Zes tips
om duurzamer
vlees te eten

Lees verder

GEFILEERD

De afgelopen weken zond de EO Gefileerd uit waarin Jennifer Hoffman met vijf jonge foodies naar Thailand reist om te zien hoe hoog de prijs is die mensen en dieren betalen voor de sushi of kipnuggets op ons bord.

Je hoeft natuurlijk geen vlees te eten: maar als je het doet, hoe kun je het dan zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk doen? Lazarus.nl geeft tips.

Het eten van vlees staat flink ter discussie door de impact die de vleesconsumptie heeft op het milieu en de manier waarop dieren worden behandeld. Dat zie je bijvoorbeeld in het programma Gefileerd: vijf foodies reizen naar Thailand om te ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd en vooral welke prijs mens, dier en milieu betalen voor deze productie.

En een beetje vlees?

Als je naar programma’s als Gefileerd of de Keuringsdienst van Waarde kijkt, denk je wellicht: Maar welk vlees kan ik dan nog wel eten? Op zich hoef je natuurlijk geen vlees te eten: overschakelen naar een dieet dat hoofdzakelijk uit planten bestaat, is een van de meest duurzame dingen die we als mensheid kunnen doen.

Wanneer je dit soort dingen zegt, zijn er altijd mensen die tegenwerpen: maar een beetje vlees is toch prima? En wat doen we met het land waar niks kan groeien? Ik ga niet te diep in op die discussie, maar er zijn genoeg mensen op aarde die veel te veel vlees eten, dus jij kunt er prima mee stoppen of wat minderen.

Stoppen of minderen: hoe dan?

Als je besluit te stoppen, te minderen en verantwoorder geproduceerd vlees te eten, hoe doe je dat dan?

_ Skip de supermarkt. Naast het feit dat de supermarkten de boeren stelselmatig onderbetalen, is het soms onduidelijk waar bepaalde producten vandaan komen.

_ Waar je dan kunt kopen? Ga naar een slager, visboer en vraag waar hij of zij de producten vandaan haalt, of hoe de slacht verloopt. Op die manier leer je meer over je eten en ervaar je meer verbinding met de plek waar je eten vandaan komt.

_ Koop vlees via Koop een Koe. Traceerbaar, direct van de boer, transparant, en je eet ook nog eens wat anders dan gehakt of kant-en-klare worstjes.

_ Wil je de impact van je vleesconsumptie beperken, eet dan kip. Hier lees je er meer over.

Eet vlees dat anders geen plek zou krijgen, zoals de kipproducten van Kipster. Zij maken van haantjes en uitgelegde kippen nog mooie producten. Een ander mooi voorbeeld is de De Lekkere Man. Op hun website vind je ook een uitstekende uitleg waarom we sommige soorten vlees te weinig eten.
En vooral: verdiep je, en vertel anderen over de opgedane kennis. Misschien wat minder gezellig op de borrel of op een verjaardag, maar samen maken we een verschil!

Meer praktische tips over duurzaam leven?

Bekijk ze hier

Gerelateerde artikelen

NATUUR OP 2

Red de Orang-Oetan

TV PROGRAMMA

Hoogvliegers: Kwetsbaarder dan je denkt

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video