Help! We vechten elkaar de tent uit!

Hoe houden we het gezellig thuis?

Lees verder

‘Óf er is straks een nieuwe babyboom, óf een heleboel echtscheidingen’

Het klonk eerst nog wel aanlokkelijk, samen thuiswerken. Zeker toen de kinderen nog naar school zouden gaan. Maar nu? Hoe gaan we dit ooit samen volhouden, zonder elkaar de tent uit te vechten?

Veel kinderen gaan door het coronavirus nu niet naar school 

Timo mocht om een andere reden maanden niet naar school. Lees onderaan de pagina meer over deze aangrijpende documentaire van Mensjesrechten.

Niet voor niets meldde de NOS gisteren: ‘Over een paar maanden is er óf een nieuwe babyboom, óf zijn er een heleboel aanvragen voor echtscheidingen.’

Snelkookpan
Zo’n intense, gekke periode als nu rondom corona werkt als een snelkookpan voor emoties. Heb je het samen goed, dan voel je meer verbinding als er een gemeenschappelijke vijand is. Dit fenomeen ken je misschien wel van een ontgroening. Maar is er al wat wrijving, dan helpt zo’n ramp meestal niet mee.

Terugvallen op de basis
Zoals bij iedere ingrijpende gebeurtenis reageren we vaak verschillend op situaties. Dit kan veel irritaties opleveren. Juist in een spannende periode wil je terugvallen op de basis. Als je voelt dat je partner dan heel anders met de situatie omgaat, kun je gaan twijfelen aan die basis. Toch is juist zo’n bizarre situatie geen eerlijke relatietest.
Omdat de situatie voor iedereen nieuw is, kun je niet je gebruikelijke hulpbronnen raadplegen. Je vrienden of familie hebben deze situatie niet al eens meegemaakt. Zo ook je partner niet. Dat hij of zij anders reageert dan jij, is oké.

Twee types
Vaak zie je twee types ontstaan. Type 1 reageert naar buiten toe. Er gebeurt iets heftigs en je reageert hierop door naar buiten te treden. Je zoekt contact, kennis en probeert al pratend je gedachten te ordenen. Hier volgt jouw plan van aanpak uit. De emoties zijn vaak duidelijk merkbaar – je ervaart angst, boosheid, teleurstelling – je benoemt deze en zoekt vanuit hier naar een oplossing.

Type 2 reageert naar binnen toe. De situatie dringt langzaam maar zeker tot je door. Kennis gaat vooraf aan de emotie. Je verwerkt alles door eens rustig alleen te zijn, je trekt je terug. Meestal nadat je alle verschillende reacties hebt overwogen, kom je met een kant-en-klaar plan van aanpak. Deze is dan ook min of meer in beton gegoten. De emotie is er wel, maar via een andere volgorde.
Je kunt je voorstellen dat je een ideaal recept hebt voor een conflict als type 1 het gesprek aan wil gaan om zijn of haar gedachten te vormen, terwijl type 2 nog geen tijd alleen gehad heeft. Type 1 voelt zich niet gezien en gehoord, type 2 voelt zich onder druk gezet om te reageren met heftige emoties die hij of zij op dat moment nog niet voelt.

‘Zo’n periode rondom corona werkt als een snelkookpan voor emoties’

TIPS

Wat kun je doen? Vier tips:

1. Plan deze dagen heel bewust tijd samen.
2. Bespreek je emotionele behoeften: wat heb je emotioneel van de ander nodig de komende tijd? Hoeveel tijd en ruimte heb je nodig voor jezelf? Hoe richt je dit in huis in?
3. Blijf elkaar als geliefde zien en plan een date thuis. Geen nieuwsberichten, schermen uit, kaarsen aan.
4. Plan vergadertijd. Nu jullie huis een bedrijfsruimte, school en huis in één is geworden, heb je echt vaker vergadertijd nodig om afspraken te maken en zo irritaties te voorkomen. Dit kan zelfs leuk zijn met het hele gezin.

Hoe vergaat het jou om de kinderen thuis te hebben? Laat onderaan deze pagina een reactie achter.

Tekst: Vivian Vietje

Dit is een artikel van Visie. Nooit meer iets uit Visie missen?

Neem nu een abonnement met korting!

Timo moet wachten

Timo is 9 maar gaat al een aantal maanden niet meer naar de basisschool. Timo heeft veel meegemaakt en heeft het gevoel dat de juf hem niet begrijpt. Daarom wordt hij soms boos en krijgt hij vaak straf. De school vindt dat Timo met zijn gedrag een gevaar is voor andere kinderen en besluit dat hij niet meer mag komen. Timo mist de vrienden uit zijn groep. Iedere middag fietst hij naar school en wacht hij op het plein totdat de bel gaat en ze naar buiten komen. Misschien wil iemand met hem spelen? Timo’s moeder zoekt naar een school waar Timo wel welkom is. Timo wacht totdat iemand een plekje voor hem heeft.

Mensjesrechten, zondag 22 maart 19.25 uur Zapp/NPO 3 of hier via de website

Gerelateerde artikelen

VISIE

Ds. Baardmans en TimZingt vloggen over het coronavirus

TV PROGRAMMA

NieuwLicht: Corona in de kerk

Hoe vergaat het jou om de kinderen thuis te hebben?

Reacties

Thank you for your comment.

    Er is nog geen reactie geplaatst

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video