‘Dan is Nore voor mijn neus aan het spelen, en zit ik toch weer naar iets te kijken [op mijn mobiel] wat nergens over gaat. Dat gebéúrt gewoon.’
Hoe voorkom je dat je kopje-onder gaat in de zee die werk is, in een continue stroom van mails, telefoontjes, appjes, afspraken en taken? Rick Pastoor (30), ‘binnenbaas’ van het journalistieke platform Blendle en auteur van de bestseller GRIP, kent deze vraag van binnenuit. “Wat ik belangrijk vind, moet blijken uit hoe ik mijn tijd besteed.”
In de koelte van een hippe koffietent, vlak bij de Oude Gracht, geniet Rick van een glas verse jus. De afspraak voor dit interview is twee weken eerder per e-mail ingediend (Blende is uitsluitend per mail bereikbaar), naderhand via een door hem verstuurde Outlook-uitnodiging van mijn kant bevestigd en – een halfuur voor het afgesproken tijdstip – nog eens door Rick via een Google Agenda-melding op mijn smartphone onder de aandacht gebracht.
Overdreven? Wie hem beter kent, of zijn boek GRIP. Het geheim van slim werken heeft gelezen, zal geen wenkbrauw optrekken bij deze wellicht wat ongebruikelijke gang van zaken. Rick houdt ervan zo efficiënt mogelijk te werken (“zodat ik tijd overhoud voor andere dingen”) en – in lijn daarmee – dingen digitaal vast te leggen in zijn agenda (“zodat ik niets hoef te onthouden en een opgeruimd hoofd houd”). Hij vertelt er uitvoerig over in zijn bestseller, die begin dit jaar van de persen rolde en herdruk op herdruk beleefde.
Je begint jouw boek met deze verrassende constatering: ‘Het is best gek dat we nooit écht hebben leren werken, terwijl werk zo’n belangrijke activiteit in ons leven is.’
Rick knikt, legt zijn smartwatch en -telefoon op tafel en reageert: “Wij zijn kenniswerkers – we vergaren kennis en moeten daar iets mee produceren – en dat is nog best ingewikkeld. Ik kreeg tijdens mijn studie informatica in Zwolle wel inhoudelijk uitleg over het werk, maar al die afspraken, e-mails, taken en alles wat er nog meer op je afkomt: hoe ga je daarmee om? Dat is gewoon moeilijk, ontdekte ik al snel.”
Goed systeem
Al binnen een jaar gaf hij als jonge programmeur leiding aan een team van dertig man bij Blendle. Dat bleek andere koek. “Ik kon het heel lang prima bolwerken,” blikt hij terug. “Dat betekende alleen wél dat ik ook ’s avonds moest werken en in het weekend, om het allemaal rond te krijgen. Mijn vrije tijd kwam almaar verder in de verdrukking. Ik merkte dat ik het contact met thuis steeds meer kwijtraakte, en bijvoorbeeld ook minder tijd met familie en vrienden kon doorbrengen. Op een bepaald moment kwam ik erachter dat dit niet is wat ik echt wil. Toen dacht ik: ik moet hier slimmer mee omgaan, want ik loop tegen mijn grenzen aan. Ik was trouwens altijd al geïnteresseerd in dit onderwerp. Maar nu besefte ik: ik heb snel een goed systeem nodig, anders kan ik het niet langer bolwerken.”
Bron van afleiding
Rick begon meer dan ooit te lezen in boeken over productiviteit en efficiënt werken. En hij probeerde allerlei dingen uit. Want met alle losse praktische tips die hij her en der aantrof, had hij nog geen werkbaar ‘systeem’.
“Door steeds te experimenteren leerde ik, met vallen en opstaan, wat voor mijzelf wel en niet werkte. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als ik niet meer ga mailen vóór 12.00 uur? Of: hoe bevalt het als ik ’s ochtends al mijn afspraken eens achter elkaar plan? Of als ik allerlei apps van mijn telefoon verwijder?”
Wat hem onder andere enorm hielp, was zijn e-mailgedrag radicaal aanpassen. “E-mail is misschien wel de grootste bron van afleiding op de werkvloer. Die vrijwel constante stroom van mailtjes, waar je telkens naar kijkt, zorgt ervoor dat je focus verliest. Mail werkt bovendien op de een of andere manier verslavend, al hebben we dat zelden in de gaten.”
Rick checkt tegenwoordig slechts drie keer per dag zijn inbox, waarvoor hij blokken van een half uur in zijn agenda heeft ingeruimd. “Bevalt me uitstekend en scheelt me heel veel tijd.”
Geen hogere wiskunde
GRIP staat vol met dit soort praktische tips om je werkdruk te verleggen, slimmer te werken en daarmee meer tijd over te houden voor andere dingen die je belangrijk vindt. Nee, benadrukt de auteur, het is echt geen hogere wiskunde. Dingen noteren (zodat ze niet blijven ‘rondslingeren’ in je hoofd), een takenlijst maken met actieve werkwoorden erin, alleen korte e-mails versturen (om te voorkomen dat je langere mails terugkrijgt), jezelf haalbare doelen stellen: volgens Rick zul je versteld staan van wat je daarmee allemaal voor elkaar kunt krijgen.
Tekst: Gert-Jan Schaap | Beeld: Jacqueline de Haas
Voor meer informatie of het boek bestellen: gripboek.nl
Dit is een ingekort artikel uit het magazine Visie. Meer lezen?
Vraag een gratis proefnummer aan van Visie aan!
‘Wat ik belangrijk vind, moet blijken uit hoe ik mijn tijd besteed’
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht
Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!
Voornaam
Tussenvoegsel(s)
Achternaam
E-mailadres *