerp niet altijd makkelijk’. Hier volgt een deel van haar artikel.
Wonderen. Wat zijn dat eigenlijk? Neus je rond op Wikipedia dan vind je een omschrijving als “zeer indrukwekkende en rationeel (schijnbaar) onverklaarbare gebeurtenissen” of ‘ingrepen van God in het universum’. Simpel gezegd: het zijn dingen die je met je verstand niet kunt verklaren.
Schrijven over wonderen heeft voor mij ook wel iets van je op glad ijs begeven. Want er zijn zoveel verschillende meningen. Zo zijn er theologen die zeggen dat wonderen alleen een functie hadden in de tijd van Jezus en de eerste gemeente. Jezus deed er zelf minstens zo’n 35 en na het grootste wonder uit het Nieuwe Testament, de opstanding, mochten de discipelen tekenen doen om het gezag van hun Heer te bevestigen en zijn boodschap over het Koninkrijk te onderstrepen. Maar sindsdien is het over en sluiten. Voor meer informatie over wonderen? Lees het Nieuwe Testament.
Leuk bedacht, maar wat moet je dan met de duidelijke opdracht die Jezus zelf gaf: “Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. (…) Degenen die tot geloof zijn gekomen, zullen herkenbaar zijn aan de volgende tekenen: in mijn naam zullen ze demonen uitdrijven, ze zullen spreken in onbekende talen, met hun handen zullen ze slangen oppakken en als ze een dodelijk gif drinken zal dat hun niet deren, en ze zullen zieken weer gezond maken door hun de handen op te leggen.” (Marcus 16:15-18).
Ook Theoloog des Vaderlands Stefan Paas stelt dat je wonderen anno nu niet zomaar kunt afserveren. Hij zegt op het Christelijk Informatie Platform (CIP) bijvoorbeeld over genezingswonderen: “Uit ervaring weet ik dat er door gebed genezing kan plaatsvinden. In mijn directe omgeving heb ik dat twee keer meegemaakt.” Paas pleit ervoor de verhalen over genezingswonderen serieus te nemen. “Er is veel zelfbedrog, maar tegelijkertijd zijn er ook krachtige getuigenissen van mensen die God heeft genezen. Sta open voor de vragen die deze verhalen oproepen, en maak je daar niet te gemakkelijk af.”
‘Wat moet je dan met Jezus’ opdracht?’
Je hebt daarnaast theologen die zeggen dat je alles in de naam van Jezus kunt ‘namen en claimen’. En als iets niet gebeurt, ligt het waarschijnlijk aan onvoldoende vertrouwen of geloof. Maar dat beweren kan volgens mij mensen gauw beschadigen en hun een schuldgevoel geven. Nog belangrijker: het doet geen recht aan de realiteit. De werkelijkheid is namelijk veel weerbarstiger, en laten we daar alsjeblieft eerlijk over zijn. We krijgen nu eenmaal stuk voor stuk te maken met verdriet, pijn, verlies.
Pete Greig, een van de Britse grondleggers van de internationale gebedsbeweging 24/7 Prayer, schreef het boek Als God zwijgt. Toen ik hem daarover interviewde, benadrukte hij hoe belangrijk het is dat kerken een theologie van het lijden hebben. “Ze benadrukken de opstanding, maar vergeten dat er zoiets is geweest als een kruisiging. Ook is er vaak geen plek meer voor het mysterie van God. Hij is zo onvoorstelbaar groot. We willen God te veel in doosjes stoppen, Hem lief en klein maken.”
Greig vertelde: “Ik weet nog dat ik ooit in een grote kerk in Florida preekte over gebed. Ik kreeg heel weinig respons en snapte er niets van, tot iemand me terzijde nam en me iets over de geschiedenis van de gemeente vertelde. De gemeente had in het verleden vurig gebeden voor de vrouw van een zeer geliefde voorganger, die kanker bleek te hebben en vervolgens niet genas. Haar overlijden schokte en vertwijfelde veel gelovigen, maar niemand in de kerk sprak daar openlijk over. Zelfs de voorganger niet. Als wij als kerkleiders niet Bijbels en eerlijk naar de pijn en teleurstellingen durven te kijken in onze gemeente, hoe kun je dan blijven verkondigen dat God door alles heen te vertrouwen is? Het opmerkelijke is, weet ik inmiddels uit ervaring: juist als je er wel eerlijk over bent, leid je mensen terug naar Jezus.”
In een vorig jaar opgenomen interview met aartsbisschop Justin Welby van Canterbury zegt hij treffend: “We willen zo graag dat God ons met een helikopter uit onze moeilijkheden omhoogtilt, maar vaker daalt Hij af met een parachute om samen met ons te zijn in welke situatie dan ook. Ik geloof in wonderen, dat gebeden worden verhoord, maar het grootste wonder is toch de aanwezigheid van Jezus te midden van onze moeilijkheden (…).”
Tekst: Mariëtte Woudenberg
Dit is een deel van het artikel in de nieuwste Eva.
Meer Eva? Vraag dan een proefexemplaar aan.
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht
Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!
Voornaam
Tussenvoegsel(s)
Achternaam
E-mailadres *
Gerrit van de Berkt
16-04-2019
jazeker geloof ik in wonderen waarbij God mensen op jouw pad zet om vanuit uitzichtloze situaties zichtbaar te worden Gerrit van de Berkt Zeist 0306958178