Reis mee met de EO:

‘In no-time gesprekken en vriendschappen’

Lees verder

Mee op reis? Meld je hieronder aan voor een van de nieuwe EO Ledenreizen en ontdek de landen achter EO-programma’s! 
.

Jurjen ten Brinke kijkt terug op ledenreis naar Israël

De EO organiseert ieder jaar diverse reizen voor leden. Dit voorjaar ging EO-presentator en voorganger Jurjen ten Brinke mee met een ledenreis naar Israël en vertelt wat hem opvalt aan ‘een bijzondere mix van mensen die geloven in dezelfde Jezus’.

Misschien is het wel niet altijd zo, maar het is echt een bijzondere ervaring als 85 mensen met elkaar op reis gaan, waarvan de meesten alleen, als stel of als echtpaar komen en niet of nauwelijks anderen kennen. In no-time ontstaan er vriendschappen en allerlei gesprekken. Als reisleiding valt het ons op dat echt niemand alleen komt te zitten of te staan. Altijd kun je als je wilt ergens bij een tafeltje, waar een stoel vrij is, aanschuiven.

Het is een bijzondere mix van mensen die geloven in dezelfde Jezus, dezelfde HEER. We zijn verschillend, komen uit allerlei kerken, hebben (eigenaardige) persoonlijke eigenschappen, maar willen elkaar als EO’ers leren kennen. De veelzijdigheid van de schare die niemand tellen kan blijkt al in deze groep. (Hoewel die, eerlijk is eerlijk, voor mij als pastor van een multiculturele kerk toch wat wit is.) Er is een groot gezamenlijk doel: Israël, het land van de Bijbel, het land van de Belofte, leren kennen. ‘En als we er nu dan toch zijn, dan moeten we maar zoveel mogelijk zien.’ Naarmate de reis vordert horen we regelmatig mensen zeggen dat ze nog eens teruggaan. Om dan wél hun eigen tempo aan te houden. ‘Maar het is fijn dat ik dan nu met deze groep en gidsen ben geweest; ik weet waar ik moet zijn de volgende keer!’

‘Volgens gidsen zijn EO-reizen zo’n beetje het neusje van de zalm voor hen’

In een gesprekje met de gidsen vertellen ze me dat de EO-reizen zo’n beetje het neusje van de zalm voor hen zijn. ‘Mensen willen echt álles weten. En ze kennen de Bijbel goed. Elke reis leer ik ook weer nieuwe dingen van hén, vanuit de Bijbel.’ Op onze beurt zijn we verrast dat deze Joodse Nederlanders, die zelf aangeven ‘niet zo persoonlijk als jullie te geloven’, zóveel weten van de verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament. Die geschiedenissen komen letterlijk tot leven. En voor de meeste reizigers is de relatieve rust van het Noorden van Israël, met het meer van Tiberias, een hoogtepunt. Zoveel verhalen uit de Evangeliën zie je hier voor je. Terwijl ook het drukke Jeruzalem tot de verbeelding spreekt. De toeristische drukte van de Via Dolorosa moeten we even verwerken. Maar door de duizenden jaren oude (natte) tunnels van koning Hizkia lopen (die watertoevoer van buiten de muren naar Jeruzalem verzorgden), dat is natuurlijk heel bijzonder.

‘EO’ers op reis, die trékken de woorden uit je’
.

Op diverse plekken mag ik als reisleider overdenkingen houden. En wat de gidsen zeggen, dat klopt: EO’ers op reis, die trékken de woorden uit je. Het lijkt wel of iedereen erop gebrand is om zoveel mogelijk uit de reis te halen. Op deze reis ging het over de vraag hoe God jou en mij inzet bij Zijn werk en Zijn wonder. Hoe Hij de discipelen hielp om verkondigers van de blijde boodschap te zijn. En voor iedereen ligt er aan het eind van de reis de vraag: hoe mag ik licht van Jezus zijn op míjn plek in Nederland. Zowel bínnen als buíten de kerk. Als reisleiding hopen en bidden we dat deze reis daarbij helpt. Als mensen groeien in de genade van onze Heer Jezus Christus, dan zijn ze tot zegen voor hun omgeving: de missie van de EO.

Dit is een deel van Jurjens verhaal gepubliceerd in Visie.

‘Op weg naar vrijheid’ – Eva-reis naar Suriname

Het Eva-jaarthema ‘Op weg naar vrijheid’ wordt afgesloten met een bijzondere reis naar… Suriname! Met een groep van ongeveer zestig vrouwen reizen we naar een land waar vrijheid door de eeuwen een belangrijke – en kwetsbare – rol heeft gespeeld. Een land van suiker-, koffie- en cacaoplantages, die een pijnlijk stempel hebben gedrukt op de historie en de levens van de mensen nu. Met welke vrijheids-issues hebben de bewoners van dit land te maken gehad, en wat kunnen we van hen leren? De volledig verzorgde reis is van vrijdag 28 februari t/m maandag 9 maart 2020 en kost €2.699,- Ga je met ons mee?

Meer informatie en boeken

‘Paulusreis’ – Ledenreis door Griekenland

Samen met Andries Knevel de route volgen van Paulus door Griekenland tijdens zijn tweede zendingsreis. De eerste plek in Europa waar het christendom voet aan de grond kreeg. Naast het bezoeken van de historische plaatsen als Korinthe, Filippi, Athene en de Meteora kloosters, ervaren we ook de ruige en bergachtige natuur van Griekenland. Een boottocht langs het eiland Athos en een reis per trein door de beroemde Vouraikoskloof maken de reis uniek. Tijdens de reis zal Andries vanuit de Bijbel de voetsporen van Paulus volgen. Zo wordt de reis van Paulus een ontdekkingstocht door het land Griekenland en de Bijbel. De reis is van maandag 14 t/m donderdag 24 oktober 2019 en de volledig verzorgde reis kost €1.799,-

Meer informatie en boeken

‘No longer slaves’ – EO-Ledenreis naar Suriname

Dit najaar staat de titel Geboeid centraal bij de EO. Een titel die op verschillende manieren aandacht geeft aan het slavernijverleden en aan de impact die de slavernij heeft op de nazaten van degenen die tot slaaf werden gemaakt. In 1863 werd het einde van de slavernij in Suriname en op de Antillen officieel afgekondigd.

Met vijftig EO-leden gaan we in het voorjaar van 2020 op reis naar Suriname. Een land waar we kennismaken met de met overweldigende natuur en cultuur. Daarnaast komen we veel te weten over de Nederlandse geschiedenis in Suriname en bezoeken we plaatsen waar het slavernijverleden sporen heeft achtergelaten. Tijdens de reis bezoeken we Paramaribo met Fort Zeelandia en het historische centrum. Daarnaast staan er diverse oude plantages op de route waar koffie, cacao en suikerriet werd verbouwd, een boottocht door het Commewijne district, het eiland Isadou en verschillende Metterdaad-projecten. Arjan Lock laat als reisleider het thema ‘No longer slaves’ op verschillende manieren naar voren komen tijdens deze bijzondere reis. De reis is van vrijdag 21 februari t/m donderdag 5 maart 2020, en de kosten voor deze volledig verzorgde reis zijn €2.999,-.

Meer informatie en boeken

Vooruitkijken naar Kerst – Adventscruise 2020

Een prachtige cruise langs Deventer, Kampen, Urk, Medemblik, Den Oever, Texel, Enkhuizen en Wijk bij Duurstede. Aan boord kijken we uit naar de komende Kerstdagen en genieten we met elkaar van de prachtige Nederlandse wateren, steden en dorpen. We verwelkomen je graag aan boord van het prachtige schip MPS Poseidon, waar het je aan niets ontbreekt. Het schip is in mooie kerstsfeer gehuld en je kunt optimaal genieten van alle faciliteiten, de volledige verzorging en de gastvrije bemanning. De achtdaagse reis vertrekt op zaterdag 12 december 2020 en is te boeken vanaf €999,-.

Meer informatie en boeken

75 jaar vrijheid – Ledenreis naar Auschwitz – Birkenau

Volgend jaar vieren we 75 jaar vrijheid. In het kader daarvan willen we met een EO Ledenreis een bezoek brengen aan Polen en het kamp Auschwitz-Birkenau. De reis is nog in voorbereiding. Zodra er informatie over deze reis beschikbaar is, verschijnt dit op de website van EO Ledenreizen. Houd de website dus in de gaten.

Bekijk de website

Gerelateerde artikelen

TV-PROGRAMMA

Mannen in het wild: Hoe overleef je de midlife?

RELATIE ONDERZOEK

We willen meer tijd met elkaar doorbrengen

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video