In het nieuwe EO-programma Mannen in het Wild trekt presentator Bert van Leeuwen tien dagen met zes mannen de bergen van Italië in. De mannen lijken in een midlifecrisis te zitten en willen dat er iets gaat veranderen. Ze gaan de confrontatie aan met zichzelf en hun omgeving aan de hand van zes belangrijke thema’s*. Bert (59) trapt de thema’s in Visie alvast af, ook al zegt hij geen last van een midlifecrisis te hebben gehad. We lichten er hier 10 van zijn uitspraken uit.
“Tegen ouder worden zie ik niet op. Hoewel, vorig jaar was wel zo’n markeringspunt: ik werd opa en mijn vader overleed. We noemden mijn vader altijd ‘opa Leeuwen’ en tijdens de begrafenis merkte een van de kleinkinderen heel mooi op dat er nu nieuwe opa’s Leeuwen zijn.”
“Ik zorg dat ik elke dag minimaal tienduizend stappen zet. Dat lukt prima, ook omdat we een hond hebben. Even kijken: het is nu 13.30 uur en ik heb al vijfduizend stappen gezet. Dat komt vandaag dus wel weer goed. Daarnaast loop ik regelmatig hard. Ik probeer gezond te leven, maar een ziekte als Parkinson houd je daarmee niet tegen.”
“Dit najaar zit ik 35 jaar in het vak.” Met nadruk: “Víjf-en-dértig jaar. Collega’s met wie ik samenwerk, zeggen: ‘Bert, jij bent mijn hele leven al op tv.’ Dat is toch bizar? Ik hoop dat ik nog even mag doorgaan met wat ik doe. Het mooie van ouder worden is dat je meer levenservaring hebt. Daardoor heb je automatisch meer stof waarover je met mensen kunt praten. En dat is toch wat ik het liefste doe.”
‘Doe jij maar lekker normaal met je motor’
“Met mijn schoonzoon ben ik een paar jaar geleden op motorrijles gegaan. Gewoon, omdat we het leuk vonden. Na één les stopten we al, omdat een vriend van hem een ernstig motorongeluk kreeg. Toen had mijn vrouw zoiets van: ‘Doe jij maar lekker normaal met je motor.’ En van de snelle auto’s ben ik helemaal niet.”
“De voordelen zijn dat ik doorgaans positief blijf, niet snel in de emotie schiet, dingen niet snel persoonlijk opvat en dat ik er niet mee zit als mensen over me kletsen. Ik slaap ook nergens slecht van. Maar een nadeel is dat ik snel geneigd ben het stof van mijn voeten te schudden als het niet matcht met iemand. Ik laat dingen vrij makkelijk op z’n beloop.”
“Je moet altijd zoeken naar de balans tussen enthousiast zijn over iets, ervoor gaan, en de ontspanning vinden die je nodig hebt. Mijn werk is leuk, maar wel ‘leuk’ met kleine letters. Soms moet je iets proberen te bekijken alsof het een gebeurtenis van vijf jaar geleden is. Dat relativeert de boel enorm. Het gaat allemaal voorbij.”
‘Je stelt jezelf vragen die je al lang had weggestopt’
“Ik herinner me vakanties aan zee met mijn gezin. Dan liep je drie keer op en neer met stoeltjes, bedjes, tasjes en uiteindelijk kon je neerploffen. Zodra ik zat, zei ik: ‘Even een geluksmomentje, jongens.’ Geluk zit vaak in een moment.”
Waar zit God in dat hele geluksplaatje?
“In de dankbaarheid. Hoe ouder ik word, des te minder ik snap hoe het allemaal in elkaar steekt. Maar die dankbaarheid blijft. Net als de krachtige boodschap van de Bijbel: ‘God is liefde’. Prachtig! Tegelijk kan ik veel zaken niet verklaren. Alle nare dingen in dit leven, die vaak zo onrechtvaardig en oneerlijk lijken. Mensen die bidden en hopen, maar dan ook weer teleurgesteld worden. Ik accepteer steeds meer dat ik de antwoorden in dit leven niet krijg. Ik laat het los.”
Wat zou je Jezus willen vragen als Hij hier aanschoof?
“Poeh, een heleboel. Waarom moest het allemaal op deze manier, die voor veel mensen zo onbegrijpelijk is? Hoe zit het nu met de zondeval en de eigen keuzes? En hoe moet het nu met alle mensen die het evangelie niet gehoord hebben? Maar ik vraag me af of ik de antwoorden hierop zou snappen. Wij zijn zo nietig, zo gevormd door de tijd en ruimte waarin we ons bevinden. Pas als we er een paar dimensies bij zouden krijgen, kun je het allemaal snappen, denk ik.”
“Voor ons vertrek vroeg ik me af of tien dagen genoeg zou zijn om een verandering teweeg te brengen. Ik snap nu dat zo’n reis nut heeft. Je bent helemaal uit je sleur, je stelt jezelf vragen die je allang had weggestopt, kortom: je komt anders terug.”
*de thema’s zijn: Het roer om, Workaholic, Zoektocht, Vaders, Geluk, Lijf en ouder worden, Hoe nu verder?
Tekst: Reinald Molenaar | Beeld: Jacqueline de Haas
Wat is de midlife nu precies? Welke vragen of onderwerpen houden je dan bezig? En zorgt dat voor een crisis, of is het juist een kans om je leven een waardevolle wending te geven?
In het nieuwe tv-programma Mannen in het wild gaat Bert van Leeuwen met zes mannen die midlife klachten ervaren, op zoek naar verandering. Tijdens een reis door de Italiaanse bergen gaan ze de confrontatie met zichzelf en hun omgeving aan: zonder telefoon, zonder stromend water en zonder andere luxe. Ze doen dit aan de hand van de thema’s werk, opvoeding, geluk en relaties. Het gaat ook over zingeving, want als het ergens om gaat in de midlife lijkt het wel het antwoord op de vraag: heeft het leven, dat ik nu leef, zin?
Vanaf donderdag 5 september kun je de avonturen van de mannen volgen op NPO1.
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht
Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!
Voornaam
Tussenvoegsel(s)
Achternaam
E-mailadres *
Er is nog geen reactie geplaatst