7 vragen over de nieuwe Bijbel Dichtbij

Een nieuwe Bijbel! Mooi, maar waarom eigenlijk? Wat maakt deze Bijbel anders dan andere? We vragen het aan de bedenker van Bijbel Dichtbij, drs. Lydia van der Meer.
Lees meer

 

1. Zitten mensen wel te wachten op nóg een Bijbel?

“Jazeker! We hebben onlangs onderzoek laten doen naar de stand van het bijbelgebruik in Nederland. De resultaten daarvan zijn net gepubliceerd. Een van de uitkomsten: mensen hebben behoefte aan materiaal bij de Bijbel. Iets waardoor ze beter kunnen begrijpen en toepassen wat ze lezen. Toen dit onderzoek uitkwam, was de Bijbel Dichtbij al klaar. We hebben het niet bewust zo gepland, maar dit onderzoek bevestigt wel dat de Bijbel Dichtbij aan een behoefte voldoet die daadwerkelijk leeft.”

2. Wat staat er in Bijbel Dichtbij?

“Het is een speciale editie van de Bijbel in Gewone Taal met toepassingen en uitleg. Bijvoorbeeld over begrippen en personen. Daarnaast vroegen we verschillende theologen en voorgangers om bij Bijbelverhalen een concrete toepassing te schrijven. Iets om het verhaal ‘dichterbij’ te brengen. Bijvoorbeeld een prikkelende vraag, waardoor je aan het denken gezet wordt.”

3. Wat vind je zelf van het resultaat?

“Ik ben er ontzettend blij mee. Ik wilde deze Bijbel graag maken!”

4. Daar hoor ik een persoonlijk verlangen in. Wat is dat?

“Klopt. Toen de BGT uitkwam, waren veel mensen daar zó enthousiast over. ‘Ik lees al mijn hele leven in de Bijbel, maar door deze vertaling lijkt het alsof ik het voor het eerst lees!’ Door de BGT komen de teksten voor deze mensen op een nieuwe manier tot leven. Dat komt doordat er geen verhullend taalgebruik in staat. Dat haalt toch een drempel weg. Het leek mij zo mooi om juist bij de BGT deze uitleg te schrijven. Zo kan de tekst nog dichterbij komen. Vandaar ook de titel: ‘Bijbel Dichtbij’.”

“De teksten komen op een nieuwe manier tot leven”

“Je kunt je laten raken door de Bijbel én er iets mee doen in je dagelijks leven”

6. Wat maakt Bijbel Dichtbij bijzonder?

“Toen de NBV Jongerenbijbel in 2007 verscheen, was deze uniek doordat er extra informatie bij de tekst stond. Nu is er Bijbel Dichtbij. Deze Bijbel is praktisch toepasbaar. Het verbindt Bijbelse thema’s en teksten uit de tijd van de Bijbel met het leven van nu. Zo kun je je laten raken door de Bijbel én er iets mee doen in je dagelijks leven. Omdat het in de Bijbel in Gewone Taal is, komt de tekst ook echt dichtbij.”

· Drs. Lydia van der Meer is als manager Vertalen en Bijbelgebruik verbonden aan het Nederlands Bijbelgenootschap(NBG).
· Bijbel Dichtbij is een samenwerkingsproject tussen de EO en het NBG
· Meer dan 50 mensen werkten mee aan deze Bijbel
· Je kunt de Bijbel Dichtbij bestellen op EO.nl/shop

7. Wat hoop je dat de Bijbel Dichtbij teweegbrengt?

“Door de gewone taal komt het verhaal van de Bijbel dichterbij. Mijn wens is dat de Bijbel Dichtbij mensen helpt in hun persoonlijke geloofsbeleving. Dat Bijbellezen weer iets gaat betekenen. Maar niet alleen lézen. Ik hoop dat het mensen aanzet tot actie en reflectie. Dat mensen zo dichterbij God zullen komen. Dat het ze in beweging zet.”

Doe mee met de Bijbelquiz en win een GRATIS exemplaar van de gloednieuwe Bijbel Dichtbij!
Doe de Bijbelquiz
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

E-card

Uw naam

Uw e-mail adres

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

1
Abonneer op het EO magazine

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

E-mailadres *

Meld aan

Video