The Passion: Never. Lose. Hope.

Op 24 maart wordt voor de zesde keer The Passion opgevoerd. Het thema van dit jaar: Never. Lose. Hope. Omdat we als christenen onze hoop hebben in Christus. Maar hoe doe je dat? Een hoopvol leven leiden?
Lees verder

Hoop is te lerenLibelle

In veerkrachtige stappen naar een hoopvol leven

“Ik dacht dat hoop een emotie was. Een warm gevoel van optimisme en mogelijkheden.” Voor haar boek De moed van imperfectie deed wetenschapper Brené Brown uitgebreid onderzoek onder mensen die te maken hadden met pijn en verdriet in hun leven. Hoe krabbelden ze weer op? “Maar ik had het fout. Hoop is geen emotie, het is een manier van denken, een cognitief proces.” Dat is goed nieuws voor allen onder ons die wat sneller omvergeblazen worden in de stormen des levens. Als je van nature niet zo’n vrolijke frans bent, is er hoop voor je: hoop is te leren!

1.
Verzoend verleden en emotionele stabiliteit

Als je vrij bent van angst en pijn uit het verleden heb je meer kracht om het heden te dragen. Neem de tijd om elke periode van je leven te bekijken. Schrijf voor jezelf op welke positieve ervaringen je hebt gehad en koester deze. Neem de tijd om mensen die je hebben gekwetst, te vergeven. Verzoen je ermee dat het is gegaan zoals het is gegaan. Dat kan soms heel moeilijk zijn; aarzel vooral niet om hier hulp bij te vragen.

Schrijf elke dag minstens drie (kleine) dingen op
waarvoor je dankbaar bent.

2.
Realistisch optimisme

Omring jezelf met mensen die je ruimte geven en liefhebben. Leef dagelijks vanuit dankbaarheid. Schrijf elke dag minstens drie (kleine) dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit legt je focus naar het positieve. Als je op een gezonde manier geniet van het leven (dit betekent dat je goed voor jezelf zorgt, voldoende ontspant door een hobby of sport te beoefenen), bouw je aan een realistisch-optimistische houding.

3.
Oplossingsgerichtheid

Veerkrachtige mensen werken aan oplossingen, in plaats van te klagen over problemen. Als je bepaalt wat je wel en niet wilt, kun je duidelijk en doelgericht reageren op vragen van anderen. Maak dus een bewuste keuze door prioriteiten te stellen. Waar wil je naartoe? Doordat je ervaart dat je zelf zaken kunt oplossen, ontwikkel je een realistisch hoopvol perspectief.

4.
Werken met en ontwikkelen van je talenten

“Als iemand werk heeft waarbij hij minstens twintig procent van zijn tijd zijn unieke talenten kan inzetten, te midden van een motiverende omgeving, en zijn werk als zinvol ervaart, dan geeft hem dit genoeg energie om de hele dag gemotiveerd te werken,” zegt Paul Donders. Deze factor is te ontwikkelen door een beter inzicht te krijgen in jouw unieke talentenpakket. Kijk terug naar de succesverhalen in jouw geschiedenis: welke talenten heb je daar gebruikt?

Hoop_EVA_Strooi01

5.
Discipline en een gezonde levensstijl

Discipline heeft te maken met ritme en doorzettingsvermogen. Het is geen zwaar juk, maar juist een kracht die ruimte maakt om te leven in het heden en daarvan te genieten! Je lichaam en geest hebben behoefte aan voldoende slaap, goede voeding, beweging en aan rust en stilte. Vind daarin een goed ritme dat bij jou past, dat geeft rust! Begin klein, met bijvoorbeeld elke dag een wandeling maken of een kwartier rekoefeningen doen.

6.
Zelfbewustzijn, passie en zingeving

Een gezond zelfbewustzijn komt vanzelf mee met de voorgaande vijf. Door zelfbewustzijn voel je kracht om stresservaringen in de ogen te zien. Bovendien word je veerkrachtiger als je kunt leven vanuit jouw diepe, innerlijke motivatie, je passie. Of dat nu een sport is, wetenschap, zingen of met dieren omgaan. Zoek naar de zin in je dagelijks leven: denk eens concreet na hoe jíj een zinvolle bijdrage kan leveren aan het leven van iemand anders – en hoe je dat nu al doet.

Vogel

Investeer in vriendschappen.
Goede relaties geven je energie!

7.
Relationele vaardigheden

Wie goed doet, goed ontmoet. Luister, wees betrokken en open. Investeer in vriendschappen. Goede relaties geven je energie! Omgaan met hoopvolle mensen zorgt dat je zelf ook een hoopvol mens wordt. Maak deze week eindelijk eens die afspraak met een positieve vriend of vriendin!

Vertrouw op God

Het ontwikkelen van veerkracht klinkt als een heel menselijke actie. Je hebt als mens inderdaad een eigen verantwoordelijkheid, maar de overgrote kracht komt niet van onszelf – en dat is maar goed ook! God is veel groter dan dat. Hij biedt ons eeuwigheidsperspectief. Dát geeft reden tot vertrouwen. Je wordt gedragen door de eeuwige armen van God. Dan kun je de hopeloosheid recht in het gezicht lachen, omdat je bent verankerd in de vaste grond.

Bid mee voor…

–  Wie het leven hopeloos lijkt
–  Een hoopvolle The Passion
–  Wie het moeilijk vindt om te geloven
–  Wie eenzaam is of iemand mist
–  Een wereld vol hoop

CD-Art-LIVE
Gratis DVD 2016

Vraag nu al de gratis DVD The Passion 2016 aan!

Bestel direct

CD-Art-BEST
Steun The Passion

Steun The Passion met een gift en ontvang gratis de CD The Passion – The best off.

Steun the Passion

The Passion in het kort

Wat:   The Passion, een hervertelilng van Jezus’ laatste uren.
Thema:   Never Lose Hope
Wanneer:   24 maart 2016
Waar:   live op de Grote Koppel en het Eemplein in Amersfoort en op NPO 1
Tijd:   20.30 uur
Meer weten?   www.thepassion.nl

Ook interessant in deze editie van het EO magazine:

‘Af en toe aanklooien mag best’

Lees het artikel

Welk moment in jouw leven gaf jou hoop?

Reacties

Thank you for your comment.

Most recent Most popular
 • Mike Meere

  07-04-2021

  allo Ik zou supergraag een foto van jou krijgen met jouw handtekening er op. Kan jij die naar mij opsturen? mijn adres: De Daniël Daniëlsweg 42 6543 RJ Nijmegen Ik heb daarvoor een kaartenboek Gr Zanger Mike Kijk op http://www.ikbenzangermike.nl/ Laat je een berichtje achte

  REAGEER + LIKE
 • Mike Meere

  07-04-2021

  allo Ik zou supergraag een foto van jou krijgen met jouw handtekening er op. Kan jij die naar mij opsturen? mijn adres: De Daniël Daniëlsweg 42 6543 RJ Nijmegen Ik heb daarvoor een kaartenboek Gr Zanger Mike Kijk op http://www.ikbenzangermike.nl/ Laat je een berichtje achte

  REAGEER + LIKE
 • Ali Lijnes

  24-03-2016

  ALI 24-03-2016 Nu ik deze berichten lees, na de ellende van Brussel, de BOZE die rond gaat als een briesende leeuw. Wij moeten ons houden aan de LIEFDE VAN JEZUS. HIJ is onze redding en we mogen weten, dat we uiteindelijk bij HEM aan mogen schuiven. PRIJS DE HEER, AMEN

  REAGEER + LIKE
 • Bep

  24-03-2016

  Twee dagen na Brussel,kan ik alleen maar roepen,schreeuwen ergens naartoe! Ik droom van een PLANEET,ver weg van deze aarde 'n nieuwe wereld,zonder sfeer van ellende.en wereld van LIEFDE en wachtend op ons.Ja wij zullen komen,misschien al over duizend jaar.Wijs geworden door ervaring,verachtelijk onze wapens wegsmijtend in het verleden,gaan wij er binnen SAMEN ALS VRIENDEN.

  REAGEER + LIKE
 • Gerjo

  23-03-2016

  De geboorte van mijn kinderen. Enerzijds is het wel eens lastig als je ziet hoeveel onrust er in de wereld is, je weet niet wat zij allemaal voor hun kiezen krijgen in hun jonge levens. Anderzijds is geboorte toch iets van hoop. God geeft en spaart levens in deze donkere tijden. Hij laat daarin zien dat we mogen hopen op Zijn belofte; Hij zorgt voor ons!

  REAGEER + LIKE
 • Simon

  23-03-2016

  Na veel solliciteren, heb ik afgelopen maand eindelijk een baan gekregen. Dat gaf en geeft mij veel hoop.

  REAGEER + LIKE
 • Lisa

  23-03-2016

  Dat mijn moeder beter werd.

  REAGEER + LIKE
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video