Reinder IJmker verloor zijn vrouw Kinga Bán

‘De periode van haar ziekte waren onze zeven vette jaren’

Lees het interview

Een van Kinga’s bekendste liederen is het Sela-nummer Ik zal er zijn

‘Christelijk Nederland rouwt om Kinga Bán’ kopte de NOS een dag na het overlijden van de zangeres. Kinga was een beetje van ons allemaal geworden. Maar thuis liet ze haar gezin achter. Haar man Reinder IJmker vertelt in het kerstnummer van EO-Visie voor het eerst over het verlies van zijn geliefde.

Een van Kinga’s bekendste liederen is het Sela-nummer Ik zal er zijn. Dit lied ontstond nadat Kinga tijdens het autorijden een gesprek had gevoerd met God.
Ze zag een regenboog verschijnen en wist dat God beloofde dat Hij er altijd zou zijn. Terugkijkend zag Kinga dit als een voorbereiding op de moeilijke tijd die tijdens haar ziekte zou komen. “Want dit gebeurde jaren voordat ze ziek was,” licht Reinder toe. “In de week na haar overlijden gebeurde er iets soortgelijks. Op woensdagavond konden mensen naar het kerkgebouw komen om afscheid van haar te nemen. Het regende, maar de zon brak door en er verscheen een regenboog boven de kerk. Mensen appten me daar foto’s van. Voor mij is dat een knipoogje, een teken dat er Iemand is.”

Een boog in de wolken als teken van trouw,
staat boven mijn leven, zegt: ik ben bij jou. 

‘Ze heeft geleefd alsof ze 80 werd’
Tot het laatst toe wilde Kinga zingen en genieten met haar gezin. Reinder: “Kinga heeft geleefd alsof ze 80 geworden is. We hebben een totaal ander bestaan gehad dan een normaal gezin. Toen ik in de week na haar overlijden met de kinderen weg wilde, zat ik binnen een minuut op de fiets. Dat was wennen, want de laatste paar maanden kostte het ons met Kinga vijftien tot twintig minuten om haar jas aan te trekken en in de auto te komen. Ze wilde doorgaan tot het écht niet meer ging.”

‘Kinga vergeleek haar sterven met slapen’
“Het verdriet is er, ik mis haar,” zegt Reinder. Tegelijkertijd is hij blij dat zijn vrouw niet meer hoeft te lijden. “Ze heeft enorm geleden, dus het zou egoïstisch zijn om te zeggen dat ze er nog zou moeten zijn. De kinderen konden twee dagen voor haar overlijden ook zeggen dat het beter was als mama doodging.” Kinga zei altijd dat ze met één been in de hemel stond, daar wilde ze naartoe. “Zoals Kinga moest accepteren dat ze ziek was, moet ik nu accepteren dat ik haar niet meer heb.” Kinga vergeleek haar sterven weleens met slapen, en Jezus zou haar dan – net als bij het dochtertje van Jaïrus – weer wakker maken. “Kinga was daar meer uitgesproken over dan ik. Ik denk er niet te veel over na, misschien slaapt ze nu nog. Ik geloof wel dat ze in de hemel is, dat het leven niet ophoudt. Kinga wilde om die reden ook geen afscheid nemen. Voor haar duurt het maar even tot we elkaar weer zien, maar voor mij is het veel langer. Ik zit nog aan deze tijd vast.” Hoewel Kinga geen afscheid wilde nemen, heeft ze wel veel bewuste momenten doorgebracht met Reinder, de kinderen en anderen. “‘Tot de volgende keer,’ zei ze dan. Ik denk dat we best wat vrolijker mogen zijn over ons overlijden. Als je christen bent, ga je niet dood, maar leef je verder.”

Leest het hele interview in het kerstnummer van Visie Magazine. Nooit iets uit Visie missen?

Neem nu een abonnement!

Tekst: Marco van der Straten | Beeld: Jacqueline de Haas

Gerelateerde artikelen

PODCAST

Een Hemels Kerstverhaal

VISIE

Kerst Haiku’s

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video