Hoor, kijk, huil, bid, geef en verbijster

Vluchtelingen in onze media

Lees meerSpeciale uitzending NPO – De grens bereikt

Op NPO 1 presenteert Jeroen Pauw op woensdag 9 september van 20.30 tot 22.00 uur het programma ‘De grens bereikt’ live vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam. Aan de hand van discussies en reportages schaft het programma inzicht in de achtergrond, oorzaken en mogelijke oplossingen van de vluchtelingenstroom.

Op NPO Radio 2 presenteren Stefan Stasse en EO presentator Henk van Steeg van 20.00 uur tot 01.00 uur de radioversie van het programma ‘De grens bereikt’ over de vluchtelingencrisis. In het programma komen persoonlijke verhalen van vluchtelingen aan bod en gaan luisteraars op zoek naar manieren om een helpende hand te bieden.

3Onderzoekt

Duizenden vluchtelingen hebben hun tentje opgeslagen in het Franse Calais. Vervolgens proberen ze in vrachtwagens te klimmen om zo in Engeland te komen. Dit tot grote frustratie van de chauffeurs. De vrachtwagens gaan via de Eurotunnel naar Dover. En daar lonkt het beloofde land!

In deze 3Onderzoekt kruipt presentator Danny Ghosen in de huid van de vluchteling. Lukt het hem om in een vrachtwagen te klimmen en illegaal Engeland te bereiken? Presentator Johan Eikelboom bekijkt het vluchtelingenprobleem door de ogen van de vrachtwagenchauffeur. Hoe gaan zij om met deze ongewenste passagiers?

Uitzending: woensdag 9 sept, 22.00 op NPO3.

BEAM Actie: Drop je uurloon!

BEAM komt van woensdag 9 tot woensdag 16 september in actie voor vluchtelingen onderweg. Joram is deze week in Servië; het land dat door duizenden vluchtelingen gebruikt wordt als vluchtroute. Dit zijn de mensen onderweg en deze mensen steunt BEAM met het geld dat wordt opgehaald. Ouderen krijgen dekens, jonge moeders krijgen babypakketten en kinderen krijgen psychische hulp.

Jij kunt ook meehelpen. Maak een selfie (op je werk), plaats de foto online (#dropjeuurloon) en doneer je centen om dit project te steunen.  De hele week staat eo.nl/beam in het teken van de vluchteling. Naast Jorams dagverslagen vind je er ook artikelen over hulp bieden in Nederland, video’s van Martine op Lesbos en interviews met vluchtelingen.
Direct Doneren

TV uitzending Dilemma

Aflevering: Moet ik een vluchteling in huis nemen? 

TV uitzending Arena

Aflevering over bootvluchtelingen.

Serie Mensjesrechten, IKON

De Leeuw en de dappere muis. Over Nora die in een vluchtelingenkamp in Syrië woont. Regisseur Els van Driel.
Bekijk aflevering

Serie Mensjesrechten, IKON

Onder de sterren was ik thuis. Over Ilia die hiernaar toe gevlucht is maar wordt uitgezet. Regisseur Anneloor van Heemstra.
Bekijk aflevering

Jeugdjournaal

Item bootvluchtelingen in samenwerking met het Jeugdjournaal

Bekijk aflevering

BID voor ons!

Onze collega’s van Visie en EO.nl/geloven waren afgelopen weekend in Calais.
Hier spraken zij met vluchtelingen en bezochten zij op zondag een kerkdienst in het vluchtelingenkamp.

‘Waarom helpen jullie niet?!’

Het gebed van een vluchteling

Zo goed en zo kwaad als het gaat, probeert hij zijn bouwvallige kleine tentje onder het viaduct wat strakker te zetten. Filémon heet ‘ie, 17 jaar. “Waarom helpen jullie ons niet?” roept hij naar me, alsof ik de koningin van Europa ben. “Wat kan ik? Ik ben geen politicus”, mompel ik. “Hoe zou ik kunnen helpen?”

Ik ben voor de EO een weekend in het vluchtelingenkamp in Calais (Noord-Frankrijk). Op slechts 3,5 uur rijden van huis stap ik een compleet andere wereld binnen, nog het beste te vergelijken met een krottenwijk in Afrika. ‘De Jungle’ heet het, en terecht. Hier geldt het recht van de sterkste. Vannacht nog hebben een paar gasten benzine over een stel tenten gegooid. De politie keek toe vanaf de rand van het kamp, maar deed niets. De agenten komen nooit in het kamp.

De hulp komt vooral van particulieren, zie ik dit weekend. Ik ontmoet een groep Marokkaanse Belgen met duizend broden (“Met elk 10 broers heb je dat zo bij elkaar!”). We zien hoe Engelse moslims hun mooie auto¹s vlak voor de ingang van de jungle parkeren, iets uitdelen (“Alleen voor moslims!”) en vervolgens toch weer rechtsomkeert maken vanwege de chaos.

Weer verderop staat een groepje verdwaasde Belgen, terwijl de vluchtelingen lachend en stoeiend hun busje binnen een minuut leeghalen. Met een stapel matrassen op hun hoofd keren ze terug naar het kamp. Allemaal goedbedoelde hulp, maar helpt het ook echt?

Ik draai me om naar Filémon. “Wat is je gebed?”, vraag ik hem. Ik laat hem schrijven op een krijtbord, dat ironisch genoeg de vorm van een huis heeft. “Bevrijd ons uit deze ellende. Dit gaat ook voorbij.” Op zijn jonge leeftijd heeft hij al allerlei ontberingen geleden in de woestijn en op zee. Zijn hoop is hij daarbij niet kwijtgeraakt.

Net zoals veel andere vluchtelingen wil hij niet op de foto. Ik leg het gebed op zijn tent en maak een foto. Het voelt als een minimaal en machteloos gebaar tegenover een groot en complex vluchtelingenprobleem. Natuurlijk, er zijn genoeg oplossingen, maar tot nu toe is er blijkbaar weinig animo voor. Tragisch, maar waar.

Ik kan het niet mooier maken dan het is: de Jungle laat je recht in het gezicht zien hoe weerbarstig en soms ook lelijk onze wereld is. Wat kan ik? Ik bid voor Filémon. Maakt het verschil? Ik hoop het. Want met hem wil ik blijven hopen: dit gaat ook voorbij.

Tekst: Arianne Ramaker

Wil je nog meer lezen of bekijken rondom het thema vluchtelingen?

Bekijk dan onderstaande uitzendingen of lees de blogs.

BLOG | Leve de gelukszoeker!

Weg met de vraag of iemand wel een ‘echte vluchteling’ is, vindt Tom. Hij pleit voor andere grenzen, die hoopvol zijn voor elk mens.
Gaat het in de Bijbel ook niet om talenten van mensen die je niet moet begraven en slachtofferschap dat niet eeuwig hoeft te duren? Is dat niet het lange termijn perspectief waarop we ook kunnen wijzen: Sta nu op, neem je bed op en wandel.

Neem jij een vluchteling in huis?

De kranten staan er vol van: stromen vluchtelingen komen onze kant op, er zijn slaapplekken nodig. Volgens sommige christenen is dit de toekomst. Heb je in jouw huis nog een kamer vrij?

Wat vertel ik mijn kids over aangespoelde peuter?

“Deze foto moet Europa veranderen” staat er in de Volkskrant bij de afgrijselijke foto van Aylan Kurdi, een driejarig jongetje dat dood op het strand van Turkije ligt. Verdronken. Symbool van het vluchtelingendrama dat zich afspeelt in de Middellandse zee.

‘Ik houd van iedere vluchteling’

Artikel uit EO-Visie

Best mogelijk dat vluchtelingen misbruik maken van haar goedheid. Maar daar maalt Anette Hollander niet om. “So what? Ik houd gewoon van deze mensen. Als ik hun verdriet zie en hun leed hoor, dan raakt me dat.”

Met hart en ziel is Anette Hollander betrokken bij de vluchtelingen in de omgeving Emmeloord. Was ze vroeger anesthesie-assistent, nu werkt ze als vrijwilligerscoördinator voor stichting Gave. Wel even wat anders. “Ik hoorde een preek over de profeet Haggaï. God zei, via hem, tegen het volk: ‘Jullie zijn bezig je eigen huizen te bouwen, maar mijn tempel ligt nog in puin.’ Dat raakte mij. Ik dacht: ‘Zoveel mensen die Hem nog niet kennen!’ God riep mij om te bouwen aan Zijn Koninkrijk en ik zegde mijn baan op.”

“Ik kom uit een gezin van tien kinderen, opgegroeid op een boerderij bij Amersfoort. Ik heb positieve ouders, broers en zussen. Niemand zeurt of doet moeilijk. Ik heb een heel lieve man, twee schatten van kinderen en ik ben gezond. Wat een zegeningen! Wat moet ik ermee, behalve ervan genieten? Uitdelen! Vluchtelingen hebben liefde zo ongelofelijk hard nodig. En ik houd van iedereen! Dat klinkt heel simplistisch, maar ik zie in ieder mens wat goeds. Ook als ze niet vriendelijk zijn of misbruik maken van mijn goedheid.”

Vooral het enorme verdriet raakt Anette. Zo- als nu bij de Syrische vluchtelingen. “De pijn, de moeite en zorg; ik lees het in hun ogen, zie het leed op hun gezichten getekend en hoor hun verhalen.

Vluchtelingen leven aan de rand van de samenleving. Ze zijn niet geliefd en worden niet gezien. Als ik verhalen hoor van vluchtelingen die mensonwaardig worden behandeld, word ik laaiend. Des te meer willen we als vrijwilligers deze boodschap aan hen meegeven: je bent een persoon, een schepsel van God. Jij bent net zo belangrijk als ieder ander.”

Hoe laat Anette die boodschap concreet zien? “Door te luisteren, een knuffel te geven of praktische hulp te bieden, bijvoorbeeld door te helpen verhuizen naar een ander AZC. We organiseren diverse activiteiten zoals een meidenmiddag, vrouwenochtend, bijbelstudies, kinderclub. Ook brengt God me op het juiste moment op de juiste plaats. Zo bracht ik eens uitnodigingen rond op het AZC en een kamergenoot van een Somalische vrouw deed open. Ik zag haar bidden op een matje. Ze zei: ‘Anette, ik bid tot God, want ik heb een auto nodig en jij komt. Je bent een engel van God.’ Ik had helemaal geen tijd, maar bracht haar toch naar haar afspraak. Dat kon ik toch niet weigeren? Of ik neem mensen van de bushalte mee en raak met hen in gesprek. God leidt mij!”

IKON Mensjesrechten – Een jaar zonder mijn ouders

Toen Tareq vanwege de oorlog Syrië ontvluchtte moest hij zijn ouders, zusje en broertje achterlaten. Op naar Europa, een onzekere toekomst tegemoet. Wanneer zou hij zijn ouders weer zien? Het wordt een gevaarlijke reis en eenmaal aangekomen in Nederland begint het wachten. Als hij had geweten dat het wel een jaar zou gaan duren, was hij dan ook weggegaan? Had hij een keuze?

Een jaar zonder mijn ouders gaat over het recht op gezinshereniging.
Uitzending: 20 december 2015

Dit Is De Dag TV

Dit is de Dag verslaggever Hans van der Steeg volgt de komende weken drie Syrische jonge mannen die van Lesbos naar Duitsland en Nederland reizen. Een verhaal van rennen en stilstaan. Grote momenten van euforie en blijdschap afgewisseld met momenten van wanhoop, frustratie en verdriet. Inmiddels zijn Hans en de Syrische vluchtelingen in Servië. De komende dagen proberen ze door Hongarije te komen en Oostenrijk en Duitsland te bereiken. Het verslag van Hans van der Steeg wordt in oktober uitgezonden in het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video