krans

De kitsch van Kerst:

een uit de klauwen gelopen kraamfeest

Waar komt de kerstbal vandaan? Waarom gourmetten we massaal tijdens Kerst? En is het ‘Ere zij God’ echt zo’n heilig lied? Visie nam wat kerstkitsch onder de loep en zocht uit of het ‘een beetje christelijk’ is. Stop met lezen als je niet wilt piekeren over Kerst…

Toch lezen!

ballen-en-sterretjes

1. De datum

“Vier Kerst eens op 15 september”

kerstsnoep

Waarom vieren we Kerst op 25 december?

Omdat de mensen toch al vrij hadden. Aanvankelijk werd de geboorte van Jezus helemaal niet uitgebreid gevierd, maar toen het christendom in de vierde eeuw de belangrijkste godsdienst van het Romeinse Rijk werd, moest er iets gebeuren met de populaire feesten. Overal werd rond 21 december gevierd dat de dagen weer langer werden, de zonnewende. Omdat de symboliek – het licht komt terug – wel aansloot bij de geboorte van Christus, werden de feesten – jawel – gekerstend. Aanvankelijk duurde de ‘kersttijd’ twaalf dagen, van 25 december tot 6 januari (maar daarover verderop meer).

Tip

Vier Kerst eens op 15 september. Historisch is dat net zo waarschijnlijk en je snijdt er de langste feestdagvrije periode van het jaar – tussen tweede pinksterdag en eerste kerstdag – precies mee doormidden.

Is het een beetje christelijk?

De oorsprong van de datum is dus heidens. Maar er is natuurlijk weinig mis met het idee dat met de komst van Jezus het licht terugkeert.

kerstballen

2. Kerstbal

“Laat je schoonmoeder in een kerstbal kijken”

Tip

Laat je schoonmoeder of buurvrouw even nadrukkelijk in een kerstbal kijken (en let op of je iets ziet).

Is het een beetje christelijk?

Nou, niet echt dus. Al bestaat er een uitleg dat de kerstballen verwijzen naar de vruchten in de boom waarvan Adam en Eva niet mochten eten. Zo bezien bepaalt elke bal ons bij de noodzaak van Kerst.

Heeft een heks een spiegelbeeld?

In de tijd dat onze voorouders nog het midwinterfeest vierden, werden glimmende voorwerpen gebruikt om kwade geesten en heksen te verjagen. Ook om heksen te herkennen was zo’n glimmende bol handig: ze hebben namelijk geen spiegelbeeld, dacht men. En zodra een heks of boze geest de bol zou aanraken, werd hij of zij erin gevangen. Tot in de achttiende eeuw werden heksenballen gebruikt. Een eeuw later werden de ballen vooral gebruikt ter decoratie. Pas in 1831 blies glasblazer Linder uit de Vogezen de eerste glazen kerstbal. Daarvoor werden kerstbomen versierd met strikken, noten en appels. Volgens historici gebruikte Linder de oude heksenbal ter inspiratie.

3. Gourmetten

“Vogels kunnen er heel slecht tegen”

cadeau

De onvervalste Nederlandse kersttraditie: gourmetten

Vermoedelijk is het fenomeen om aan tafel in kleine pannetjes te prutsen overgewaaid uit Azië. Maar het gebruik nam pas echt een vlucht na een succesvolle reclamecampagne van het vroegere Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf, eind jaren ‘70. Voor die tijd was de kaasfondue veel gebruikelijker. Het woord stamt van het Franse gourmandises, wat zoiets betekent als ‘exclusieve hapjes’. Maar dat dekt de lading allang niet meer, want naast hamburgers, kip en stukjes biefstuk bakken Nederlanders ook graag pannenkoeken in de pannetjes.

Tip

Let op de vogel! Als een antiaanbaklaag te heet wordt, komt het stofje polytetrafluorethyleen vrij. Vergeet die naam, maar zet de kanarie even in een andere kamer. Vogels kunnen er namelijk heel slecht tegen.

Is het een beetje christelijk?

Bidden voor de maaltijd kan ook als je gaat gourmetten. En misschien kun je tussen het bakken door het kerstverhaal lezen. Maar ook dat kan niet verbloemen dat gourmetten vooral een manier is om de Nederlander meer vlees te laten eten.

kersttak

4. Ere zij God

“Dat is nog eens een spannende afsluiter van de kerstdienst”

Tip

Anders dan veel mensen denken, zongen de engelen het niet, maar ‘zeiden’ ze de tekst, volgens veel Bijbelvertalingen. Scanderen dus. Dat is nog eens een spannende afsluiter van de kerstdienst.

Is het een beetje christelijk?

Laat dat ‘beetje’ maar weg.

De discussie van het ‘engelenlied’

Er zijn kerkmusici die het kwalitatief volledig onder de maat vinden, anderen vinden een kerstnachtdienst niet geslaagd als die niet wordt afgesloten met het ‘engelenlied’. Over het ontstaan van het lied bestaat onzekerheid. Het verschijnt voor het eerst in 1857 in een zangbundel van Isaac Bikkers. Deze onderwijzer vertaalde veel Duitse liederen en het vermoeden bestaat dat ook ‘Ere zij God’ uit die hoek afkomstig is. Een zekere Franz Albert Schultz schreef waarschijnlijk de melodie. Overigens duurde het nog tot 1933 voordat het in een kerkelijke liedbundel verscheen, al vond Johannes de Heer het lied al in 1916 geschikt voor ‘koor en huisgezin’.

5. Piek

“Zullen we afspreken dat de piek een ster is?”

kerstster

Op de kerstboom hoort een piek. Maar waarom?

De meest aardse uitleg is dat glasblazers hun kunsten wilden vertonen en iets anders wilden maken dan ballen. Kerstpatserij. Anderen menen dat de piek lijkt op een gespietste appel, die verwijst naar de Germaanse midwintertraditie waarin bomen met appeltjes werden versierd als teken van vruchtbaarheid. Een populaire verklaring is dat de piek de ster symboliseert die de wijzen uit het Oosten naar Christus leidde. In veel landen wordt de top van kerstbomen nog vaak versierd met een ster.

Tip

Het is nogal een prutswerkje om dat ding er goed op te krijgen, dus je redt vermoedelijk heel wat ballen als je bij het versieren van de kerstboom begint met de piek.

Is het een beetje christelijk?

Zullen we gewoon afspreken dat de piek de ster der wijzen is? In dat geval: jazeker!

kerstschoen

6. Kerstpakket

“Hoe christelijk wil je het hebben?”

Tip

Je kunt je kerstpakket bij de voedselbank brengen, maar de meeste voedselbanken krijgen rond kerst meer dan genoeg (check het even bij de lokale voedselbank). Uitdelen kan natuurlijk altijd.

Is het een beetje christelijk?

Het kerstpakket is geboren uit naastenliefde; hoe christelijk wil je het hebben?

Ach ja, het kerstpakket

De ene werkgever houdt het bij cadeaubonnen, de ander geeft gigantische dozen vol bijna eindeloos houdbare lekkernijen. Die laatste variant komt het dichtst bij de oorsprong. In de negentiende eeuw gaven boeren de ambachtslieden die hun een goede kerst kwamen wensen, iets te eten – een eerste variant van de nieuwjaarsfooi. Bovendien gaven ze hun knecht op tweede kerstdag een hoeveelheid voedsel mee als dank voor de gedane arbeid en als extraatje voor de gezinnen in deze koude tijd. Die gewoonte verspreidde zich naar andere werknemers, en voilà, het kerstpakket.

7. Tweede kerstdag

“Een mooie aanleiding om stil te staan bij christenvervolging”

kerstdingen

Het is in Nederland keurig in de wet vastgelegd

Pasen, Pinksteren en kerst duren twee dagen. Dat was ooit wel anders: toen kerst werd ingesteld, was het nog twaalf dagen feest, met op iedere dag de herdenking van een heilige en Driekoningen als slotfeest op 6 januari (een ouder feest dan kerst). Maar in de loop der eeuwen versoberde het feest, tot er in 1813 op een concilie werd besloten tot het vieren van vier kerstdagen. Vierde en derde kerstdag verdwenen al snel, maar ondanks herhaalde pogingen ook tweede kerstdag af te schaffen (in de achttiende eeuw vanuit protestantse versoberingsmotieven, tegenwoordig omdat we moslims ook een feestdag gunnen) bleef tweede kerstdag bestaan.

Tip

Oorspronkelijk was tweede kerstdag het feest van Stefanus. Misschien een mooie aanleiding om midden in de kerstoverdaad even stil te staan bij christenvervolging.

Is het een beetje christelijk?

Dat ligt maar net aan de invulling. Evangeliseren op de meubelboulevard bijvoorbeeld.

Dit artikel stond eerder in Visie

Wil je meer lezen? Probeer dan eens een proefabonnement. Ontvang drie maanden lang wekelijks de Visie voor € 10.

Reageer ook op de stelling:

Kerst is uit de klauwen gelopen

Janny

22-12-2016

Kerst is het verhaal van Jezus' geboorte, maar er is niets mis met gezelligheid van een kerstboom en het uitdelen van kerstpakketten.

olga

23-12-2016

aan je naaste denken kan niet verkeerd zijn

Joh.de Vries

23-12-2016

Mee eens, maar tot zover. Veel mensen zijn gekerststresst van het kerstontbijt, kerstdiner, kerstmarkt, kerstvakantie, kerstbrunch, kerstkaart, kerstborrel, kerstpakket enz. enz. Maar... waar ging het ook al weer om?

carolientje

23-12-2016

Vooral een vreetfeest geworden, de geboorte van Jezus en her woord kerstfeest bv. verdwijnt uit het straatbeeld..... Let op de kanarie in de kolenmijn! Waar het Cristendom verdwijnt, nemen andere krachten het over

Nelly

23-12-2016

Je kan van alles wel een troep maken, maar dat heb je zelf in de hand. Gezellig met elkaar na de ev. kerkdienst is alleen maar fijn. Een vreet feest maak je er zelf van. Iets extra lekkers bij de koffie, wat lekker eten is genoeg. Jij zelf haalt de boodschgappen en kan dan rekening houden met wat je wil en genoeg vindt.

Ina

23-12-2016

Ik erger mij vreselijk aan reclame, het aanbod in de supermarkten, de tijdschriften, alles draait om eten, kleding enz. De boodschap van kerst telt niet meer. Ik probeer niet mee te doen met alle hypes. Wij zijn ook gezellig een dag samen met kinderen en kleinkinderen. De kerstnachtdienst en de kerkdienst, daar genieten we van.

Helga

23-12-2016

Kerst heeft niks met Christus te maken! Het is een heidens feest. In de bijbel staat zelfs een stukje over de kerstboom (jeremia 10) Christus werd idd ergens in september geboren. (arme schaapjes die in december in het veld liepen, t was daar erg koud)

Niels

23-12-2016

Als kerst er niet was, werd het verhaal van de geboorte van Jezus niet zo uitbundig en vaak verteld. Wat betreft alle gezelligheid rond kerst, de warmte, de lichtjes en het hele kerstgevoel is liefde van God wat je voelt. Het is toch logisch dat dit 'The most wonderfull time of the year' is omdat het de geboorte van Jezus is, daarom voelt kerst zo goed. Dus ik vind dit een zeer ongenuanceerde mening.

Roel

23-12-2016

Zie deze film en beoordeel zelf daarna of Kerst uit de hand is gelopen https://weguitbabylon.nl/video/29-wat-is-er-met-kerst-mis

Pierre

23-12-2016

Nu is de Kerst een feest voor de middenstanders. Je kunt beter elke dag de Vader danken voor de komst van Jezus en je richten op de terugkomst van Jezus!

j.vd.Zwan

23-12-2016

Het is echt een (vr)eetdag geworden wat niets meer van doen heeft aan de gedachte en herdenking van de geboorte van onze Heer Jezus Christus.

Bart

23-12-2016

Lieve Mensen Ik las dit bericht en reageer normaal nooit ergens op omdat je dan allerlei mensen op je afkrijgt die het eens of oneens zijn. Maar dit keer ga ik het toch doen. Het is een lang verhaal en wat er zich allemaal in heeft afgespeeld maar zal proberen het kort te houden. Een half jaar geleden heeft De Vader zelf aan mij laten zien dat Zijn vergeten naam en De naam van Zijn zoon heel belangrijk zijn. Ook Liet Hij me zien hoe belangrijk zijn feestdagen zijn. Vroeger vierde ik zelf volop kerst met alles erop en eraan en dacht niks verkeerd te doen. Totdat ik op een andere manier de bijbel begon te begrijpen, de schellen vielen van mijn ogen, en kwam erachter dat wij in het westen er alles aan hebben gedaan (door het werk van de tegenstander) om Zijn Naam en Zijn Zoon te vergeten en uit te wissen net als alle feestdagen die wij niet meer vieren zoals het bedoeld was Omdat we niks van Hem en Zijn volk moesten weten en wij onze eigen afgoden wilden maken en behouden. En er kon nog wel een schepje bovenop toen we massaal de Laatste dag van de week de Shabat ontheiligde en deze op de zondag gingen houden. Het 4e gebod van de 10 aan Mozes gegeven OOK VOOR ONS .!!! De zondag die bedoeld was voor de zonnen god en de zaterdag van saturnus en de maandag van de god van de maan en de sterren en ga zo maar door. Het griekse denken en de verkersting waar we het eigenlijk nu over hebben is zo in ons leven en cultuur geslopen dan we niet eens meer weten wat we aan het doen zijn en waarom. We denken dat we goed doen om goed te doen aan anderen of ergens bij stil te staan. Maar het is niet Zijn wil Lieve mensen. We moeten zijn geboden en Zijn kostbaar woord koesteren en in stand houden. Mij overkwam het en zocht er niet naar. Een half jaar geleden probeerde ik dit te delen bij mij in de kerk gemeente en met mijn familie en vrouw en pasgeboren Zoon David. Inmiddels ben ik bijna gescheiden en wil mijn vrouw en schoonfamilie niks meer van mij weten en de kerk houd zijn deuren dicht. Maar ik wil u meegeven ga zelf zoeken en vraag Jou Hemelse Abba vader de allerhoogste Jou de waarheid te laten zien door genade in Zijn Geest en in Zijn Liefde. Shalom lieve mensen. Zijn zegen. En Goede dagen gewenst.

Lieven

23-12-2016

Ik ga resoluut tegen de stroom in, vermijd alle oppervlakkige feestgedruis en vier de eindejaarsperiode heel sober, maar ik geniet er des te intenser van. Het begint (ook voor een Vlaming) met de kerstprogramma's van o.a. de EO op NPO2.

Bert Bosch

23-12-2016

Ja, het schiet zijn doel vaak voorbij en gaat vaak gepaard met veel eten en drinken en vrolijk zijn! En gaat voorbij aan waar het werkelijk voor staat of wat de kerk er van gemaakt heeft! De geboorte van Jezus onze verlosser en redder! Mvg, Bert

AJ

23-12-2016

Dat doe je toch echt zelf als je er een eetfeest van maakt zonder aan Jezus' geboorte te denken. Je kunt ook iets minder stress maken van het eten, en er zijn nog meer dan genoeg gelegenheden en momenten waarop de geboorte van Jezus wordt gevierd. Natuurlijk kun je elke dag danken voor de komst van Jezus en voor zijn werk op aarde, maar er is niets mis met het jaarlijks feestelijk herdenken van belangrijke gebeurtenissen; dat leert de Bijbel ons ook. Wat een ander daarvan maakt is niet jouw eigen verantwoordelijkheid, vul het feest zelf in zoals je het verantwoord vindt, maar vier in ieder geval wel feest!

Gerda

23-12-2016

Hoe minder men gelooft hoe meer uitzinnige verlichting, eten en drinken, en cadeaus er moeten zijn. Maar dit heeft weinig met het echte kerstgebeuren van doen. Christus is geboren, dat te gedenken met blijdschap is het hoofddoel.

Fred

23-12-2016

Kijk en beluister deze youtube met een open hart, wil ik met klem aanbevelen https://youtu.be/JSNbQaWiPlM

piet

23-12-2016

Mee eens;MAAR... Zoals anderen al aanhaalden: tis je eigen verantwoording Hoe ver je er in mee gaat. Voor mij is het elke dag Kerst, Goede Vrijdag, Pasen en Pinksteren en kijk ik uit naar Zijn komst. En nu verheug ik mij op 1e kerstdag: eerst een fijne dienst en dan met kinderen, 1e kleinkind en schoonfamilie SAMEN zijn.

Hans

23-12-2016

Kerst is de geboorte van het Paaskind. Jezus kwam met een doel op aarde!

Eugenie

23-12-2016

God is mens geworden. Immanuel God met ons. Laten wij God blijven eren.

Jaco

23-12-2016

De essentie van Kerst zijn velen vergeten, inmiddels is het zelfs een gezellig december maand wens, Xmas, enz. geworden. Dankbaar dat we nog steeds Kerst (= Verlossing door Genade) in vrijheid hier in Nederland kunnen vieren, wens ik een ieder zinvolle Kerstdagen toe, want zonder kerst, hadden we ook geen passen!

Lia

23-12-2016

Lieve mensen ik ben het helemaal met Bart eens God roep ons op om Zijn feesten te vieren en niet de wereldse feesten. Ik heb geen kerstboom of andere poespas in huis En het eten is niets anders dan anders. Gods vrede en zijn zegen

Anja S

23-12-2016

Kerst is sowieso niet christelijk. Nergens in de Bijbel geeft God ons de opdracht om het te vieren., dat is pas van latere tijd.Kerst is een verchristelijking van een heidens feest, met alleen maar heidense elementen. Wel staan er veel andere feesten in, laten we die vieren!

Bart

24-12-2016

Amen Lia en Anja S Ik bedoel dit niet vervelend of belerend naar andere toe die hebben gereageerd op dit onderwerp. Maar ik merk in de antwoorden die ik gelezen heb dat er ontzettend veel onwetendheid is onder Zijn kinderen en de meeste mensen geen idee meer hebben wat ik al eerder zij, wat ze doen en waarom. Beste mensen de bijbel is ons uit handen geslagen door degene die list en bedrog zaait onder Zijn kinderen. Die rond gaat als een briesende leeuw zoekende wie hij verslinden kan. Omdat hij weet dat zijn tijd nog kort is. Kerst heeft !!!! NIKS !!!! te maken met de Vader en Zijn zoon. Zijn woord is hier heel duidelijk over. Het is heidens, occult en spiritueel. Sla de geschiedenis boeken er maar op na en laat je leiden door Zijn Geest en in Zijn waarheid en niet door wat anderen je zeggen of wat we in onze eigen wijsheid denken te weten. Elohim is het begin en het eind de Alpha en Omega. Voor Hem was er niemand en na Hem zal er niemand zijn zoals Hij. Hij is Heer en meester over alles. En heeft ons gegeven Zijn woord en leefregels Zijn feest dagen zijn apart gezet voor Zijn volk Israël en wij mogen als heiden volken aansluiten. Als wij echte gelovigen zouden zijn kunnen we niet om Zijn volk heen en om Zijn beloftes aan hun en voor ons. Als Zijn Zoon Yahshua terug zal komen. Komt hij niet in Amsterdam Als Hij terug komt en de troon van David zal bouwen, bouwt Hij die niet in Nederland of Europa Zijn tempel zal hersteld worden in Israël is zijn belofte met alles wat daarin hoort. Het gaat dus niet om ons de zogenaamde kerstboomchristen. Maar om Zijn volk die wij al 2000 jaar verketterd hebben en nog steeds hebben we niks geleerd. Ik bid voor de tijd die snel komen gaat dat JHWH zijn beloftes zal vervullen aan zijn volk en aan ons. Shalom broers en zussen.........

Harry

24-12-2016

Door wat de NPO nu doet (afschaffen naam kerst) komt het besef terug dat we wel degelijk een christelijke achtergrond hebben. Die tijd dat we als christenen de mensen die niet geloven veroordelen vanwege hun 'vreetfeest' is achterhaald. Daar win je niemand mee en bewijst alleen dat wij Farizeeers zijn geworden met onze betweterige regeltjesreligie. Wij zijn het zout en het licht wij maken het verschil uit in deze tijd als we de (Gods) liefde godsvrucht laten werken in ons. Er komt een kanteling/keerpunt vroeg of laat vandaar dat het populisme zo in opkomst is. Dat is geen actie maar een reactie op een kwijnende cultuur die zichzelf weer moet gaan herontdekken. Heb je naaste lief als jezelf niet ten koste van jezelf en daarbij spelen onze roots een belangrijke rol in.

joke de jong

24-12-2016

de essentie van het kerstFEEST wordt zo langzamerhand wel erg "ondergesneeuwd".

kees

24-12-2016

Gods grote kerstgeschenk: De Here Jezus In Hem wordt God onze Vader en wij een kind van God. Dan pas wordt Kerst een echt feest voor je.

Marko Zwier

24-12-2016

Ook al is Jezus heel dichtbij, maar Hij is steeds verder weg met kerst en moeilijker te vinden met kerst. Dit komt door wat er van kerst gemaakt is. En vele blijven staan bij alleen de geboorte van Jezus en kijken niet veder waarom Jezus geboren werd. Maar Jezus is volwassen en leeft en redt op deze dag nog steeds mensen. En op een dag na dat de christen zijn opgenomen en dan een tijd van ellende is geweest en die is steeds dichterbij, dan is Jezus hier weer op aarde terug om als koning 1000 jaar te heersen en je hebt dan mogelijk geen keus meer om voor of tegen hem te kiezen. Maar ik las een keer ergens in het oude testament: dat de boze de feesten zou veranderen. Een zegen groet en dank U Jezus van Marko Zwier.

Marina

24-12-2016

25 december is de geboortedag van Zeus! Jezus is zeer ws. september/oktober geboren. Tijd van het Loofhuttenfeest. Daarnaast is kerst nu idd een vreetfeest geworden. Onvoorstelbare hoeveelheden zie je deze dagen voorbij komen in winkelwagens.... Om nog maar te zwijgen over de liquidering van kerst in onze maatschappij. Het woord wordt aan alle kanten gemeden! Uit angst voor andersdenkenden, die geen respect voor Andersdenkenden hebben......

Peter Versloot

24-12-2016

De werkelijke betekenis van Kerst raakt helaas steeds meer ondergesneeuwd (of: wordt steeds meer weggespoeld) in onze tijd in onze westerse wereld. Het gaat om Jezus en eigenlijk moet er dan direct een link worden gelegd met het Koninkrijk van God dat Jezus kwam verkondigen en het verhaal van Goede Vrijdag en Pasen!

C.N.Parevliet (Kees)

24-12-2016

Kerst kan ook een tijd zijn van overdenking zijn wat ons het afgelopen jaar is overkomen en bidden voor een betere en vredige toekomst.

Jeanet

25-12-2016

Ik heb een hele lieve schoonmoeder en fijne buurvrouw. Als ik naar ze kijk ben ik blij. Ik ben zelf ook schoonmoeder en ben blij met mijn schoondochter. Het steekt me dat deze plek van de vrouw zo neer gezet wordt om in een kerstbal te kijken met de suggestie om een heks te zien.

marjolein

25-12-2016

Begin bij jezelf, richt je op jou karakter en wordt als Jezus. Jezus leeft in ons en deel die liefde aan anderen. Dan wordt Gods liefde bekend. Bid voor iedereen ook degene die je minder lief kan hebben. Oordeel niet over je naaste, maar bid voor hem en zegen hem. Laat Gods Geest zijn werk verder doen. En leef in Jezus vrede in hè hart samen met anderen

Sara

25-12-2016

Als men in deze tijd niet meer weet wat het Kerstfeest betekent wordt het al gauw een kermis met allemaal toeters en bellen. Laten we daarom proberen om de boodschap van het Kerstfeest zelf uit te dragen en ons als christenen niet naar binnen te keren !

Arjan

26-12-2016

Van mij mag het allemaal minder. Terug naar het kerstverhaal. En ik heb al helemaal niks met die dikzak in zijn slee. wat door dat cola merk op de markt is gezet.

Theo

26-12-2016

Wat hebben vele eeuwen van ons kerstfeest gemaakt?? Dit heeft niets te maken met de geboorte van een van de groten op onze planeet. We zijn al eeuwen lang liever romantisch dan realistisch. "liever de Efteling dan de waarheid". We zien een stal, schaapjes, herdertjes, horen engeltjes en zien sterren kamelen en koningen. Ooit werd er een volkstelling uitgevaardigd, in door de Romeinen bezet gebied. Zouden wij in 1940 naar Berlijn zijn gereisd?? Nee dus. De volkstelling is uitgevoerd door de Romeinse soldaten ter plekke. Jezus is gewoon thuis geboren in Nazareth, Er waren geen engelen in de lucht, geen herders of kamelen. Jezus is daar opgegroeid, heeft geravot met zijn vriendjes, kattenkwaad uitgehaald, en schapen gehoed... Later heeft hij geprobeerd een omwenteling in denken te bereiken.

Marianne

27-12-2016

Ik citeer een uitspraak van Visje: "Hoe kun je een verjaardag vieren zonder dat de jarige erbij is?" Goed de Bijbel lezen. En door mijn leven heen, Jezus laten zien aan mijn familie en de mensen, die ik ontmoet.

maggie

27-12-2016

Dat alle feesten zo uit de hand lopen is onze eigen schuld. Er is niks mis mee om de geboorte van Jezus te vieren, want dat is onze grootste kerstgeschenk Maar laten we anderen delen in de vreugde die dit Kind ons gebracht heeft? Laten we delen wat dit Kind ons geleerd heeft en ons zelf te zeggen heeft. De liefde van God is aan ons verschenen, heilbrengend aan en voor alle mensen. Als we dit allemaal zouden doen, zou kerst een geweldig feest worden ter ere van God en zouden wij ons niet zo druk maken over alle dingen die verkeerd zijn.

Peter Popelier

29-12-2016

Vermoedelijk bruist ons Germaanse bloed harder dan het Christelijke en ondergaat ook Kerstmis de gevolgen van de secularisering en lijkt het zich. spijtig genoeg, te ontdoen van haar christelijke roots

Rita

30-12-2016

er wordt in de reclame gesuggereerd dat iedereen een gezellige kerst heeft. maar er zijn veel mensen eenzaam met de kerst en dat vind ik in triest in deze maatschappij. Dus het draait niet om eten en drinken maar om de geboorte van onze Heiland en Verlosser maar ook het omkijken naar je naaste hoort hierbij

Robert Jan Kelder

13-01-2017

Op 25 december kunnen we de geboorte vieren van het Jezuskind dat Lukas beschrijft die rond die tijd in 2 v.C. in Bethlehem werd geboren. De geboorte van het Jezuskind daarentegen dat Mattheus beschrijft werd eind september in het jaar 7 v.C. ook in Bethlehem geboren, niet in een stal maar in het huis van zijn ouders. Deze twee Jezuskinderen werden tot de ene Jezus van Nazareth verenigd bij ohet bezoek van de 12-jarige Lucasjezus aan de tempel van Jeruzalem.

Robert Jan Kelder

13-01-2017

Hier het vervolg van mijn vorige reactie die per ongeluk onvolledig werd toegevoegd: De geboorte van Jezus Christus echter als geest van de aarde vond pas plaats na Diens verwekking bij de doop in de Jordaan door Johannes, Zijn 3 1/4 embryonische werkzaamheid op aarde en na Zijn kruiziging toen Hij als kosmische liefde op Pinksteren aan Zijn discipelen verscheen. Dit in een notendoop is het Kerstverhaal in de contekst van het Bijbelgetrouwe Nieuwe Christendom dat Rudolf Steiner op aarde heeft gebracht middels wat hij het Vijfde Evangelie noemde. Meer over het mysterie van de twee Jezuskinderen is te lezen op https://jezusmysterien.blogspot.nl

Bedankt voor je reactie

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Nog meer mooie artikelen van de EO lezen? Meld je aan voor ons gratis online-magazine en ontvang elke twee maanden Het Beste van de EO in je mailbox. Laat je inspireren, reageer of win mooie prijzen!

Voornaam

Tussenvoegsel(s)

Achternaam

E-mailadres *

Meld aan

Video