Aandacht voor slavernijverleden

‘Deze geschiedenis is van ons allemaal’

Lees verder

Actie! 2e kaartje gratis voor het Scheepvaartmuseum

Meer informatie

Ontdek de invloed van de slavernij roots op vandaag

Nederland mengde zich begin 17e eeuw in de slavenhandel. Met het televisieprogramma Geboeid, terug naar de plantage en de interactieve webdocu Geboeid vragen we aandacht voor deze voor de slavernij van vroeger. We delen verhalen van mensen die hun roots hebben in de slavernij, om zo begrip en verbinding te creëren. Verhalen die voelbaar zijn tot aan de dag van vandaag. Want hoe beïnvloedt dit verleden ons dagelijks leven? Ontdek het in het televisieprogramma Geboeid, terug naar de plantage en in de interactieve webdocu Geboeid.

Webdocu — Help keuzes maken in een levensverhaal tijdens de slavernij

Volg de interactieve levensverhalen van vier karakters tijdens de slavernij. Elk verhaal zet je voor verschillende keuzes. Welke zou jij gemaakt hebben? Met BN’ers Dolores Leeuwin, Lange Frans, Défano Holwijn en Jörgen Raymann. “Ik denk dat we van onszelf en elkaar moeten weten waar we vandaan komen en hoe onze gezamenlijke geschiedenis eruitziet,” zegt Dolores Leeuwin. “Zodat we weten waarom we zijn zoals we zijn en hopelijk verdraagzamer met elkaar omgaan.” De webdocu is gemaakt in samenwerking met Het Scheepvaartmuseum en is te zien via eo.nl/geboeid.

Jörgen Raymann

BONHEUR

Een man die koos voor een persoonlijke vrijheid die ten koste ging van zijn eigen gemeenschap. En uiteindelijk ook ten koste van zichzelf.
– Door Jörgen Raymann

Wat ga jij doen?
Vluchten of op de plantage blijven?

Laat je keuze weten

Wil je weten hoe het verhaal verder gaat? Ga dan naar geboeid.eo.nl/start.

Televisie — Waarom heeft Dwight een dubbele ‘van’ in zijn naam?

In het nieuwe tv-programma Geboeid, terug naar de plantage gaat Dwight van van de Vijver op zoek naar zijn voorouders en familiegeschiedenis. Dwight wordt nog dagelijks geconfronteerd met zijn roots. Het extra woordje ‘van’ in zijn achternaam is een stille getuige van het feit dat zijn voorouders ‘bezit’ waren van plantagehouder van de Vijver. De eerste aflevering is via hier terug te kijken. Vanaf 6 december is de reis van Dwight te zien op NPO 2. Kijk voor meer informatie op eo.nl/geboeid.

Dwight van van de Vijver

Lange Frans

Meld je aan voor het Geboeid Event op 7 september

Heb jij Surinaamse of Antilliaanse roots en komt jouw achternaam voor op deze lijst? Dan is de kans groot dat jouw voorouders, net als die van Dwight, als slaafgemaakten moesten werken op Plantage ’t Vertrouwen. Misschien sta je niet op de lijst, maar heb je wel vergelijkbare roots én interesse…

Je bent bij dezen uitgenodigd voor het Geboeid Event op zaterdagmiddag 7 september in de Koningskerk in Amsterdam van 14.00 – 17.00 uur.

Meer informatie en aanmelden

ACTIE: 2E kaartje gratis voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

De documentaire Geboeid speelt ook een rol in een van de prachtige tentoonstellingen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam: Zie je in de Gouden Eeuw. Deze tentoonstelling laat zien hoe Nederland floreerde als zeevaardersland. Geen land ter wereld had in die tijd zoveel schepen. Dankzij de scheepvaart bloeide de handel op en ook op het gebied van de kunst en wetenschap was ons land toonaangevend. Helaas had de welvaart dus ook een keerzijde en daar wordt met de documentaire Geboeid aandacht aan besteed.

Bestel je kaarten

© Twycer

Gerelateerde artikelen

PERSOONLIJK VERHAAL

Tom Mikkers: ‘Homo-jongeren zitten moederziel alleen in de kast’

EVA

In steeds meer kerken beklimmen vrouwen het podium

Reacties

Thank you for your comment.

    Er is nog geen reactie geplaatst

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video