Dé les uit deze coronacrisis?

‘We zijn meer met elkaar verbonden dan ik eigenlijk doorhad’

Lees verder

‘Mijn gedrag en keuzes hebben direct invloed op de ander en vice versa’

Ramon wordt door de coronacrisis herinnerd aan zijn tijd als kleuterleerkracht. De belangrijkste les die hij de 4-jarigen leerde, was dat je door samenwerking meer bereikt, niet door in de Rupsje-Nooitgenoeg-turbomodus te springen.

‘Welk inzicht heb jíj opgedaan vanuit deze coronacrisis?’

Reageer hieronder

Ik heb een aantal jaren op een basisschool gewerkt als kleuterleerkracht. Een van mijn taken was om kleine hummeltjes te leren dat de wereld niet om hen draaide. In een klas met 31 (ja écht) stuiterballen was het dan ook regelmatig een circus van tegenstrijdige belangen, wensen en emoties. Tijdens al mijn inspanningen als meester was de belangrijkste les steeds: als je samenwerkt met de ander dan heb je meer plezier, bereik je meer, heerst er een fijnere sfeer in de klas én vliegt de dag zo voorbij. Doe je dat niet, dan kan je je schrap zetten voor een hele hobbelige rit.

Rupsje-Nooitgenoeg-turbomodus 
Door die coronacrisis besef ik weer eens dat wij volwassenen ons ook vaak als een stel kleuters gedragen. We hebben alleen een grotere woordenschat en we zijn wat langer, waardoor we makkelijker ons winkelwagentje kunnen volladen met wc-papier. Ik snap het echt wel. Die lege schappen in de supermarkt zijn prima te verklaren. Hamsteren is een reflex. Het is een vorm van zelfbescherming en zelfbehoud. Als je het in een bredere context bekijkt, is dat hamsteren ons helemaal niet vreemd. Ook zonder een crisis gedragen wij ons in het westen als hongerige Rupsjes Nooitgenoeg (sorry voor dit kleutermeestercliché) die met een onnodig grote ecologische voetafdruk meer nemen dan ze eigenlijk nodig hebben. Met klimaatverandering, milieurampen, uitbuiting van dieren en kwetsbare arbeiders aan de andere kant van de wereld tot gevolg. Nu de vanzelfsprekendheid van ons veilige leventje rap lijkt af te brokkelen, schrikken we wakker en gaan we in Rupsje-Nooitgenoeg-turbomodus. We gaan een onzekere tijd tegemoet en om de nabije toekomst veilig door te komen denken we: Ik zorg dat  ik  nu meer dan genoeg te eten in huis heb, je weet het maar nooit!’

Kont fatsoenlijk afvegen 
In dat woordje ik zit nu net het probleem. Onze interne kleuter is als een hebberige 4-jarige in de bouwhoek, die alle blokken in zijn armpjes aan het verzamelen is omdat er een groepje klasgenoten aan komt die ook zo’n vette toren wil bouwen. De angst om zelf tekort te komen overheerst. Dus doei samenspel, fijne sfeer en doei groot bouwwerk waarin alle blokken samenkomen. De buurman die na een lange dag werken in het ziekenhuis achter het net vist in de supermarkt vergeten we daarbij gemakshalve. Want ja, ík moet toch verdorie mijn kont fatsoenlijk kunnen afvegen?! Wat mij helpt in deze soms dystopisch aanvoelende situatie is om in te zien dat ook ík die kleuter in me heb. Hij is onrustig, bezorgd en kan de nabije toekomst niet overzien. En juist die onzekerheid over de nabije toekomst zorgt voor een versterking van mijn ongerustheid en bezorgdheid. Ik baal hiervan, want het is een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.

‘In tijden van crisis  kan de mens
het beste in zichzelf naar boven halen’

Gezonde volwassene die het beter weet 
Waar ik hoop uit haal, is het vermogen van de mens om in tijden van crisis het beste in zichzelf naar boven te halen. Naast die kleuter zit namelijk vaak een gezonde volwassene, die het toch net iets beter weet. Die kalmer en rationeler situaties kan inschatten en beseft dat je soms op de korte termijn door een zure appel heen moet bijten om op de langere termijn daar profijt van te hebben. En die weet dat als je je egocentrisme even aan de kant zet en rekening houdt met wat de ander nodig heeft, de wereld daar beter van wordt en jouw eigen leven dus ook.

Net als de echte helden 
Mark had natuurlijk gelijk. De échte helden in deze coronacrisis zijn de mensen die werken in de zorg, de brandweer, politie, bejaardenverzorgers, de onderwijzers, de wetenschappers die naarstig zoeken naar een vaccin en ga zo maar door. En wat doen zij wat wij hamsteraars vergeten? Zij werpen zich op om de ander tot dienst te zijn.  Dus daarom roep ik mijn onrustige kleuter tot de orde. Ik wil meer zijn zoals deze helden. Ik wil keuzes maken die de ander niet schaden én die ervoor zorgen dat ik zelf veilig ben. Want dé les die ik trek uit deze coronacrisis is dat we meer met elkaar verbonden zijn dan ik eigenlijk doorhad. Mijn gedrag en keuzes hebben direct invloed op de ander en vice versa. Dus, kleuter, houd je kop. Stel je niet aan. Doe niet zo paniekerig. En gun je buurman nou ook die schone bips!

Tekst: Ramon Müller  |  Beeld: ANP, Jeffrey Groeneweg  |  Illustraties: Wijtze Valkema

Dit is een artikel van platform Lazarus.

Ontdek nog meer op Lazarus

NIEUW! Platform #nietalleen

Steeds meer mensen worden getroffen door de gevolgen van het coronavirus (COVID-19). De komende tijd zullen veel mensen elkaars hulp nodig hebben. Daarom is er een nieuw platform gestart: #nietalleen.

Via deze site is een overzicht te zien van allerlei hulpinitiatieven per woonplaats. Samen ben je meer dan alleen! De hulpvraag en het hulpaanbod worden door een van de samenwerkende organisaties opgepakt en doorgestuurd naar een organisatie bij jou in de buurt. Zo helpen we elkaar in deze bijzondere tijd, want je bent #nietalleen. Het platform is ook op Facebook te vinden.

Sta je te popelen om hulp te bieden?
Binnenkort zie je op de website bij welke organisatie in jouw buurt je kunt aansluiten. Je kunt je nu alvast aanmelden.
Doe ook mee, voor jezelf of voor een ander, want ‘Wij laten mensen niet alleen!’
.

Kijk hier naar #nietalleen in Op1

Met initiatiefnemer Tiemen Westerduin

Gerelateerde artikelen

VISIE

Ds. Baardmans en TimZingt vloggen over het coronavirus

LIVESTREAM

Dag van Nationaal Gebed

Welk inzicht heb jíj opgedaan vanuit deze coronacrisis?

Reacties

Thank you for your comment.

Most recent Most popular
  • Jaap Leene

    21-03-2020

    Llieve mensen, Wij missen wel de het gesprek maar gelukkig via tv de zang en het woord.

    REAGEER + LIKE
  • Barati

    21-03-2020

    Is mogelijk de opties om de programmas te kunnen delen uitbreiden. Bv.door telegram, Whatsapp enz

    REAGEER + LIKE
  • Gerben Luxen

    21-03-2020

    E.O Bedankt Voor De Nederland Zindt

    + LIKE
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video