Gratis gesprekskaartjes!

Zo voer je een goed gesprek

Lees verder

‘Veel ruzies ontstaan als mensen elkaar niet begrijpen’

Het is Kerst. De tafel is gedekt, gasten zoeken een plek aan tafel. Na de standaard ‘Hoe is het?’ en ‘Hoe gaat het op je werk?’ breekt het zweet je uit. Hoe houd je het gesprek gaande? De EO schiet te hulp met gratis gesprekskaartjes. Psycholoog en relatietherapeut Aukelien van Abbema legt in dit Visie-artikel uit hoe je de vragen kunt gebruiken.

Gesprekken zijn er op twee soorten niveaus, vertelt Aukelien van Abbema. Het eerste niveau is dat van de inhoud, dat waar je over praat. Het tweede niveau ligt dieper: heb je daadwerkelijk contact? Aukelien: “Bij dat tweede niveau gaat het vaak mis. Let maar eens op, veel ruzies ontstaan als mensen elkaar niet begrijpen.” 

1. Verplaats je in de ander 
“Elkaar begrijpen is een van de ingrediënten voor een goed gesprek”, vertelt Aukelien. “Je voert een goed gesprek als je contact hebt en aandachtig luistert naar wat de ander zegt. Vraag door, wees nieuwsgierig, verplaats je in de ander. Vind je dat laatste lastig? Bedenk dan dat je bij elkaar bent om een reden. Focus op die reden om een gesprek te starten. Vraag wat die ander hier brengt of hoe hij de gastheer kent.”

2. Stel emotievragen en luister 
“Net als bij een date is het veel leuker om het vervolgens te hebben over iets dat raakt aan emoties dan over iets feitelijks. Vraag naar iemands grootste passie of naar wat iemand wakker houdt ’s nachts. Wanneer je vraagt naar iets waar emotie bij komt kijken, leer je de ander veel beter kennen dan wanneer je weet waar hij vandaan komt. Emotievragen brengen verdieping in een gesprek, val daar gerust mee in huis. Mocht iemand schrikken van zo’n vraag, dan kun je altijd nog terugkrabbelen.”
Heb je je vraag gesteld, luister dan. Vat in je eigen woorden samen wat de ander zegt. Vraag of de ander meer kan vertellen. “Nieuwsgierigheid maakt de mens uniek. Focus je dus op de ander en begin vooral niet steeds over jezelf.”

Ga iets dóén. Ga wandelen, eet in een restaurant, onderneem iets bijzonders.’

3. Voorkom boosheid 
Hete hangijzers kun je beter vermijden. “Het nut van een bepaald dieet, politiek of klimaatverandering… Het zijn thema’s die gevoelig liggen en je dus beter niet kunt aankaarten. Merk je dat je gesprekspartner boos wordt? Tijd voor een ander gespreksonderwerp!”
Merk je dat je zelf boos wordt als je tante voor de zoveelste keer vraagt of je al een vriend hebt? “Vraag je tante dan hoe het gaat met haar huwelijk. Is zij nog gelukkig met haar man? Zo’n tegenvraag heeft hetzelfde niveau van intimiteit. Het klinkt een beetje hard misschien, maar het is wel effectief.”

4. Nodig Jezus uit 
Ruzie aan tafel bij het kerstdiner: daar zit niemand op te wachten. Aukelien adviseert mensen die bang zijn voor ruzie om Jezus uit te nodigen aan tafel. “Stel je eens voor dat er aan tafel een extra stoel staat voor Jezus. Wat doet dat met het gesprek? Vaak vertellen mensen dat Jezus uitnodigen ruimte geeft.”
Wat ook ruimte kan bieden aan goede gesprekken, is een andere omgeving. Aukelien adviseert om eropuit te gaan. “Ga iets dóén. Ga wandelen, eet in een restaurant, onderneem iets bijzonders. Grote kans dat je dan niet in de bestaande patronen en heb-je-al-een-vriend-vragen blijft hangen.”

Dit is de nieuwe EO-campagne
‘Als je gelooft in échte gesprekken’ 

Bij deze editie van Het Beste van de EO ontvang je gratis gesprekskaartjes. EO-projectleider Margreet Kramer: “Onze nieuwe campagne heet ‘Als je gelooft in échte gesprekken’. Vandaar dat we gesprekskaartjes hebben ontwikkeld. Op ieder kaartje staat een geloofs- of levensvraag, bijvoorbeeld: ‘Welk gebod zou je toevoegen aan de tien geboden?’ of ‘Wie mag jou troosten?’. Wij willen op deze manier het gesprek faciliteren voor jong en oud, gelovig en ongelovig. Zodat we met elkaar in gesprek gaan over dingen die ertoe doen, want dat is ons doel.”

Gesprekskaartjes bestellen

Tekst: Aliene Boele | Beeld: Wijtze Valkema

Welke vraag helpt jou om straks aan de kersttafel een écht gesprek te voeren?

Reageer hieronder

Gerelateerde artikelen

TIJS & KEFAH

‘Oké Google, open Echt Gesprek’

LAZARUS

Duurzaam December

Reacties

Thank you for your comment.

 • PG Barendregt

  20-12-2019

  Ik wil die gesprekskaartjes. Vul ik mijn telefoonnummer in en dan krijg het onderstaande te zien. Wilt u dat oplossen want mijn telefoonnummer klopt wel telefoonnummer * 07154298949 Vul een geldig telefoonnummer in: 10 cijfers zonder streepjes of spaties.

  REAGEER + LIKE
 • Evangelische Omroep

  14-02-2020

  Goedendag, excuses voor de late reactie. Het telefoonnummer wat u geeft bestaat uit 11 cijfers. Maar dat moeten er 10 zijn. Dan moet het vast goed gaan. Vriendelijke groeten!

  + LIKE
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video