Hoe doe je dat eigenlijk: getuige zijn?

Jurjen ten Brinke over getuigen in deze tijd

Lees verder

‘Verdiep je in de ander voordat je lukraak gaat getuigen’

We vieren deze dagen Pinksteren, het bijzondere moment dat God de heilige Geest gaf. Het is Gods Geest die je helpt zijn getuige te zijn. Wanneer je het EO-gebouw instapt, loop je langs de bijbeltekst hierover: ‘Gij zult mijn getuigen zijn’. Voor Visie schreef Jurjen ten Brinke een prachtige Bijbelstudie aan de hand van vijf woorden over wat dat nu nog betekent. Drie van de woorden geven we hier weer. 

Gij zult mijn getuigen zijn: de tekst in het EO-gebouw is een herinnering aan de opdracht van Jezus voor zijn volgelingen. Hoewel, het is meer een belofte. Je vindt het in de Bijbel terug in Handelingen 1:8, waar Jezus het noemt als gevolg van het ontvangen van de heilige Geest. Dan zúl je zijn getuige zijn, want dan wóónt zijn Geest in je.

Hoe doe je dat eigenlijk, in een tijd waarin de kerk en het christendom door allerlei oorzaken niet zomaar positief bekendstaan? Sterker nog, onderzoek van het CBS laat zien dat het instituut kerk lager scoort dan allerlei andere instituten wat betreft vertrouwen. De conclusie die daaruit volgt, ligt dus voor de hand: als het gaat om ‘getuige-zijn’ moeten we meer naar individuele christenen kijken dan naar de kerk als instituut. En het goede nieuws is dat er tal van nieuwe kerkvormen ontstaan én dat in veel bestaande kerken een hernieuwd verlangen is om het evangelie, het goede nieuws, met woorden en daden in onze omgeving kenbaar te maken.

Nummer 1: Identiteit

Een paar richtlijnen uit de Bijbel kunnen ons helpen om vandaag de dag getuige te zijn. Allereerst: getuige-zijn wordt vaak gedefinieerd als een opdracht, maar het is altijd het gevolg van het kennen van je identiteit. Als je Jezus kent, bén je het licht en bén je het zout (Matteüs 5:13,14). Het kan zijn dat er een korenmaat of een emmer overheen staat waardoor het niet goed zichtbaar is (doe daar dan wat aan), maar het licht ís er. Als Jezus zijn volgelingen op pad stuurt, legt Hij hun uit: ‘Wie jullie ontvangt, ontvangt Mij, en wie Mij ontvangt, ontvangt Hem die Mij gezonden heeft’ (Matteüs 10:40). Met andere woorden: Christus woont in je; besef dat en je zult Mij binnenbrengen waar je ook maar komt. Het past ook bij die tekst ‘Gij zult mijn getuigen zijn’: als de heilige Geest in je woont, ís dat het gevolg. Dus: ken je identiteit.

Nummer 2: Zaaien

Wij mogen zaaien. Het zaad wordt in de Bijbel vaak als beeldspraak gebruikt voor het evangelie, het goede nieuws. Dat kan natuurlijk op veel verschillende manieren, ook daar zijn tal van voorbeelden van. Je kunt dienen (Dorkas), je kunt prediken (discipelen in Jeruzalem), je kunt discussiëren met argumenten (Paulus in Athene), je kunt anderen bij de hand nemen (Andreas die zijn broer Simon meenam en hem aan Jezus voorstelde). Met hulp van anderen en door ervaringen – al doende leert men – kom je erachter wat bij je past of wat God van je vraagt. (…) Zaaien is goed, maar soms zie je al gebeuren dat de grond er niet klaar voor is. Dan kun je mogelijk beter onkruid wieden en stenen ruimen. Door bijvoorbeeld vooroordelen tegen het christelijk geloof op te ruimen. Door goed te doen, door als kerk viooltjes uit te delen aan de mensen die rond het kerkgebouw wonen en soms ‘last’ van geparkeerde auto’s hebben. Laat maar gewoon zien dat je van goede wil bent. Dat je als kerk een relatie wilt opbouwen met je omgeving en de mensen die er wonen wilt leren kennen. Zodat er later gezaaid kan worden in goede grond. Verdiep je dus in de ander, voordat je lukraak gaat ‘getuigen’.

Nummer 3: Bidden

Ten slotte: het belangrijkste onderdeel van getuigen is je gebed. Je mag bidden voor de mensen die God op je hart legt, uit je eigen omgeving. Wat je als christen kunt doen, is tegen een ander zeggen dát je voor hem bidt. Dat is ‘getuige-zijn’ bij uitstek en niemand heeft er wat op tegen. Meestal zeggen mensen tegen me dat ze het bijzonder vinden, of dat hen dat raakt. Bid dan ook echt voor die persoon en verwacht Gods werk. Zelf heb ik foto’s van diverse mensen op mijn prikbord hangen; mensen die God me op het hart heeft gelegd. Ze weten allemaal dat ze op dat prikbord hangen. En als ze niets van God willen horen, laat ik ze natuurlijk niet vallen.
Gij zult mijn getuigen zijn. Bij de EO staan de woorden in steen gebeiteld. Voor mij zijn ze een verwijzing naar Gods woorden ‘Ik heb je in Mijn handpalm gegrift’ (Jesaja 49:16). Die belofte draag je met je mee.

In het volledige Visie artikel worden ook de woorden Ontvangen en Authentiek nog benoemd en toegelicht. 
Tekst: Jurjen ten Brinke, voorganger, EO-presentator en lid van de EO  |  Beeld: Mariska Kalma

We hebben je nodig!

Getuige zijn is ons doel als EO. Dit jaar is een spannend jaar voor de EO, want er wordt een ledentelling gehouden. Hoe meer leden we hebben, hoe meer we kunnen vertellen over Gods liefde voor iedereen.
Met elkaar laten we zien dat een grote groep mensen het belangrijk vindt dat het christelijk geloof in de Nederlandse media te vinden is.

Word ook lid

Gerelateerde artikelen

PERSOONLIJK INTERVIEW

EO-directeur Arjan Lock over werk, geloof en menselijk falen

DE VUURPROEF

Doe de pinksterquiz!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video