Begrijp jij christelijke Trump-stemmers?
Amerikaanse christenen hielpen drie jaar geleden Donald Trump aan de macht, en als de voortekenen niet bedriegen, stemmen ze in november opnieuw op hem. EO-presentator Tijs van den Brink reisde af naar Amerika en zocht antwoord op de vraag: waarom stemmen christenen op een man wiens levensstijl haaks lijkt te staan op het goede christelijke leven?
Hoe kunnen zeer gelovige, leuke, spontane, intelligente Amerikaanse christenen stemmen op de man die door de meeste Nederlandse christenen wordt verfoeid? Deze president doet toch zo ongeveer alles wat God verboden heeft? Het is in een notendop ‘de deal’ die een flink deel van de Amerikaanse christenen en Donald Trump hebben gesloten. Of Trump zelf christen is, maakt ze niet veel uit. “Ik ben niet geïnteresseerd in het antwoord op de vraag of Donald Trump een goede christen is,” zegt de Texaanse veteraan Mike. “Dat is iets tussen hem en God. Hij is een van de eerste presidenten in mijn leven die doet wat hij heeft beloofd. Kijk, hij is niet mijn vriend. Hij is niet mijn voorganger. Hij is mijn president! Wij hebben hem gekozen om een job te doen. En dat doet hij uitstekend!” Maar wat te denken van zijn buitenechtelijke escapades? “Hij doet het in ieder geval niet in het Oval Office,” zegt Mike vilein, met een verwijzing naar de Lewinsky-affaire ten tijde van Bill Clinton. Het doet me denken aan de reactie die we een paar maanden eerder in het veel noordelijker gelegen Michigan ook al kregen: “Trump een goede christen? Geen idee. Maar dat weten we van de vorige tien presidenten ook niet, hoor!”
Vreemde snuiters
Het privéleven van de president is voor de meeste christenen die we spreken dus niet erg belangrijk. Niet dat ze per se trots zijn op Trumps gedrag. “Hij zou wat minder moeten twitteren,” horen we soms. En: “We denken niet dat hij echt christen is, of hij moet het gisteravond zijn geworden.”
Het maakt ze ten diepste niet uit. Sterker nog, misschien is het wel een pre als hij geen christen is. Ook in de Bijbel gebruikt God de meest vreemde snuiters om Zijn plannen uit te voeren. “Ik denk dat het heel moeilijk is om een goede president te zijn én een goede christen,” zegt dominee Mike Vanbuuren in Michigan. “Als president moet je ruzie durven maken, moet je af en toe een knal uitdelen.” Obama, hoor ik overal, was een aardige, vermoedelijk keurige man – maar geen leider.
‘Hij is pro-life!’
De christelijke steun voor Donald Trump, zo ontdekken we tijdens onze rondreis, is vooral gebaseerd op zijn beleid. ‘Hij is pro-life!’ is het eerste wat vrijwel alle christenen zeggen als we ze vragen waarom ze op Trump stemmen. Dat dit niet altijd zo was, en dat Trump lange tijd pro-choice (voor de vrijheid van de vrouw om zelf te beschikken over haar lichaam) was, maakt ze niets uit – sommigen blijken het zelfs niet te weten. Abortus is nog steeds een groot issue in de Amerikaanse politiek. Onderzoek van bureau Gallup in mei vorig jaar wees uit dat maar liefst 50 procent van de totale Amerikaanse bevolking abortus moreel verkeerd vindt, tegen 42 procent die abortus moreel acceptabel vindt. Trump heeft dat heel goed in z’n oren geknoopt. Zijn vicepresident, evangelical Mike Pence, kondigde Trump bij de rally waar dit verhaal begon dan ook aan met de tekst: “Dames en heren, de meest pro-life president die Amerika ooit heeft gehad: Donald Trump!” Het stadion ging uit z’n dak.
Ambassade in Israël
Er zijn meer trumpiaanse daden die de steun van christenen overzee verklaren: de president is zeer pro-Israël. Als we ergens op een afgelegen boerderij in het zuiden (Noord-Carolina) drie jonge vrouwen vragen naar hun steun voor Trump, beginnen ze onmiddellijk over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade in Israël: die ging van Tel-Aviv naar Jeruzalem. “Dat heeft geen enkele Amerikaanse president aangedurfd en Trump doet het gewoon!” Het moet gezegd: die kant van Trumps karakter, dat hij zich niks aantrekt van wat politiek correct is, dat hij het aandurft om het tegen iedereen op te nemen, dat hij niet diplomatiek is maar recht voor z’n raap: dat vinden veel Amerikaanse christenen toch wel heel lekker. “Hij is een zakenman, hij zegt wat hij vindt,” zeggen veel christenen glunderend tegen ons. Ook belangrijk: Trump staat voor zoiets als de ‘christelijke cultuur’. Veel meer dan in Nederland is er in Amerika een strijd gaande tussen die cultuur en de seculiere cultuur. ‘Trump bracht het gebed terug in het Witte Huis,’ horen we regelmatig. En bij elk conflict tussen die culturen, of het nu gaat om genderneutrale toiletten of het ophangen van de tien geboden in rechtbanken, kiest Trump de kant van de christenen.
Nee, iedereen die denkt dat de Amerikaanse christenen zich vergist hebben in hun steun voor Trump, zit ernaast. Hij is hun man. En de kans is groot dat hij dat de komende vijf jaar blijft.
Tekst: Tijs van den Brink
Als medechristenen in de VS dat massaal doen, zal daar vast een reden voor zijn. Tegelijkertijd vindt Van den Brink het maar moeilijk te snappen dat je op een miljardair kan stemmen die bekend staat om zijn affaires, leugens en narcisme. In de 3-delige televisieserie God, Jesus, Trump! vraagt Tijs van den Brink zich af: hebben zij een bord voor de kop of ziet hij iets over het hoofd?
De serie God, Jesus, Trump! is hier via de NPO terug te kijken
Google+
Uw naam
Uw e-mail adres
Naam ontvanger
E-mail adres ontvanger
Uw bericht
Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!
Voornaam
Tussenvoegsel(s)
Achternaam
E-mailadres *