Duurzaam December

It’s the most wasteful time of the year

December is begonnen: we tellen af naar Sinterklaas en Kerst. Hoe je dat een beetje duurzaam doet? Wilbert van der Kamp is duurzaam ondernemer en heeft in dit Lazarus-artikel tips voor je!

Bekijk de tips

‘Nog goedkoper, nog meer spullen’
Black Friday, Cyber Monday: voor mensen met een kleine beurs natuurlijk mooi, want die kunnen voor een kleiner bedrag dan normaal de spullen aanschaffen die anders een flink gat in de begroting slaan. Maar een groot deel van de Nederlanders wordt ordinair overgehaald om ‘nog goedkoper, nog meer spullen te kunnen kopen die we eigenlijk niet nodig hebben om indruk te maken op mensen die we eigenlijk niet aardig vinden’, zoals Gert-Jan Segers de woorden van de Amerikaanse journalist Robert Quillen aanhaalt.

De komende weken wordt het er niet beter op, qua verspilling. Met Sinterklaas en straks kerst voor de deur gaan we nog meer spullen in huis halen en aan anderen cadeau doen, terwijl we al veel te veel spullen hebben. Kijk maar eens om je heen. Welke spullen zie je waarmee je de afgelopen maanden niks hebt gedaan?

Tips om duurzaam december door te komen 

Daarom heb ik wat tips voor je om december wat duurzamer door te komen:

Nummer 1:
Het meest duurzame cadeau is geen cadeau. Wil je toch iets geven, geef dan  NI KS cadeau: een mooie actie van Greenpeace.

Nummer 2:
Wil je tóch iets meer dan niks geven? Ga dan voor – beter – een tweedehands cadeau of een activiteit – óf – iets minder goed – voor een lokaal en duurzaam cadeau. Een paar dingen die het leuk maken: koop het bij een lokale ondernemer en kies voor iets waar je samen met iemand anders iets mee kan doen, zoals een spelletje of een lekkere kaasplank.

Nummer 3:
Krijg je een cadeautje? Daar kun je natuurlijk niks aan doen, en niet aannemen is wel héél lullig. Maar je kunt het wel apart zetten en aan iemand anders cadeau doen die het wél goed kan gebruiken. Een vriend, vriendin, of misschien wel de voedselbank. Wel slim: schrijf even op van wie je het hebt gekregen, zodat je niet per ongeluk iemand zijn of haar cadeau teruggeeft.

Nummer 4:
Inpakken hoeft natuurlijk niet met nieuw papier: een oude krant (kies er voor een met een leuk artikel, niet met de rouwadvertenties) kan ook prima dienstdoen als pakpapier.

Nummer 5:
Is de verleiding groot om bij die enorme goedkope Chinese webshops allerlei leuks te bestellen? Kijk dan eerst even dit filmpje:

Fijne dagen!

Heb jij een duurzaamheidsvraag aan Wilbert? Vraag het hem via onze social media of stuur je vraag naar  redactie@lazarus.nl

Gerelateerde artikelen

EVA

The roaring twenties

VISIE

Zo voer je een goed gesprek

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video