Tenslotte

VLUCHT ZELF

Lukt het jou Europa in te komen?

Doe de test


Wat vind je van deze special? Heb je tips?

Reageer >

Aanmelden

Meld je gratis aan voor het digitale EO-magazine

Contact

    wp-magazines-eo-twitter-nw-colofon    wp-magazines-eo-facebook-nw-colofon

FAQ over vluchtelingen

Waar gaat het eigenlijk precies over?

Lees verder

1. Wat is een vluchteling?

Een vluchteling is iemand die zijn land ontvlucht uit angst voor vervolging vanwege zijn ras, religie, nationaliteit, politieke overtuiging of omdat hij behoort tot een bepaalde sociale groep. Daarbij kan of wil hij geen bescherming krijgen van zijn eigen land, bijvoorbeeld omdat er oorlog of dreiging heerst of omdat er een grove schending van de mensenrechten plaatsvindt.

2. Waardoor is de grote vluchtelingenstroom begonnen?

Sinds de Arabische Lente is er veel instabiliteit in het Midden-Oosten. Rebellengroepen als Islamitische Staat grijpen op een gewelddadige manier de macht. Door de politieke chaos komt er geen stabiele regering die het geweld kan stoppen. Afghanistan, Irak en Syrië zijn bijvoorbeeld landen waarin al jarenlang (burger)oorlog heerst. Dat is ook het geval in Afrikaanse landen als Somalië, Sudan en Congo.

3. Hoeveel vluchtelingen zijn er dit jaar aangekomen in Europa?

In 2015 zijn er 366.402 via de Middellandse Zee in Europa beland volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Velen overleefden de tocht over zee niet: 2.800 mensen vonden de dood tijdens de overtocht of zijn vermist.

Het is zeker niet gemakkelijk om de oversteek naar Europa te maken. Doe de test en kom erachter of het jou zou lukken.

4. Hoe worden de vluchtelingen verspreid over Europa?

Op dit moment verblijven er 120.000 vluchtelingen in Hongarije, Italië en Griekenland. Om deze landen te ontlasten, wil de Europese Commissie deze vluchtelingen verdelen over de Europese landen. Daarover wordt in Brussel nog vergaderd.

5. Hoe zit het met vluchtelingen in de kerken?

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) gaat met de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie praten over het opvangen van vluchtelingen in leegstaande kerkgebouwen.

6.Hoeveel vluchtelingen zijn er op dit moment in Nederland?

Er bevinden zich op dit moment iets meer dan 30.000 mensen in asielzoekerscentra in Nederland. Het aantal asielaanvragen neemt toe: in augustus waren dat er wekelijks 1700 en de verwachting is dat dit aantal gaat stijgen.

2015-09-03 15:15:24 Belangrijkste vluchtelingenstromen in 2015, profiel westelijke Balkanroute en routes ovder de Middellandse Zee. FORMAAT: 150 x 100 mm. ANP INFOGRAPHICS

2015-09-03 15:15:24 Belangrijkste vluchtelingenstromen in 2015, profiel westelijke Balkanroute en routes ovder de Middellandse Zee. FORMAAT: 150 x 100 mm. ANP INFOGRAPHICS

7. Is er in Nederland een tekort aan opvang?

Veel asielzoekerscentra in Nederland zitten al vol. Probleem is ook dat er voor asielzoekers met een verblijfsvergunning vaak geen woning beschikbaar is, vanwege een tekort aan sociale huurwoningen. Daarom besluiten sommige gemeenten om tijdelijke opvanglocaties te starten.

8. In welke gemeenten in Nederland is al opvang aangeboden?

Apeldoorn (400 vluchtelingen), Assen (600), Heerhugowaard (600), Hilversum (1.500) en Rosmalen (400) hebben locaties aangeboden om vluchtelingen op te vangen. Het COA is in gesprek met nog een behoorlijk aantal andere gemeenten waaronder Alkmaar, Balk, Den Bosch, Enschede, Houten, Sneek, Stadskanaal, Stichtse Vecht en Zeewolde.

9. Waarom besteedt de EO vooral aandacht aan hulp? 

Het vluchtelingenvraagstuk is complex en genuanceerd. In dit magazine hebben we ervoor gekozen om het thema ‘Wat kan ik nu doen?’ te belichten. In het magazine gaan we niet in op religieuze en politieke overwegingen rondom de vluchtelingenstroom. Daaraan geven we programma’s als Dit is de Dag, 3Onderzoekt en ons portal eo.nl/geloven regelmatig aandacht.

Brief aan Aylan

Lieve Aylan,

Zo stil lag je anders nooit. Zelfs niet in je slaap, als je moeder zich over je bedje boog en je bezwete haartjes opzij aaide. Dan waren je wangetjes rood en droomde je. Niet over dingen die de meeste driejarige jongetjes meemaken als ze wakker zijn: woeste avonturen beleven in de speeltuin, spannende hoekjes ontdekken in opa’s schuur, jacht op spinnetjes en kevertjes, voetbal spelen met de grote jongens.

Jij droomde de dromen van een oorlogskind. Het dreunende geluid van vliegtuigen, de exploderende bommen, de kapotte huizen en de gewonden en doden. Jouw jonge oogjes hadden al veel meer ellende gezien dan anderen die in ouderdom hun ogen sluiten.

Wijtze Valkema

Toch behield je de levenslust van een kind. Elke ochtend maakte je samen met je broer jullie papa wakker, vertelde hij. Ik stel me voor dat jullie op hem klommen en hem riepen met jullie hoge stemmetjes. Dat hij jullie vastgreep en deed alsof hij jullie opat terwijl jullie schaterden van het lachen, zoals alle vaders op de wereld doen. En dat jullie moeder haar armen naar jullie uitstrekte en jullie er, vechtend om haar aandacht, in verdwenen. Haar vertrouwde geur opsnoven en haar kusjes voelde in jullie haren. Koesteren zoals alle moeders dat doen op de wereld.

Hoe ging het die nacht voordat jullie in het bootje zouden vertrekken? Had papa verteld over een mooi land waar geen bommen zijn? Je vroeg nog: kan dat echt, papa? Je kreeg je blauwe broek aan en je rode shirt. Papa droeg jullie om de beurt, je schoenzolen waren niet versleten. Hoe was het in het donker? Was je bang? Je voelde je papa’s warme hand om jouw knuistje.

Er was haast. Jullie moesten snel instappen. Voelde je je moeders angst?
Verder kan ik niet denken, lieve Aylan. En als ik naar de foto’s kijk waar je nog vrolijk lachend op staat, dan zie ik een kindje zoals er miljoenen zijn op de wereld. Een kindje dat mijn buurjongetje had kunnen zijn. Een kindje met een toekomst.
Van je laatste foto word ik stil. Mijn hart huilt. Ik wilde dat je opstond en riep: Grapje! Ik wilde dat je je schoentjes uitschopte en door de zee rende. Dat je zandkastelen bouwde en een kuil groef met je broer. Dat je een ijsje kreeg en met rode wangetjes en zand in je haar terugkeerde naar huis. Waar het veilig was. En waar je heerlijk in slaap viel en mooie dromen droomde.

Lieve Aylan, er zijn heel veel Aylans. Soms zijn ze klein zoals jij, soms zijn ze groot. Ze willen allemaal hun nare dromen achter zich laten en een nieuwe droom beginnen.

Lieve Aylan, de wereld is een stukje minder mooi zonder jou. De wereld zal je missen, net zoals ze al die anderen zal missen, al denkt ze misschien van niet. Lieve Aylan, het enige wat we kunnen doen is al die andere Aylans verwelkomen en ons liefdevol ontfermen over hen. Ondanks je jonge leeftijd, ondanks je onnodige dood heb je ons iets geleerd. Mededogen. Nu dromen wij voor jou verder: van een leven met woeste avonturen in de speeltuin, spannende hoekjes in opa’s schuur, jacht op spinnetjes en kevertjes en voetbal met de grote jongens. Voor alle kleine én grote Aylans.

Geschreven door Anneke Houtman
Bron: CVandaag

Gert van der Vijver in samenwerking met ChristenUnie fractie Smallingerland, www.wijzijngastvrij.frl

Wat vind je van deze speciale editie?

Reacties

Thank you for your comment.

Most recent Most popular
 • Fenneke

  10-09-2015

  Prachtig magazine, complimenten!

  REAGEER + LIKE
 • Fenneke

  10-09-2015

  Prachtig magazine, complimenten!

  REAGEER + LIKE
 • D. Smit

  09-09-2015

  Die pagina met een overzicht van verschillende christelijke organisaties waar je aan kunt doneren is handig. Wilde het graag bij een 'betrouwbaren organisatie' doen en daar kon ik nu uit kiezen. Bedankt voor de hulp en succes met alles!

  REAGEER + LIKE
 • corrie

  09-09-2015

  Ziet er goed uit! Helaas is het nodig...

  REAGEER + LIKE
 • Jan

  09-09-2015

  Beste EO Magazine redactie, Wat fijn dat ook jullie je inzetten om deze verschrikkelijke verhalen een gezicht te geven en ervoor te zorgen dat Nederland zich gaat inzetten! Zegen bij alle acties die jullie gaan ondernemen de komende periode.

  REAGEER + LIKE
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video