whiteheart

HOOGLIED:

RODE OORTJES IN DE BIJBEL

Het is bijna Valentijn. Een goed moment om de Bijbel in te duiken, want daarin zijn veel teksten te vinden over liefde, relaties en vriendschap. God zelf wordt immers liefde genoemd.
Laat je inspireren
Verstuur e-card met liefdestekst

ecards

Hooglied: spannend en erotisch

Het meest spannende boek van de Bijbel? Hooglied natuurlijk! Hooglied is een verzameling liefdesliederen waarin twee mensen hun liefde bezingen. Ze klinken vrolijk en speels, maar ook hartstochtelijk en erotisch.

Een meisje verlangt naar haar geliefde. En de jongen droomt van het meisje. Hij bezingt haar schoonheid in beelden uit de natuur. Ze liefkozen elkaar in de wijngaarden en tussen de bloemen. Ze vinden elkaar mooi. Zij zingt ook over de dingen die hun liefde bedreigen.
Lees Hooglied op EO.nl/bijbel Lees achtergronden over Hooglied

Hooglied: twee gelijkwaardige mensen

Waarschijnlijk werden deze liefdesliederen oorspronkelijk gezongen bij bruiloftsfeesten. Ze geven de ideale liefde tussen man en vrouw weer. Het boek Hooglied hoort bij de wereldliteratuur. Veel mensen die het lezen genieten van de mooie taal en de bijzondere woorden die ze tegenkomen.

De gedichten in het Hooglied zijn eigentijds. De stemmen zijn verdeeld over twee gelijkwaardige mensen. De jongen en het meisje zijn beiden even belangrijk en zelfbewust. Waarom staat dit boek in de Bijbel? Omdat seksuele aantrekkingskracht door God is gegeven om van te genieten binnen een relatie van liefde en trouw, zoals Hooglied laat zien.

God = liefde

God is liefde. Hij houdt van jou. God wil niets liever dan een relatie met mensen. Misschien heb je dit al vaak gehoord? Niet erg! Het besef dat God echt liefde is, moedigt aan om ook zelf liefde te durven ontvangen en uitdelen.

In zijn liefde neemt God de mens serieus. Hij geeft zichzelf helemaal en verlangt ernaar dat jij ten volle ‘je mooie zelf’ kan zijn. Wat is mooier dan jezelf aan God durven toevertrouwen? Net zoals in een liefdesrelatie tussen mensen, is vertrouwen allesbepalend. Zelfs als je God ontrouw bent, zoekt Hij je toch steeds weer op. Zijn liefde is onvoorwaardelijk groot.

whiteheart

“HEB ELKAAR VÓÓR
ALLES INNIG LIEF…”

Lees op EO.nl/bijbel

Liefde en relaties in de Bijbel

Veel verhalen en gedichten in de Bijbel gaan over gevoelens en passies van mensen. Jaloezie, hartstocht, begeerte en verdriet komen aan bod, en ook vriendschap, verliefdheid en seksualiteit. De uitspraken van Jezus over anderen vergeven en houden van God, jezelf en je naasten, geven waardevolle principes over hoe mensen met elkaar om mogen gaan.

hearts

“DE MENS IS GESCHAPEN
MET BEHOEFTE AAN INTIMITEIT”

Drie opvallende zaken

Lichaam: in de wereld van het Oude Testament is het ondenkbaar dat mensen hun lichaam zouden verwaarlozen. Ze gaan in bad, parfumeren zich en gebruiken lichaamscrèmes en olie, ze kleden zich feestelijk aan. Vrouwen en mannen worden mooi genoemd en geprezen om hun uiterlijk. Voor ons betekent dit alles dat we ons lichaam goed moeten verzorgen en dat we ervan mogen genieten.

Drie opvallende zaken

Intimiteit: de Bijbel laat zien dat verlangen naar intimiteit en nabijheid er bij horen, dat God dat zo heeft bedoeld. De mens is geschapen met behoefte aan intimiteit, precies zoals je behoefte hebt aan zuurstof of voedsel. Hier hoort ook het lichamelijke verlangen en seksualiteit bij. De Bijbel laat zien dat seksualiteit tot zijn recht komt als ze is verbonden met eerbied en respect, in een relatie van liefde en trouw.

Drie opvallende zaken

Voorbeeld: vaak zie je in de Bijbel dat de liefdesrelatie tussen man en vrouw gebruikt wordt als beeld van hoe liefdevol God met ons omgaat. God dwingt zijn volk niet om van hem te houden, maar verlangt wel naar zijn nabijheid. Het boek Hooglied is de lofzang op die liefde.

mac-bijbeleo

Nieuw: EO.nl/bijbel

Bijbel gratis online bij de EO

We zijn dankbaar dat we in een bijzondere samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap de Bijbel op deze nieuwe website gratis voor iedereen toegankelijk maken. Of je nu thuis bent, onderweg of in de kerk: de teksten uit de Bijbel zijn zo altijd en overal beschikbaar, ook op je tablet en mobiel.

Op de nieuwe site EO.nl/bijbel vind je behalve de volledige bijbelteksten, nog veel meer:

  • Achtergronden bij heel veel bijbelse thema’s
  • Interessante inleidingen op alle bijbelboeken
  • Tips over hoe en waar je kunt beginnen met lezen
  • Boeiende thema’s uit de Bijbel, zoals liefde, relaties, vergeving, geld, wonderen, Jezus, etc.

Lees de Bijbel op EO.nl/bijbel

Verstuur een e-card met bijbeltekst over de liefde

Speciaal omdat het de week is van Valentijn kun je nu gratis een exclusieve e-card met bijbeltekst over de liefde versturen. De e-cards zijn zo ontworpen dat er voor iedereen wat tussen zit. Natuurlijk om je geliefde te verrassen, maar je vindt er ook kaarten om naar een familielid, buurvrouw of vriend te versturen. Je kunt zelf een begeleidende tekst invoeren.
Copyright afbeeldingen Shutterstock | Rijksmuseum.nl | EO.nl

KLIK OP EEN KAART OM DEZE TE VERSTUREN.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video