De film After Inez gaat over ouders van wie hun kindje dood geboren wordt
Documentaires zendt de EO al regelmatig uit, maar vanaf nu komen ze allemaal samen onder het label EOdocs. “Het is mijn ambitie om van EOdocs een begrip te maken,” zegt hoofdredacteur Margje de Koning.
“De documentaire is een apart genre binnen de publieke omroep,” vertelt Margje. Het maakproces van een documentaire is heel anders dan dat van een tv-serie. “Een documentairemaker krijgt van een omroep de gelegenheid zijn of haar kijk op de werkelijkheid te vertellen. Hij of zij krijgt daar veel tijd en ruimte voor. Dat is uniek! Soms werkt een maker jaren aan één film.”
Hoogwaardige televisie
Margje de Koning studeerde theaterwetenschappen en ging in 1989 aan de slag bij de IKON. Voor deze omroep – maar ook voor de NCRV en de VPRO – maakte ze documentaires, bijvoorbeeld over veranderend geloof in Nederland.
Toen de IKON werd opgeheven, nam de EO de documentaire-tak van deze voormalige interkerkelijke omroep over. Voor de EO was het versterken van het genre ‘documentaire’ een goede manier om het verlies aan journalistieke programma’s vanwege bezuinigingen te compenseren.
“Documentaires zijn hoogwaardige televisie,” vertelt Margje. “In het begin gebruikten we nog het label IKONdocs, maar naarmate de tijd verstreek, werd duidelijk dat er een vervolgstap nodig was.” Met elkaar gingen de makers op zoek naar een richting voor de EO-documentaires. “We gaan nu aan de slag met vier thema’s: ‘schepping en milieu’, ‘hoop en vergeving’, ‘mensenrechten ver weg en dichtbij’ en ‘geloof en levensbeschouwing’. Dat zijn thema’s waaraan makers zich willen verbinden en die passen bij de missie van de EO.”
Moedig
“Voor mij zijn documentaires films die gaan over echte mensen, met levens die impact hebben op de maatschappij. Een goede documentaire laat sporen na, soms ook op mijzelf als maker,” vervolgt Margje. “Zo maakte Wielie Elhorst ooit diepe indruk op me. Hij is nu predikant in Amsterdam, maar ik leerde hem kennen toen hij 17 was. Ik maakte een portret van hem. Zijn ouders hadden het Leger des Heils verlaten vanwege de moeite die ze ondervonden omdat Wielie homo is. Maar Wielie zelf bleef bij het Leger. Dat vond ik moedig. Ik wil bruggen bouwen tussen mensen die geloven, anders geloven of niet geloven. Ook als het schuurt.”
Taboes
Het valt Margje op dat de kerken in Nederland volop in beweging zijn. “Daar kwam ik achter toen ik een documentaire maakte over migrantenchristenen in Amsterdam-Zuidoost. De overgave die ik daar aantrof, vond ik fascinerend.” Hierin ziet Margje een link met de EO. “Ook wij zetten de kijker in beweging,” zo zegt ze. “Wij bieden troost met onze films, zoals met The Bastard. In deze prijswinnende film staat de moeizame relatie tussen een Nederlandse vader en zijn Ethiopische zoon centraal. En soms doorbreken we ook taboes, zoals vorig jaar met de film After Inez. Deze film gaat over ouders van wie hun kindje dood geboren wordt.”
Andere documentaires zoomen in op verhalen achter het nieuws. Margje: “Vorig jaar zond de EO een documentaire uit over Sylvana Simons, met als onderliggende vraag: wat betekent het als je door de een wordt bejubeld en door de ander wordt verguisd?”
Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een EOdoc?
“Een regisseur komt bij de EO met een idee. Vervolgens kijken we of dat idee bij de EO past. Zo ja, dan vragen we fondsen aan en kunnen de voorbereidingen voor het maken van de film beginnen. Als een film af is, gaat deze in de regel eerst in première tijdens een festival. Dan zijn er ook prijzen te winnen. De uitzending op tv volgt meestal pas nadat de film in filmhuizen of bioscopen te zien geweest is. Als hoofdredacteur ben ik bij al deze processen betrokken. Dat betekent dat ik met veel films tegelijkertijd bezig ben, en dan ook nog in verschillende fases. Tussendoor werk ik met mijn collega’s aan het EOdocs-label: we gaan hier een onderscheidend merk van maken.”
De film Anote’s Ark uit gaat over een eiland in de Stille Zuidzee dat dreigt te verdwijnen door de opwarming van de aarde
Traditie
De vier gekozen thema’s vormen hiervoor een mooi kader, vindt Margje. “Het thema dat mij het meest aanspreekt? ‘Mensenrechten dichtbij en ver weg’ is heel relevant. Dat ook ‘schepping en milieu’ een thema is, vind ik een uitdaging.
De EO heeft op dit gebied een naam hoog te houden, met alle natuurfilms die we al hebben uitgezonden. Vorig jaar zonden we Anote’s Ark uit. Die film gaat over een eiland in de Stille Zuidzee dat dreigt te verdwijnen door de opwarming van de aarde. Met zo’n documentaire kunnen we die traditie van natuurfilms extra inhoud geven. Een documentaire als Hier ben ik, met predikant Ad van Nieuwpoort, is ook een film die goed bij het nieuwe EOdocs-label past. In deze film laten we zien hoe een predikant worstelt om de verhalen uit de Bijbel over het voetlicht te brengen.”
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht
Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!
Voornaam
Tussenvoegsel(s)
Achternaam
E-mailadres *