Carrièreswitch

‘Waarom je een stap terug zou moeten doen in je carrière’

Lees verder

‘Groei heeft niets te maken met ‘hogerop’’

In je carrière probeer je steeds een stapje hogerop te komen toch? Een stap terug doen op de carrièreladder klinkt als falen. In onze samenleving geldt immers dat meer beter is. We willen allemaal groeien en de weg omhoog lijkt de beste manier om groei te bereiken. Maar is dat ook zo? 

“Maar groei is iets persoonlijks,” zegt Geke Valkenburg. Ze is loopbaancoach en begeleidt mensen die kiezen voor een andere carrièrestap. “Groei heeft niets te maken met ‘hogerop’. Het is ook niet iets wat van buitenaf wordt bepaald, maar iets dat in jezelf zit. Je keuzes moeten passen bij de fase waar je in zit, of het nu een stap ‘omhoog’ is of niet. Ik denk dat je veel blijer wordt als je de keuze maakt die bij jou past. Als je die keuze maar bewust maakt en zelf de regie houdt.” 

Klimrek 
Sheryl Sandberg, een van de topvrouwen bij Facebook, vergelijkt in haar boek Lean in een carrière met een klimrek. “Ladders zijn te beperkt,” zegt ze. “Mensen kunnen omhoog of omlaag, erop of eraf. Een klimrek kun je op een creatievere manier verkennen. Er is slechts één manier om bovenaan een ladder te komen, maar je kunt op vele manieren de top van een klimrek bereiken. (…) Bovendien biedt een klimrek voor veel mensen geweldige vooruitzichten, en niet alleen aan de top. Op een ladder kunnen de meeste klimmers alleen maar naar de billen staren van degene die boven hen zit.”

Spannend 
“Een heel goede vergelijking,” vindt Geke. “Het gekke is dat je vaak meer redenen verzint om de stap niet te zetten dan om het wel te doen, simpelweg omdat het veiliger voelt om te blijven zitten op je plek. Je weet wel dat je zou moeten veranderen, maar iets weerhoudt je. Als je dat merkt, moet je de bezwaren eens op een rijtje zetten. Hoe steekhoudend zijn ze eigenlijk? Vaak ontdek je dan dat je jezelf niet serieus neemt als je je door die dingen laat leiden. Het is wel belangrijk dat je voor jezelf een kader maakt, financieel bijvoorbeeld, waar je binnen wilt blijven. Je kunt blijven zorgen voor financiële zekerheid, maar op een andere manier. Dat is spannend, maar je komt wel blijer uit je werk.”

‘Mijn collega’s zeiden meteen: ‘Maar je kunt toch veel meer?’’

“Je kunt toch veel meer?” 
“Je kunt wel gaan voor status, maar dat is niet waar je uiteindelijk gelukkig van wordt.” Frederike Bakker zat jarenlang in de staf van een grote zorgorganisatie en is sinds een jaar adviseur van de Raad van Bestuur. Een interessante en uitdagende baan. “Maar het paste niet echt bij mijn kwaliteiten. Al eerder had ik gezegd dat ik wel teammanager wilde worden in een zorginstelling. Als teammanager ben je verbonden aan één locatie, in plaats van aan een hele organisatie met meerdere locaties. Mijn collega’s zeiden meteen: ‘Maar je kunt toch veel meer?’ Ik heb bij veel mensen advies ingewonnen en dat had ik misschien niet moeten doen. Dan krijg je wel duidelijkheid over de drijfveren van anderen, maar kom je niet bij wat je zelf wilt. Uiteindelijk ben ik met een coachingstraject gestart. Ik was al ver in het denkproces, maar had even hulp nodig om alles op een rij te zetten waardoor ik over het randje kon stappen en een andere keuze kon maken.”

Terug naar jezelf 
“Het is heel belangrijk om zo’n stap weloverwogen te doen,” beaamt Geke. “Begin met alles op een rijtje te zetten. Je moet helemaal terug naar jezelf, naar wie jij bent. Wat vind ik belangrijk in werk, welke kwaliteiten heb ik, en hoe wil ik van toegevoegde waarde zijn? Als je je heel bewust bent van wie je zelf bent en wat je energie geeft, dan voelt het niet als een stap terug. Je kunt veel meer dan je denkt. In je werk laat je vaak ook veel meer vaardigheden zien dan je beseft. Ik adviseer toch om er veel over te praten met mensen die dichtbij staan en om op je werk het gesprek aan te gaan. Een coach kan helpen om dat helder te krijgen. Je hoeft echt niet een heel traject in te gaan, soms is een gesprek al genoeg.”

‘Tot mijn schrik zag ik dat mijn geluk en gezondheid achteruitgingen als mijn prestaties stegen

‘Past het beroep wat jij hebt jou goed?’

Reageer hieronder

Verbaasd
“Wat mij uiteindelijk de ogen opende, waren de levenslijnen die ik bij mijn coach moest tekenen,” vertelt Frederike. “Een gelukslijn, een prestatielijn en een gezondheidslijn. Tot mijn schrik zag ik dat mijn geluk en gezondheid achteruitgingen als mijn prestaties stegen. Toen besefte ik pas goed dat ik moest gaan voor wat ik zelf wilde en niet voor wat de mensen om mij heen vonden. Wat ik wilde was m’n talenten inzetten. Ik wilde weer plezier in m’n werk en mezelf ontwikkelen. Een jaar geleden had ik deze beslissing niet kunnen nemen. Toen luisterde ik te veel naar anderen. Nu raakt het me niet meer wat ze zeggen. De mensen zijn wel ‘verbaasd’ over deze stap. Ik kan het woord ‘verbaasd’ niet meer horen. ‘Dit is toch een te laag niveau voor jou,’ zeiden ze. Maar ik zie dit niet als hoger of lager. Voor mij is het gewoon een prachtige baan, waarin ik kwaliteiten goed kan inzetten. En die liggen niet bij het schrijven van rapporten, maar bij het omgaan met mensen.”

Trots
Geke: “Er zijn inderdaad mensen die vinden dat hoger beter is. Maar dat is zeker niet de grootste groep, het is wel de groep die er het meest over praat. Je moet jezelf de tijd gunnen voor dit proces en een heel bewuste keuze maken. Als je twijfelt, dan krijg je twijfel terug van de mensen. Maar als je vol enthousiasme zegt: ik heb ervoor gekozen om een nieuwe carrièrestap te zetten, klinkt dat al heel anders. Daar zijn mensen natuurlijk positief over. En dat is ook de kant die we op moeten met elkaar. Laten we dit bespreekbaar maken en zorgen dat we trots zijn op onze keuzes. Een bewuste keuze die bij je past, is altijd goed. Dat is geen stap terug, maar een stap dichter bij jezelf. Hoe mooi is dat!”

Tekst: Jacomine Oosterhoff | Beeld: José Boekema

Dit is een deel uit een artikel uit het magazine Eva. Meer lezen?
Vraag een abonnement op de Eva aan!

Abonnement aanvragen

Gerelateerde artikelen

INTERVIEW

Ds. Arie van der Veer over zijn laatste 24 uur

TV PROGRAMMA

Hoogvliegers: Kwetsbaarder dan je denkt

Stelling: Past het beroep wat jij hebt jou goed?

Reacties

Thank you for your comment.

    Er is nog geen reactie geplaatst

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video