‘Millennials verlaten de kerk en geven op een andere manier invulling aan hun geloof’
Het is bijna 2020. De twenties van de 21ste eeuw breken aan. Wat kunnen we in de komende tien jaar verwachten op het gebied van mode, voeding, werk en kerk? En wat is onze rol als christenen daarin? Eva sprak hiervoor met drie trendwatchers.
Trend 1: Verstoppen
Willeke Thomassen: “In de mode zijn volgend jaar veel schutkleuren te zien: donkergroen en bruin. Op de catwalk zie je enorme oversized kledingstukken waar de modellen bijna in verdwijnen. Deze modetrends hebben te maken met de trend van verstoppen in bredere zin: mensen verschuilen zich achter een groter geheel en doen wat iedereen doet. Het lijkt alsof er vrijheid van meningsuiting is, maar mag je nog echt openlijk zeggen wat je denkt? Of mag dat alleen wanneer je het met de grote massa eens bent? Mensen geven niet eerlijk hun mening wanneer ze daarop afgerekend kunnen worden. Onderhuids is er een onveilig gevoel, juist omdat alles zo openbaar is. We verwachten dat deze trend de komende jaren alleen maar sterker zal worden.”
Trend 2: Individualisering
Nanon Soeters: “Wij zien vooral dat de individualisering toeneemt. Er is geen algemeen ‘wij’ meer, iedereen wil zijn eigen ikje aan bod laten komen. Mensen weten wat ze willen en laten zich niet ondersneeuwen. Mensen met dezelfde mening vinden elkaar in subgroepen met dezelfde waarden. Op die manier zoeken ze veiligheid.
Sommige mensen verkondigen overal luid en duidelijk hun mening. Er worden openlijk heel ongewenste dingen gezegd, zowel online als offline. Gelukkig zien we ook jongeren het voortouw nemen om dingen ten goede te veranderen; denk aan Greta Thunberg of Emma Gonzalez. Dat is hoopgevend.”
Trend 3: Onthullen
Willeke: “Tegenover het verstoppen zien we juist de behoefte aan onthullen. Het wordt belangrijk om te zeggen wie je bent en waar je vandaan komt. We willen weten wat de geest of ziel van een bedrijf is.”
Nanon: “We hebben behoefte aan eerlijkheid en authenticiteit. In een wereld die globaliseert, zoeken we naar onze identiteit als Europeaan en als Nederlander. Daar hoort ook bij dat we onder ogen zien wat de minder goede kanten hiervan zijn: ons slavernijverleden, drugsgebruik en prostitutie. Het is tijd om daar eerlijk over te zijn.”
Trend 4: Kerk en religie: behoefte aan zingeving
Jan Wolsheimer: “Het kerkelijk landschap gaat de komende jaren flink veranderen. De traditionele kerken zijn in de afgelopen decennia al behoorlijk gekrompen, en er zullen steeds meer kerken gaan sluiten. Millennials verlaten de kerk en geven op een andere manier invulling aan hun geloof. Zij organiseren zich niet meer in een hiërarchisch systeem, maar op basis van een gezamenlijke missie. Millennials willen graag impact hebben. Daarom gaan ze meer bij elkaar komen in kleinere settings, waarin ze zich richten op hun directe omgeving. Deze kleine groepen willen weer echt kerk-zijn voor de buurt, zoals vroeger.”
“Overal in onze cultuur is meedoen het credo, behalve in de kerk. Hier staan mensen langs de zijlijn. Misschien zien onze bijeenkomsten er over een paar jaar wel heel anders uit. Ik denk dat de tijd van luisteren en liedjes zingen straks echt voorbij is.”
Nanon: “Kerken kunnen heel goed gebruikmaken van technologie. Er is bijvoorbeeld een site waar je brieven naar God kunt versturen. Het lijkt misschien gek dat je een website nodig zou hebben om met God te praten, maar jongeren vinden het heel normaal om een technologische interface te hebben tussen een ander en zichzelf. Voor hen voelt dat bijna natuurlijker dan face to face met iemand praten.”
Willeke: “De grenzen tussen kerken vervagen steeds meer. Je maakt niet meer automatisch deel uit van een vastomlijnde groep, maar je moet zelf uitzoeken wie je bent en wat je gelooft. Ik denk dat er daarom meer safe spaces komen: veilige plekken waar je op zoek kunt gaan, vragen kunt stellen en kunt discussiëren. Dit kunnen fysieke, maar ook digitale ruimtes zijn en ze staan los van denominaties.”
Trend 5: Jouw missie voor de twenties
Hoe kunnen wij op een positieve manier deel uitmaken van een maatschappij die voortdurend verandert? De trendwachters hebben een duidelijke boodschap voor ons.
Nanon: “Koester de christelijke waarden! Als christen heb je een houvast voor je leven. Je geloof is je basis en helpt je om te groeien in je mens-zijn. Veel mensen zijn op zoek naar zingeving. Als je jouw waarden en uitgangspunten met anderen deelt, worden ze voor iedereen toegankelijk. Christelijke waarden zijn immers voor iedereen relevant. Treed anderen met liefde tegemoet, en leg het geloof niet aan anderen op. Dan komen we een stapje dichter bij een betere wereld. En als je kinderen opvoedt of onderwijst, zorg dan dat ze flexibel zijn, dat ze zelf na kunnen denken en hun emoties kunnen duiden en reguleren. Die vaardigheden worden steeds belangrijker. Kinderen moeten leren hoe ze problemen oplossen. Het is heel belangrijk dat dat wordt overgedragen op school en in het gezin.”
Jan: “Denk vanuit de missie van God en kijk van daaruit naar je omgeving. Wijs niet af wat er gebeurt als jongeren nieuwe dingen uitproberen. Kijk naar de wereld als kans. Mensen zijn nu geïnteresseerd in spiritualiteit, dat is een geweldige kans om het evangelie uit te leven.”
De Trendwatchers
Nanon Soeters is partner en trendonderzoeker bij Rozenbrood & Trendacademy.
Willeke Thomassen is trendwatcher bij Vecthorse culture forecasting.
Jan Wolsheimer is directeur van MissieNederland.
Tekst: Hannah Zandbergen | Beeld: Magda Rinkema
Dit zijn enkele fragmenten uit een artikel uit het magazine Eva. Meer lezen?
Vraag een abonnement op de Eva aan!
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht
Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!
Voornaam
Tussenvoegsel(s)
Achternaam
E-mailadres *