Ds. Arie van der Veer over zijn laatste 24 uur:

‘Ik hoop dat mijn kinderen mij omringen’

Lees verder

‘Krengen zijn het, die hormonen’

“Ik ben wel vier keer aan de dood ontsnapt,” antwoordt ds. Arie van der Veer op de vraag of hij in gesprek wil gaan naar aanleiding van het nieuwste EO-programma De laatste 24 uur. Hij wil maar zeggen: enige ervaring is hem niet vreemd.

Het begon in 2001, met een openhartoperatie. Er traden complicaties op, waardoor hij twee dagen later ontwaakte dan gepland. In 2008 volgde de diagnose prostaatkanker, en in april 2018 werd hij getroffen door een herseninfarct. Momenteel ondergaat Van der Veer een behandeling tegen uitgezaaide prostaatkanker. “Vorige week nog vroeg ik aan de specialist: ‘Wat moet ik zeggen als mensen vragen hoe het gaat?’ Want als ik zeg ‘goed’, dan is dat niet waar, en als ik zeg ‘slecht’, klopt het ook niet helemaal. Dus ik zei meestal: ‘Er is veel goed.’ Maar de arts zei: ‘Je moet zeggen dat je onder behandeling bent.’”

Leven onder een donkere wolk 
Die behandeling bestaat momenteel uit het toedienen van hormonen. En dat valt hem zwaar. “Krengen zijn het, die hormonen. Ze doen eigenlijk een aanval op heel je lichaam: je denken, je doen, je maag, longen, alles.
Als je het woord kanker laat vallen, vragen mensen vaak hoelang je nog hebt. Ik weet niet hoelang ik nog heb te leven. Eén ding weet ik wel: kankervrij word ik niet meer. Wat dat betreft leef ik onder een donkere wolk. Het kan elk moment gaan regenen. We zijn bezig die kanker definitief de kop in te drukken, maar hij kan ook zo weer de kop opsteken. Maar, zeg ik erbij, ik heb mijn regenjas aan.”

‘Neem vandaag vrij’ 
Hij glimlacht om de vraag wat hij de laatste 24 uur van zijn leven zou doen. “Ik denk niet dat je je daar bewust van bent. Wie hoort er nu van de dokter dat hij of zij nog 24 uur te leven heeft? Meestal is dat een langer proces. Maar áls ik inderdaad zou weten dat ik nog slechts 24 uur heb, hoop ik dat mijn kinderen me omringen. Ik zou de telefoon pakken en zeggen: ‘Neem vandaag vrij.’ Vervolgens zou ik samen gaan zingen. Dat klinkt vroom, hè? Het liefst zou ik zelfs een heleboel mensen laten komen en gaan zingen.”

‘Oud worden vind ik niet per se leuk;
het is vooral loslaten

Afnemende krachten
Als het gaat om de voorbereiding op je laatste 24 uur, vindt Van der Veer vooral de vraag belangrijk of hij God kent. “Vroeger thuis zeiden we: het belangrijkste is of je wedergeboren bent, of je een kind van God bent. Terwijl ik me voorbereid op het sterven, hoop ik dat ik heel oud mag worden. Dat voelt niet tegenstrijdig, nee. Weten dat je moet sterven, is immers onderdeel van je leven. Die wetenschap maakt mij niet ongelukkig. Het enige is dat het nu gepaard gaat met een natuurlijk proces van afnemende krachten. Door de kanker in mijn lichaam ben ik als het ware een bedreigd bolwerk, waar de vijand elk moment kan binnenvallen. Dat beangstigt me niet, al zie ik bij mezelf en om me heen dat het een zware weg kan zijn. Het idee dat ik misschien ooit naar een verpleegtehuis moet … Oud worden vind ik niet per se leuk; het is vooral loslaten.”

Hemel
“Of ik naar de hemel verlang? Als ik weer iets blijk te mankeren, denk ik niet: weer een stap dichter bij de hemel. Dat is soms een strijdpunt voor me, ja. Ik doe God immers oneer aan als ik zeg dat ik niet naar de hemel verlang.” Hij neuriet: ‘Ik verlang naar Jezus’. Met vochtige ogen: “Ja, dat dan weer wel.”

De vier afleveringen van ‘De Laatste 24 uur’ zijn terug te zien op NPO 1

Het hele interview met ds. Arie van der Veer leest u in Visie 4. Nooit meer iets uit Visie missen?

Neem nu een abonnement met korting!

Tekst: Mirjam Hollebrandse | Beeld: Ruben Timman

Gerelateerde artikelen

TV PROGRAMMA

Erik Scherder laat zich niet kisten

TV PROGRAMMA

Hoogvliegers: Kwetsbaarder dan je denkt

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video